zmieniarka

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry A

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
pysio30

zmieniarka

#1 Post autor: pysio30 »

Witam ponownie i kolejne pytanie

Chcialbym zmieniarke zainstalowac tylko gdzie i jaka dopasowac ?
Czy jak w radiu bedzie CD z navi to bede mogl muzy ze zmieniarki sluchac?
Teraz tak poczytalem po rozkodowaniu mojego VIN i tam jest taka pozycja :" W1G zmieniarka CD " to to znaczy ze mam zmieniarke???? a jak tak to gdzie jest do cholerki ? :mrgreen:

Tooomuss

#2 Post autor: Tooomuss »

Zobacz z przodu pod siedzeniem pasażera czy tam przypadkiem nie ma ;)

pysio30

#3 Post autor: pysio30 »

Tooomuss pisze:Zobacz z przodu pod siedzeniem pasażera czy tam przypadkiem nie ma ;)
tia zmieniarka sie znalazla - jest pod siedzeniem pasazera i sie smieje ze mnie , a zeby bylo smieszniej to nawet dziala . :oops:

mszarzec

#4 Post autor: mszarzec »

A czy ktoś zna procedurę meldowania zmieniarki do NCDR 1100?

Ikarus260

#5 Post autor: Ikarus260 »

Witam.
Nie sprawdzałem, czy mam, ale jeśli nie mam to co muszę zrobić abym miał zmieniarkę ???
Zmieniarkę wezmę od kolegi tylko nie wiem jakiej jest firmy.
Może i kabel mam. Może i zmieniarka jest. Nie patrzyłem, bo samochód mam krótko.
Z góry dzięki za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
tomzam
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: DTH
#6 Post autor: tomzam »

Kabel zazwyczaj jest, musisz mieć radio z opcją sterowania zmieniarką

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#7 Post autor: Janus »

tomzam pisze:Kabel zazwyczaj jest, musisz mieć radio z opcją sterowania zmieniarką
Musisz mieć też zmieniarkę kompatybilną z radiem ;-) tzn radio oplowskie = zmieniarka kompatybilna z tym radiem. W Oplach zmieniarki obsługiwały radyjka CCR 600, CCR 800 (Bose), NCDR 1100 i 1500. Zacznij od tego jakie masz radio.
Janusz

Janus
Zafiromaniak
#8 Post autor: Janus »

Z netu wyczytałem, że:

Radia CCR600 i CCR800 (Bose w Omedze B) obsługują CDC2 Blaupunkta na 6CD lub CDC3 Phillipsa na 4 płyty (w ZA występuje CDC3)

Podobno CDC2 gada z CCR600, CCR800 i CCRT700 (jakieś zagraniczne forum)
CDC3 gada z CCR600, CCR800 w jednej z wersji. W drugiej NCDR1100 i NCDR1500. Nie pamiętam do której grupy kompatybilności z CDC3 wchodziło radio CCRT700.

Podobno zmieniarki różnią się komunikacją. Zmieniarki od radia zwykłego, takiego z telefonem czy takie z navi róznią się! Także dwie różne zmieniarki CDC3 współpracujące np: z NCDR1100 i CCRT700 nie muszą pracować zamiennie z innymi radiami...
Janusz

Janus
Zafiromaniak
#9 Post autor: Janus »

Update dotyczący zmieniarek

CDC2 i CDC3 teoretycznie działają zamiennie w CCR600 oraz być może - w CCR800 (w środku być może to takie same radio...).
Natomiast RÓŹNIĄ SIĘ PODŁĄCZENIEM. Mimo że gniazdo w CDC2 i CDC3 są identyczne, to inne jest rozprowadzenie sygnałów na piny w gnieździe.
CDC2 ma doprowadzone stałą masę, +, oraz sygnał otwarcia anteny po włączeniu radia. Nie ma linii do diagnostyki.
CDC3 ma stałą masę, +, + po zapłonie, sygnał otwarcia anteny. Ma linię do diagnostyki.
Dlatego niektórzy mają problem z włączeniem CDC3 na kablu od CDC2!

Schemat działający (sprawdziłem) do CDC2 jest do wyszukania na stronie http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/ pod hasłem Kablomania->Zmieniacze->OEM

Schemat do CDC3 w schematach online do Zafiry A podklejonych na forum
Janusz

Vorgad

#10 Post autor: Vorgad »

Witam. Posiadam radio ncdr 1100 Siemens vdo. Jakiś czas temu zmieniarka przestała wyrzucać kasete z płytami. Zmieniarkę rozebrałem, wyjąłem kasete poskładałem wszystko w całość. Po ponownym podłączeniu zmieniarka zaczęła "mielić" próbując odtworzyć 4 płytę a na komputerze wyskoczył komunikat "check disc 4". Laser próbuje czytać ale tak jakby nie widział tej płyty więc ja wrzuca z powrotem i tak w kółko. Macie może jakieś rozwiązanie? Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2018, 21:57 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”