Problemy związane z radioodtwarzaczem CDR 500

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry A

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
areks2

cdr 500

#1 Post autor: areks2 »

Witam czy pod cdr 500 można podczepić coś by można było rozmawiać nie sięgając do kieszeni po telefon ;)

rafknaf

#2 Post autor: rafknaf »

Ja używam transmitera z opcją bluetooth. Sprawdza się przy każdym radiu i bardzo ładnie działa. Zmieniam sobie czasem częstotliwość połączenia z radiem i mam świetny zestaw głośnomówiący :)

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#3 Post autor: rzadki »

ano można ;) mam zamontowany zestaw Nokia CW-7. podrzucam Ci kilka linków z wyszukiwarki:
http://www.ggmedia.pl/produkt.php/nokia/ck-7w - tu masz chyba najciekawiej opisane co i jak
http://www.telefonygsm.pl/product/id/428,zestaw-samochodowy-bluetooth-nokia-ck-7w - podobnie tutaj
http://witmedia.pl/towar/id/160/ck7w/ - a tu chcę pokazać co wchodzi w skład zestawu. mam 3 elementy ze zdjęcia, czyli: Jednostka głośnomówiąca HF-5, Mikrofon MP-2, Przycisk zdalnego sterowania CU-7. za to nie mam głośnika, bo jestem podpięty chyba pod wyjście słuchawkowe. łączysz się przez bluetooth. gdy ktoś do Ciebie dzwoni to wycisz radio i słyszysz kogoś przez głośniki samochodowe, po skończonej rozmowie znów załącza radio :) proste jak drut i baaardzo użyteczne ;)

kiler1500

#4 Post autor: kiler1500 »

Witam ostatnio kupiłem Zafirę i miałem zablokowane radio .
Po odblokowaniu radia włącza się lecz nic nie gra pokazuje RDS czyta płyty lecz muzyki nie ma w żadnym głośniku.
Co można z tym zrobić może w ustawieniach radia balans czy coś .
Ostatnio zmieniony 26 gru 2010, 11:12 przez kiler1500, łącznie zmieniany 1 raz.

darekimi

#5 Post autor: darekimi »

kolego moze cos jest z glosnikami lub z kostka z tylu radia.Sprawdz cale polaczenie albo najlepiej drugie radyjko i wtedy bedziesz wiedzial

kiler1500

#6 Post autor: kiler1500 »

A jak mam głośniki sprawdzić ?? Czy są podłączone kablami czy w ogóle są głośniki ??
Wtyczka jest chyba ok łączy się radio z kabelkami. Innego radia nie mogę sprawdzić ponieważ mam radio wkładane w taką półeczkę i tam są wtyczki.
Morze jest jakiś bezpiecznik odpowiedzialny za nagłośnienie ??

Czy jak dajecie głośniej w swoim radiu to na wyświetlaczu pokazuje się poziom głośności ??

darkp1

#7 Post autor: darkp1 »

kiler1500 pisze: Czy jak dajecie głośniej w swoim radiu to na wyświetlaczu pokazuje się poziom głośności ??
Nie. Spróbuj odkręcić głośność na maksa, i słuchaj czy głośniki szumią.

kiler1500

#8 Post autor: kiler1500 »

Głośniki nie szumią nic błoga cisza .

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#9 Post autor: MieHor »

Kolego kiler1500, poniżej masz schemat i opis złącza ISO w radiach fabrycznych (OEM)

Obrazek

Opel: modele Philips CAR400; CDR500

Obrazek

Ja by Ci radził w pierwszej kolejności sprawdzić czy wogóle masz zamontowane głośniki, następnie wyjąć radio z kieszeni (w jaki sposób - opis w innym poście) i sprawdzić łączówkę osadzoną w korpusie kieszeni, w szczególności tę oznaczoną na schemacie jako B oraz stan jej połączenia z radiem, a przy okazji bezpiecznik (fuse) - może ktoś wcześniej tam grzebał

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#10 Post autor: firek »

Wyciągnąłem jakis czas temu radyjko CDR 500-Delco, ostatnio zauważyłem że jak ruszę sterowaniem na kierownicy to w mowym radiu wyskakuje komunikat TELEFON MUTE..
Może juz ktos miał taki problem???
Zacząłem więc studiowac podłączenie "starego" radia. I tu pytanko czy mógłby mi ktos rozszyfrowac skróty jakie mam na schemacie podłączeniowym na radyjku:
Na 1 pinie jest jakies SCV, a na 2 pinie SWC - co to oznacza????
Pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#11 Post autor: BajBus »

SCV - kontrola głośności w zależności od prędkości jazdy
SWC - Telefon mute

ciekawe jest to że przy nie fabrycznym radiu załącza się telefon mute, w takim wypadku sądzę że naprawdę niewielkim kosztem można zrobić sterowania z kierownicy...
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

firek
Zafiromaniak
#12 Post autor: firek »

BajBus, może jest to ciekawe ale niezbyt przyjemne bo jak przez przypadek wciśniesz którykolwiek przycisk od sterownia na kierownicy to wywala ten Telefon Mute i niestety nie chce go odblokowac. Jedyna metodą jest zgaszenie auta i odczekanie z półgodziny....dlatego postanowiłem z tym jakos powalczyc
A co do skrótów to cosik mi nie pasi bo
TELEFON MUTE na orginalnej kostce jest własnie tak opisane i znajduje się obok SCV
a SWC jest własnie pod SCV
Zastanawiam się czy to właśnie nie będzie sterownie z kiery..

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#13 Post autor: BajBus »

firek pisze:Jedyna metodą jest zgaszenie auta i odczekanie z półgodziny
nie wydaje mi sie ;)
jeśli możesz włączyć tel.mut. to i powinieneś go móc wyłączyć, zajrzyj do instrukcji obsługi radia... u mnie w pioneer'ze można ją nawet wyłączyć całkiem
to wyjmij ten kabel z kostki iso zaizoluj i puść samopas i będziesz miał z głowy ;) albo zainwestuj w fejsa będziesz miał wygodę :)

firek
Zafiromaniak
#14 Post autor: firek »

Mała poprawka ten napisik co mi wywala to nie TELEFON MUTE tylko
PHONE CALL, niewiem czy cos to zmienia ale moze...
BajBus,
co do fejsa to byłoby najlepsze rozwiazanie ale finanse ostatnio troszke kruchę, ale sie rozglądam :D

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#15 Post autor: BajBus »

ale zasada ta sama ;) skoro się włącza to i wyłączać się jakoś dać powinno ;)
a jakie to radio w ogóle?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”