Problem z podświetleniem radia

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
fazz

Problem z podświetleniem radia

#1 Post autor: fazz »

Witam
Może, ktoś zna przyczynę, a mianowicie, postanowiłem wymomtować radio w celu sprawdzenia czy na obudowie nie ma kodu zabezpieczającego - niestety nie.
Podczas demontażu użyłem oryginalnych kluczy do wyjęcia, nie wypinałem żadnej kostki z tyłu radia, jednak po zamontowaniu nie działa podświetlenie, a konkretnie gdy otworzę zamek i drzwi zapala się na kilka sekund podświetlenie oprócz radia ( w radiu świeci się tylko pokrętło od głośności).
Dodam tylko, że po włączeniu świateł podświetlenie działa normalnie

Może ma ktoś pomysł co mogło się stać.

Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

fazz pisze:Witam
Może, ktoś zna przyczynę, a mianowicie, postanowiłem wymomtować radio w celu sprawdzenia czy na obudowie nie ma kodu zabezpieczającego - niestety nie.
Podczas demontażu użyłem oryginalnych kluczy do wyjęcia, nie wypinałem żadnej kostki z tyłu radia, jednak po zamontowaniu nie działa podświetlenie, a konkretnie gdy otworzę zamek i drzwi zapala się na kilka sekund podświetlenie oprócz radia ( w radiu świeci się tylko pokrętło od głośności).
Dodam tylko, że po włączeniu świateł podświetlenie działa normalnie

Może ma ktoś pomysł co mogło się stać.
Moim zdaniem wszystko jest ok.Podświetlenie radia zapala się po włączeniu dopiero.Niepotrzebnie demontowałeś radio,bo kodu tam nie znajdziesz,ponieważ logowane jest fejsem.
Temat powinien być w dziale ZB..raczej ;)

fazz

#3 Post autor: fazz »

Przed demontaże radia podświetlenie działało.

Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

Przypadek jaki opisałeś w pierwszym poście występuje również w moim aucie,ponieważ w ustawieniach automatycznych świateł mam wybrany wariant eko.Czyli po odpaleniu auta radio jest podświetlane dopiero po jego włączeniu...a przed podświetlany jest tylko wyłącznik wł/wył.
Jeśli chcesz aby radio było podświetlane po otwarciu drzwi można to ustawić fejsem.Po samym wyjęciu radia z kieszeni i włożeniu nie powinno się nic przestawić.

fazz

#5 Post autor: fazz »

po wyjęciu radia zauważyłem jeszcze jedną sprawę, a konkretnie w momencie przekręcenia kluczyka w stacyjce dosłownie na sekundę zapali się podświetlenie radia i klimatyzacji i zgaśnie

A tak przy okazji z innej beczki temperaturę silnika podczas jazdy mam 66-68 st. czy muszę wymienić termostat?

Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

fazz pisze:po wyjęciu radia zauważyłem jeszcze jedną sprawę, a konkretnie w momencie przekręcenia kluczyka w stacyjce dosłownie na sekundę zapali się podświetlenie radia i klimatyzacji i zgaśnie
Tego przypadku nie zauważyłem u siebie
fazz pisze:A tak przy okazji z innej beczki temperaturę silnika podczas jazdy mam 66-68 st. czy muszę wymienić termostat?
Jeśli taka temperatura utrzymuje się w trasie po przejechaniu kilku kilometrów to termostat jest do wymiany.Jeśli masz DPF to powinieneś wymienić termostat jak najszybciej.

fazz

#7 Post autor: fazz »

Wielkie dzięki Marki

znasz może jakiś sposób przywrócenia tego podświetlenia samodzielnie - czy będzie potrzebna wizyta "specjalisty"

Anony Mous

#8 Post autor: Anony Mous »

Koledzy na forum pisali,że można dezaktywować wcześniejsze ustawienia świateł pokrętłem od świateł tzn polega to na szybkim przekręceniu pokrętła max w prawo a następnie w lewo.Nigdy tego nie testowałem.Na pewno ktoś podpowie.
W najgorszym przypadku można to ustawić fejsem jeśli nie występuje u Ciebie jakiś błąd...mam na myśli to zapalanie na chwilę i gaśnięcie.

fazz

#9 Post autor: fazz »

Witam
Mam taki oto problem, po odblokowaniu zamka i otwarciu drzwi kierowcy zapalało się podświetlenie radia, panelu od klimatyzacji i sterowanie na kierownicy.
Aż do momentu, kiedy przyszedł mi do głowy pomysł aby wymontować radio w celu sprawdzenia, czy nie ma tak kodu (później doczytałem na forum, że kodu tam nie będzie bo radio jest logowane do auta), po włożeniu radia w kieszeń, przy otwarciu drzwi nie zaświeca się radio, a dokładnie zaświeca się podświetlenie pokrętła od głośności.

Może ktoś pomóc w przywróceniu stanu pierwotnego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”