Logowanie i wylogowywanie radia

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Sig_Man

#16 Post autor: Sig_Man »

uuuu, ale temat!!!!! robię wykład, proszę o CISZĘ.

Radio loguje się do auta - to raz
Radio loguje się do wyświetlacza - to dwa

Wyświetlacz loguje się do auta - to raz
Podczas logowania radia do wyświetlacza wyświetlacz zapisuje sobie tą informację - to dwa.

Logowanie radia do wyświetlacza to inaczej "włączenie zabezpieczenia przeciwkradzieżowego".
Robi się to w zakładce INFORMACJE i ROZRYWKA, w radiu, czyli w EHU.
Radio i wyświetlacz łączą się w parę jak łabędzie - uwielbiam to określenie - i rozdzielone nie dają się przyuczyć do nowego partnera. To się nazywa miłość....

Jeżeli mamy parę to można ją rozparować albo TECH2 albo OP-COM.
OP-COM nie zawsze daje radę, ale 90% przypadków kończy się powodzeniem.
Nowy soft napisze że rozlogował ale tego nie robi... stary soft sobie radzi i po komunikacie że się udało radio robi PING.

Od tego momentu można towar podłączyć do nowego partnera (oczywiście ówcześnie rozparowanego).

Powstaje pytanie co to jest logowanie do auta.
Jest to przypisanie wielu ważnych informacji... w radiu nie jest ich wiele, ale już w wyświetlaczu są informacje o klimie, parktroniku .... oj dużo tego jest.

Zawsze można przerzucić zestaw z jednego auta do drugiego... ale ZAWSZE TRZEBA uzupełnić braki wyposażenia (tech2 lub niekiedy opcom).
Jeśli dawca nie ma klimy automatycznej i wsadzimy do auta z taką klimą to .... może nie działać.

Zalogowanie (a nie edycja aktywnych funkcji) do auta możliwe jest TYLKO poprzez TECH2 (nie mylić z rozparowaniem).

Migający napis DISPLAY SAFE = wyświetlacz nie pamięta radia, ale pamięta auto
Migający napis DISPLAY SAFE i pod spodem PROGRAM DISPLAY = wyświetlacz jest jak nowy, nic nie wie, nic nie pamięta i trzeba z nim pogadać :)

To samo dotyczy radia.

Idealny zestaw to taki w którym co chwile pojawia się napis DISPLAY SAFE a jak wejdziemy w radio to pojawia się napis RADIO SAFE... MIGAJĄCE NAPISY.

Do rozparowanego wyświetlacza nie da się przypisać nie rozparowanego radia.

A teraz obalę pewien MIT.

Potrafię rozparować radio i wyświetlacz bez posiadania kodu czy drugiego "łabędzia".
Usługa ta jest płatna, ale proszę mi wierzyć, że zazwyczaj kończy się na kwocie 2 cyfrowej plus koszt wysyłki. /to nie miejsce na reklamę więc bez szczegółów/

No cóż, jak ktoś ma pytania, czegoś nie zrozumiał, bądź potrzebuje mojej pomocy proszę do mnie dzwonić.... błagam po 10:00

Pozdrawiam SIG_MAN

P.S. Zazwyczaj mam na stanie jakieś radyjka takie jak CD30MP3, można też coś u mnie zamówić. Do każdego zakupionego radyjka programowanie tech2 jest GRATIS, trzeba tylko podjechać.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#17 Post autor: MieHor »

Sig_Man, bardzo fajny i rozjaśniający wykład, bo rzeczywiście narosło trochę mitów wokół tego tematu.
Mam jednak prośbę - jakbyś miał odrobinę czasu i opracował to w postać procedury krok po kroku dla OP-Com'a (wielu użytkowników Opli właśnie takim fejsem dysponuje) i zamieścił w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3624 to na pewno nie jeden użytkownik Opla byłby bardzo wdzięczny.
Poza tym jako admin zaprzyjaźnionego forum mógłbyś polecać swoim userom zamieszczone tam już inne ciekawe procedury.

Sig_Man

#18 Post autor: Sig_Man »

Będę miał opcoma, zrobię opis :)

[ Dodano: Wto Gru 07, 2010 10:22 ]
AKTUALIZACJA:

dorzucę tylko, że udało się znaleźć sposób na rozlogowanie modułu UWA (w opcomie UHP) czyli portalu telefonu komórkowego BLUETOOTH.

Bez kodu SC, bez numeru VIN 99% skuteczności.

chris

#19 Post autor: chris »

JESZCZE JEDNO PYTANKO CZY JAK JEST RADIO Z WYŚWIETLACZEM Z JEDNEGO SAMOCHODU (MAM KOD)TO TEZ MUSI BYĆ WYLOGOWANE??

- Kolego na forum nie piszemy z włączonym CapsLock, to oznacza KRZYK
Ostatnio zmieniony 20 gru 2010, 09:38 przez chris, łącznie zmieniany 1 raz.

Sig_Man

#20 Post autor: Sig_Man »

Jak masz kod to elegancko :)
Musisz na pewno poprawić ustawienia funkcji (OP-COM lub TECH2) i skoro już podpinasz to można od razu ROZLOGOWAĆ kodem dawcy i ZALOGOWAĆ kodem Twojego auta.
Potem wpisujesz VIN swojego auta.... i jest jak z fabryki :)

Nie musisz tego robić ale 5 przykazanie SIG_MANa mówi by to zrobić :)

Jak są pytania to śmiało dzwonić :) 696 704 841

MIRKO8
Przeglądacz
Model:

#21 Post autor: MIRKO8 »

Sig_Man, Witam. Kupiłem ZafiręB bez radia, dokupiłem radio wylogowane CD30 (od Pana), zamontowałem i uwaga.......... przez pięć sekund pokazuje mi na wyświetlaczu (chyba TID ten najprostszy RADIO MARYJA) potem nic, Sterowanie z kierownicy działa. Postanowiłem OP-COMEM zalogować i jest problem bo kiedy w zakładce :podaj kod security wpisuję kod to wywala mi komunikat programing failed, nadmieniam, że wszystkie inne funkcje w OP-COMIE działają (przyjmuje security cod ) CO ROBIĘ NIE TAK
ps, kiedy chcę także zgrać radio z wyświetlaczem jest to samo, mało tego ,po podłączeniu tego radia, wyświetlacz przestał reagować na przyciski i pokazuje tylko temperaturę na zewnątrz, oraz godzinę 0:00 , pomimo ponownego odłączenia radia, wyświetlacz także pokazuje temperaturę i zerową godzinę (nie można ustawić godziny), po ponownym zamontowaniu radia, znów pięć sekund napis RADIO MARYJAA i koniec może parę słów pomocnych
Ostatnio zmieniony 25 lip 2011, 11:32 przez MIRKO8, łącznie zmieniany 1 raz.
MIRKO8

Sig_Man

#22 Post autor: Sig_Man »

Ja sprzedałem CD30?????????? Ja takie rzeczy utylizuję :)
Pewnie w CD30 są jakieś dziwne ustawienia porobione a swoją drogą co do jest OP-COM, już zapomniałem o tym "czymś" i wszystko robię techem.

MIRKO8
Przeglądacz
Model:

#23 Post autor: MIRKO8 »

Ok. kolego Sig_Man, cytuję (może parę słów pomocnych) a nie krytycznych. Ja też po jakimś czasie moje CD30 zutylizuję, ale teraz proszę o pomoc.
Drugie pytanie. Czy mogę coś takiego http://allegro.pl/wyswietlacz-opel-astr ... 64088.html zamontować w mojej zafirze zamiast tego najprostszego jaki posiadam. Chcę mieć możliwość obserwacji chwilowego spalania, itp. czy to będzie możliwe ??? Z góry dziękuję za rzeczową podpowiedź.
MIRKO8

1fikol

#24 Post autor: 1fikol »

chris pisze:czyli mam rozumieć (poprawcie jeśli źle myślę) że jeśli ktoś nie wylogował radia z poprzedniego samochodu a ma kod to i tak go nie zaloguje do siebie??
ale chyba mozna go wylogowac a nastepnie zalogowac?

chris

#25 Post autor: chris »

jeśli masz cały zestaw czyli radio + wyświetlacz to wkładasz do siebie rozlogowujesz a następnie zalogowujesz na swoim kodzie i programujesz do wyposażenia samochodu

dofik

#26 Post autor: dofik »

dodam pytanie żeby nie zakładać nowego tematu wylogowałem radio op-comem na wyświetlaczu pojawił się oczywiście napis display safe i tu pytanie radio wymieniłem na nie oryginalne i co jakiś czas na wyświetlaczu mam display safe jak się tego pozbyć bo mnie drażni????

BORYGO5
Świeżak
Model:

#27 Post autor: BORYGO5 »

witam jak mogę dopytać
mam dostęp do auta z którego zostało radio wyjęte (cd30 mp3) ale nie mam dostępu do żadnych kodów
czy jeżeli wyciągnę jeszcze wyświetlacz i przełożę do mojego to wystarczy podpiąć op-coma ??
czy potrzebuje kody ??
:?:

Awatar użytkownika
rafi7404
Mieszkaniec
Imię: Rafał
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#28 Post autor: rafi7404 »

BORYGO5 pisze:witam jak mogę dopytać
mam dostęp do auta z którego zostało radio wyjęte (cd30 mp3) ale nie mam dostępu do żadnych kodów
czy jeżeli wyciągnę jeszcze wyświetlacz i przełożę do mojego to wystarczy podpiąć op-coma ??
czy potrzebuje kody ??
Jestem w trakcie zdobywania wiedzy na ten temat. Z tego co już się dowiedziałem to radio i wyświetlacz powinien być wylogowany, żeby mógł być ponownie w innym samochodzie zalogowany. Teoretycznie przenosząc cały komplet można wylogować w innym samochodzie (pewności nie mam) ale musiałbyś znać pin ( CAR PASS ). Nie mając pinu pozostaje zwrócić się o pomoc do kogoś kto ma wiedzę na ten temat np. kolega drahe
Słyszałem także,że w punktach gdzie dorabiają kluczyki są fachowcy co wyciągają piny podobno z licznika. Czy to prawda to nie wiem. Musiałbyś popytać.

Awatar użytkownika
Robert LTM
Zafiromaniak
Imię: Robert
Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI SPORT
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#29 Post autor: Robert LTM »

ponoć... prawda ;) mój znajomy magik z licznika zczytał kod radia i do kluczyków w Passacie b6 ;) tak dla informacji ;) czyli da się...

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#30 Post autor: KIT GTO »

BORYGO5 pisze:witam jak mogę dopytać
czy potrzebuje kody ??
jesli zestaw jest z jednego samochodu to nie potrzebujesz carpasa, bo co przeszkadza ze ma inny kod, jedynie co by należało zrobić to ustawić je pod twój samochód ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”