Jaka Navi do ZB 2014

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
subegnicram

Jaka Navi do ZB 2014

#1 Post autor: subegnicram »

Dostałem w użytkowanie nową Zafirkę B (wyprzedaż 2014). Potrzebuję nawigację. Rozważam 3 wersje:
1. Telefon z Navi (mam Samsunga z 5.5calowym wyświetlaczem)
2. Tablet Androidowy 7 calowy z GPS, do którego sobie dorobię mocowanie.
3. Navi fabryczne: CID+ cd70navi/90dvd lub Toutch&Connect

Do tej pory stosowałem wersję pierwszą ponieważ:
a) Telefon zawsze mam przy sobie.
b) Działała.

Ale pomyślałem, że dlaczego by nie zrobić lepiej. Lepiej to jest:
- może większy wyświetlacz,
- może do większego wyświetlacza jakąś kamerkę cofania by się domontowało,

Wersję pierwszą, którą do tej pory stosowałem zrobiłem troszę Hand-Make, bo stosowałem mocowanie na telefon, ze zintegrowaną wtyczką ładowania produkcji BrodeIt:
http://www.brodit.com/product.html?id=512198
Link jest do wersji pod DesireHD, bo takowi miałem i przerobiłem, go później na samsunga. Generalnie mają mocowania b.drogie, ale działają i się nie łamią, a miewałem w międzyczasie różne i sypały się po miesiącu lub kilku. Do tego Holdera, wyspawałem sobie gniazdo metalowe ze śrubkami, do którego mogłem tego Holdera przykręcić. Trafiło mi się jednak nowe auto i muszę coś dorobić w nim, aby mieć Navi, telefon lub oba naraz, lub rezygnację z tego jeśli Navi fabryczne będzie wyborem.

Przechodząc do sedna sprawy, proszę o recencję za i przeciw stosowaniu do navigacji:
1. Nawigacji na telefonie.
2. Nawigacji na dedykowanym do tego 7 calowym tablecie z Androidem.
3. Nawigacji zintegrowanej z autem (Touch&Connect/CD70Navi/DVD90).

Moje zdanie na ww. rozwiązania są jak poniżej (ale ponieważ nie stosowałem pkt.2 i 3, to nie wiem jak z nimi jest, a jedynie przypuszczam):
1. Mały ekran. Koszt zerowy poza mocowaniem.
2. Kłopot z mocowaniem (trzeba dorobić, lub jakieś plastiki). Nie ma 100% integracji z audio samochodu. Koszt 200-300zeta za tablet i praca nad mocowaniem
2. Zawsze jest, komunikaty w systemie audio samochodu, nie wiem jak z mapami, aktualizacja samodzielna, pewno nie tak dostępna, jak dla IGo, TomTomma, czy Automapy. No i nie ma GoogleMaps z podglądem natężenia ruchu. Najdroższa wersja, bo bez tauzena się nie obejdzie.

Proszę o wasze recencje, co stosujecie, co byście stosowali i dlaczego.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2015, 13:40 przez subegnicram, łącznie zmieniany 4 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”