Wymiana radia cd30 > cd30 mp3
Moderator: Sebu$
-
- Świeżak
- Imię: Kamil
- Auto: Opel Zafira B 1.8 pb / lpg
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Witam
Od niedawna użytkuję Zafirkę B (1,8 benzyna 2006) i chciałem wymienić radio na wersję z MP3. Na allegro jest sporo opcji ale sprzedawane są z wyświetlaczami lub bez (o logowaniu już poczytałem i rozumiem o co chodzi) jednak nie do końca rozumiem kwestie wyświetlaczy. Obecnie mam "monochromatyczny" na allegro sprzedają np takie coś czy to jest taki sam wyświetlacz jak mam? A jeśli wymienię na "lepszy wyświetlacz" to co zyskam (stracę)? Czy ogólnie jest sens wymieniać wyświetlaczy czy samo radio?
Proszę o wyrozumiałość jestem laikiem w kwestiach elektroniki (w tym audio) samochodowej.
Od niedawna użytkuję Zafirkę B (1,8 benzyna 2006) i chciałem wymienić radio na wersję z MP3. Na allegro jest sporo opcji ale sprzedawane są z wyświetlaczami lub bez (o logowaniu już poczytałem i rozumiem o co chodzi) jednak nie do końca rozumiem kwestie wyświetlaczy. Obecnie mam "monochromatyczny" na allegro sprzedają np takie coś czy to jest taki sam wyświetlacz jak mam? A jeśli wymienię na "lepszy wyświetlacz" to co zyskam (stracę)? Czy ogólnie jest sens wymieniać wyświetlaczy czy samo radio?
Proszę o wyrozumiałość jestem laikiem w kwestiach elektroniki (w tym audio) samochodowej.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Są dwa etapy logowania takiego zestawu: radio loguje się do samochodu, a wyświetlacz paruje z radiem (zabezpieczenie przeciwkradzieżowe). Na aukcji masz komplet, bo podobno taki zestaw nie wymaga logowania. W praktyce wygląda to tak, że rzeczywiście może nie być błędów radia czy wyświetlacza, ale ze względu na różnicę w "otaczającym osprzęcie" pojawią się inne problemy. Radio i wyświetlacz pośrednio powiązane są z klimatyzacją, komputerem i wieloma innymi podzespołami. Zestawy na takich aukcjach należy traktować tak samo jak niewylogowane, ponieważ jakakolwiek zmiana ustawień jest problematyczna i najczęściej kończy się wyciąganiem kodu z radia i rozlogowaniem całości.
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
mozesz CD30MP3 + dorobic AUX.bid może być i nalepiej jak radio będzie wylogowanexrs pisze:Witam,
doradźcie proszę jakbym chciał zmienić beznadziejne cd30 na lepsze fabryczne to które radio ma najlepszy dźwięk, lepsze brzmienie; z tego co wyczytałem to chyba cdc40 opera, ale zależało by mi żeby miało możliwość podłączenia usb albo chociaż mp3 (nawet przez tą tylną wtyczkę z kabelkiem) a nie jestem pewien czy cdc40 to ma. Nie zależy mi koniecznie na nawigacji i telefonie. Druga sprawa czy będę do tego potrzebował koniecznie wyświetlacz gig, bo w moim jest bid; trzecia sprawa czy na allegro mam szukać tylko wylogowane radio czy też z kodem pin? Myślę że taka wiedza by się przydała wielu Zafirkom, a z tego co widzę jest ona porozrzucana po trosze po całym internecie i w dodatku z opcją "chyba tak,chyba nie, może".
Ostatnio zmieniony 07 lut 2016, 00:11 przez ryba1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
- Imię: Piotrek
- Auto: Opel Zafira
aha a nie wiesz czy do cdc40 opery będę potrzebował w komplecie wyświetlacz gid i czy cdc40 czyta płyty mp3?
ryba1 pisze:może być opera i wyżej.mozesz nie fabryczne radio dołożyć.kwestia gustu i upodobań
Ostatnio zmieniony 06 lut 2016, 23:06 przez xrs, łącznie zmieniany 1 raz.
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
gid może być.nie wiem czy czyta mp3xrs pisze:w komplecie wyświetlacz gid i czy cdc40 czyta płyty mp3?
Ostatnio zmieniony 06 lut 2016, 23:16 przez ryba1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
ok czyli chce zamienić cd30 na cdc40 kupuje wylogowaną używkę cdc40 opera z wyświetlaczem gid lub bez wyświetlacza (pozostaje na bid) i powinno być wszystko ok biorąc pod uwagę tekst Flora: "Radio i wyświetlacz pośrednio powiązane są z klimatyzacją, komputerem i wieloma innymi podzespołami. Zestawy na takich aukcjach należy traktować tak samo jak niewylogowane, ponieważ jakakolwiek zmiana ustawień jest problematyczna i najczęściej kończy się wyciąganiem kodu z radia i rozlogowaniem całości"
Ostatnio zmieniony 07 lut 2016, 01:29 przez xrs, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Bywalec
Są niefabryczne radia pod Zafire B tych samych rozmiarów zalecane pod te auto z możliwością obsługi przycisku settings i BC tak jak w oryginale? Chodzi mi o takie co wypełnią cała dziurę po fabrycznym i bedą mieć obsługę tych funkcji np. jakieś Pioneera z dużym wyświetlaczem lub coś w tym stylu, dajcie prosze jakieś przykłady tańszych i droższych.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2016, 20:58 przez xrs, łącznie zmieniany 1 raz.
- gRZENIU
- Zafiromaniak
- Imię: Grzegorz
- Auto: Signum
- Model: Polift
Znalazłem takie z obsługą górnego wyświetlacza na alledrogo : http://allegro.pl/android-4-4-quad-core ... 11232.html
Ich cena jest kosmiczna... Jednakże jeżeli chodzi o funkcjonalność to taka stacja multimedialna , którą w każdej chwili można rozbudować jest chyba długoletnim rozwiązaniem , Android pozwala na nieograniczone możliwości ...
Ich cena jest kosmiczna... Jednakże jeżeli chodzi o funkcjonalność to taka stacja multimedialna , którą w każdej chwili można rozbudować jest chyba długoletnim rozwiązaniem , Android pozwala na nieograniczone możliwości ...
Ostatnio zmieniony 11 lut 2016, 21:09 przez gRZENIU, łącznie zmieniany 1 raz.
- gRZENIU
- Zafiromaniak
- Imię: Grzegorz
- Auto: Signum
- Model: Polift
Taniej może i tak ale bez obsługi BC , przynajmniej nie mogę doczytać : http://world.taobao.com/item/5204070365 ... eOq#detailRafoooo pisze:Z ceny można zawsze zejść prawie o 1300zł kupując u skośnookich
za jakiś 790 zł ( bez cła )
http://world.taobao.com/item/3900805150 ... eOq#detail
za jakieś 1000 -1390 zł w zależności czy ELM327 , dekoder DVB-T zintegrowany , czy modem 3g do zestawu , czy moduł Wifi ...
No i wiadomo ,że w razie gwaracyjnej naprawy trzeba do Chin wysyłać , ale to chyba oczywiste...
Ja zaryzykowałem i kupiłem podobną stację multimedialną z Androidem 4.4.4 , ale to w odpowiednim dziale
Ostatnio zmieniony 11 lut 2016, 08:14 przez gRZENIU, łącznie zmieniany 2 razy.