CD70 z Bluetooth nie współpracuje z Nokią E72 i E52

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
kicaj

#16 Post autor: kicaj »

raczej masz problem z mikrofonem
bo jakbys mial problem z antena GPS to bys nie mogl nawiazac polaczenia... takie jest moje zdanie

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#17 Post autor: MieHor »

A wiesz gdzie jest zamontowany mikrofon od oryginalnego zestawu? Odkryłem go całkiem przypadkowo - przed lampką oświetlenia wnętrza (pod takimi trzema nacięciami w tej obudowie lampki)

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#18 Post autor: rhaaziel »

Hmmm, tak się zastanawiam czy to na pewno mikrofon, cruyf napisał, że słychać trzaski i szumy w głośnikach co może wróżyć awarie połączenia modułu UHP właśnie z głośnikiem.

Myślę, że to nie wina mikrofonu, szczególnie, że rozmówca po drugiej stronie słyszy to co się mówi, czyli mikrofon ściąga dobrze głos z kabiny, no chyba że powoduje przy okazji jakieś perfidne zakłócenia.

Moim zdaniem, w pierwszej kolejności przydałoby się sprawdzić jak wygląda sytuacja z innym telefonem, sprawdź inny model czy będzie działał przez bluetooth, następnie należy rozważyć aktualizacje softu do UHP, potem sprawdzić i mikrofon a na końcu zweryfikować sprawności modułu UHP i anteny.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

Anony Mous

#19 Post autor: Anony Mous »

rhaaziel pisze:Myślę, że to nie wina mikrofonu, szczególnie, że rozmówca po drugiej stronie słyszy to co się mówi
Też tak myślę.

Dziękuję za podpowiedzi, postaram się w najbliższym czasie możliwie dokładnie sprawdzić zestaw i oczywiście dam znać jak będę wiedział co i jak.

:piwo:

Sig_Man

#20 Post autor: Sig_Man »

poradziłeś sobie?
jak nie możesz do mnie dzwonić, od razu Ci pomogę :)

norbert_p

#21 Post autor: norbert_p »

Czy ktoś wie czy można w tym module UHP zmienić język? Mam niemiecki, chciałbym mieć chociaż angielski (polskiego zapewne nie ma). Dzisiaj "rozkminiłem" ten system i zaczyna mi się podobać ;)

Anony Mous

#22 Post autor: Anony Mous »

norbert_p pisze:czy można w tym module UHP zmienić język?
Tak, w ASO to zrobią.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#23 Post autor: MieHor »

Z wyjątkiem PL, ostatnio aktualizowali mi UHP4 do wersji 3,20 i bez PL

norbert_p

#24 Post autor: norbert_p »

Czy wiecie ile to trwa i ile kosztuje? Pewnie trwa chwilę i kosztuje fortunę (jak to w PL bywa...).

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#25 Post autor: MieHor »

Chociaż miałem to robione w ASO, to nie wiem jaki był tego koszt, miałem to robione w ramach rekompensaty za nieudaną aktualizację UWA, ponieważ podczas transmisji nowego oprogramowania nastąpiła przerwa w połączeniu Tech2 z UHP, w rezultacie znikła mi zakładka telefonu i nie miałem BT - przywrócenie zakładki z aktualizacją trwało to ok. 20 min.

Anony Mous

#26 Post autor: Anony Mous »

norbert_p pisze:Czy wiecie ile to trwa i ile kosztuje? Pewnie trwa chwilę i kosztuje fortunę (jak to w PL bywa...).
O ile dobrze pamiętam to w ASO Lubin za aktualizację softu chcieli ok. 90 zł (jakiś czas temu). Do dziś nie zrobiłem :lol: (brak czasu, brak czasu, brak czasu ...)

norbert_p

#27 Post autor: norbert_p »

Co daje aktualizacja?

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#28 Post autor: MieHor »

Przede wszystkim rozszerza możliwości wykorzystania różnych telefonów z BT produkowane aktualnie.
Przed aktualizacją miałem problemy z logowaniem Nokii E66 - telefon łączył się po BT z UWA i po chwili przerywało połączenie, obecnie po aktualizacji problem znikł całkowicie i mogę swobodnie korzystać z zestawu głośnomówiącego w pełnym zakresie z wykorzystaniem CID'a

norbert_p

#29 Post autor: norbert_p »

Mam SE X8. Połączyłem się bezproblemowo, ale przy próbie nawiązania rozmowy ja doskonale słyszałem drugą osobę, a ona mnie strasznie słabo. Jak wyłączyłem silnik to na postoju problem zniknął całkowicie. I ja i druga osoba słyszeliśmy się bardzo dobrze. Czy to normalne, że silnik zagłusza mój głos?

Anony Mous

#30 Post autor: Anony Mous »

norbert_p pisze:przy próbie nawiązania rozmowy ja doskonale słyszałem drugą osobę, a ona mnie strasznie słabo
Ło żesz.... to dokładnie odwrotnie jak u mnie ... Znajomy elektryk podpowiada by sprawdzić poszczególne kable (te odpowiadające za komunikację) - podejrzewa doziemienie jakiegoś przewodu. Oczywiście omomierza w domu nie mam a poza tym "brak czasu, brak czasu, brak czasu ..." :/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”