UWA w Zafira B

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
franki
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: NEL14

#31 Post autor: franki »

Żeby sparować urządzonka powinieneś wpisać w komórce kod Bluetoth Zosi. Jak go nie pamiętasz to możesz sobie wpisać nowy w ustawieniach bluetoth autka
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport

johny34

#32 Post autor: johny34 »

Dzięki za pomoc - a gdzie szukać tego kodu, chociaż jeśli mogę wpisać nowy to powinno być łatwe.
Dzięki :)

Zlooty

#33 Post autor: Zlooty »

ja wpisałem sobie taki jak mi się podobał i w Zośce i w komórce

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#34 Post autor: rhaaziel »

johny34 dwie uwagi:

1. tak jak napisali przedmówcy, w menu radia definiujesz sobie kod taki jaki chcesz i w telefonie również, z tego co się orientuje to nie ma domyślnie żadnego kodu ustawionego, musisz sobie sam go zdefiniować.

2. w zależności od wersji softu jaki masz wgrany w aucie, może się okazać że będziesz musiał zrobić upgrade aby Nokia 72 połączyła Ci się z CD70, u mnie łączyła się na 2 sekundy i automatycznie rozłączała (początkowo myślałem że bez przyczyny ale winny był stary soft do UHP). Po podegraniu najnowszego softu do UHP telefonik śmiga rewelacyjnie :)

więcej informacji tutaj: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3463
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

Awatar użytkownika
pivovar
Bywalec
Imię: Jarek
Auto: Zafira B 1,9 Cosmo Panorama Aut
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#35 Post autor: pivovar »

Przestał działać mi BT w CD70, działał cały czas elegancko, ale ostatnio w zeszłym roku :cry:
wszystko jest ok, wchodzę w sekcje BT mogę zmieniać PIN, włączać BT i UHP,
ale kiedy daję aby szukał telefonu - nic sie nie dzieje - żadnego komunikatu,
że nie znalazł. Oczywiście sprawdzałem kilka telefonów, które prędzej działały i też nie znajdują zestawu.
Podłączyłam nawet ten moduł po kablu (bo prędzej go schowałem aby mieć więcej miejsca po hamulcem) - bo może w nim jest BT, ale lipa :(.
W zeszłym roku w grudniu zmieniłem akumulator na nowy i to niby od tego czasu nie próbowałem.
Bezpiecznik jest wspólny od radia, telefonu, nawi - sprawdzałem - wyzerowały mi sie liczniki,
ale co tam :evil: dalej nie działa, czy OP-COMem coś sprawdzę - warto podjechać i sprawdzić, i czy od razu można by było wgrać nowszy soft przy pomocy OP-COMu
zadowolony kierowca Zafirowca ;-)

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#36 Post autor: MieHor »

Kolego - a może masz wykorzystany limit przypisanych telefonów do BT (podobno może być przypisanych maksymalnie - 3). Wykasuj wszystkie telefony i spróbuj zalogować na nowo.

U mnie problem jest inny - mam Nokię E66 i często po wykryciu telefonu jeśli nie odpowiem w jak najkrótszym czasie czy się zgadzam na połączenie, to prawie natychmiast po połączeniu zrywa łączność. Rozmawiałem w tej sprawie z Sig_Man'em i powiedział, że wgranie nowego softu powinno sprawę załatwić.

A jeszcze tak się zastanawiam
pivovar pisze:Podłączyłam nawet ten moduł po kablu (bo prędzej go schowałem aby mieć więcej miejsca po hamulcem) - bo może w nim jest BT, ale lipa :( .
masz u siebie moduł UWA czy UWB?

Awatar użytkownika
pivovar
Bywalec
#37 Post autor: pivovar »

według VIN mam UWA zresztą działał BT - ale miałem także tą podstawkę do telefonu pod Nokię 6230, którą zdemontowałem i schowałem - nie sprawdzałem czy działa.
Niestety nie widzę żadnych sparowanych telefonów :cry: chociaż czy nie trzeba po wejściu w "sparowane telefony" przekręcić gałką ????

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#38 Post autor: MieHor »

Właśnie nie pamiętam jak się to wszystko ustawia - a nie masz instrukcji do portalu telefonu?

mam w PL i ang. - jak chcesz podaj na PW adres email

Awatar użytkownika
pivovar
Bywalec
#39 Post autor: pivovar »

MieHor - za instrukcję dzięki, ale robiłem wszystko dobrze,

sprawdziłem w aucie - brak jakichkolwiek sparowanych telefonów i po wciśnięciu "Start searching" z prawej strony jest opis "Starts the pairing" i nic nie wypisuje potem, że znalazł/nie znalazł - pamiętam chyba predzej wypisywał "searching" co wskazywało, że coś się dzieje, gdyby się moduł uszkodził UWA to bym chyba zakładki nie miał ? a może coś z nadajnikiem/odbiornikiem BT ?

Anony Mous

#40 Post autor: Anony Mous »

OP-Comem nie wgra się nowego softu, można jednak sprawdzić czy nie wykazuje błędów (jakby co pisz PW). Soft aktualizują w ASO (ok.80-90 zł) lub ktoś z Techem 2 (można spróbować zebrać grupę i poprosić np. Sig_Mana).

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#41 Post autor: rhaaziel »

cruyf pisze:OP-Comem nie wgra się nowego softu, można jednak sprawdzić czy nie wykazuje błędów (jakby co pisz PW). Soft aktualizują w ASO (ok.80-90 zł) lub ktoś z Techem 2 (można spróbować zebrać grupę i poprosić np. Sig_Mana).
cruyf, to w takim razie w Twojej okolicy jest bajecznie tanio w ASO! Na Śląsku, a dokładniej w ASO Mucha w Mikołowie życzą sobie 200zł za aktualizację softu! Ja robiłem aktualizację softu w serwisie JARO w Krakowie za 100zł.

Zapomniałem dodać (pisałem to w innym poście), że po aktualizacji softu moja nokia e72 jak i e52 jak i 5530 działają wyśmienicie, czasami zdarza się jakiś drobny 'zwis' ale wyłączenie i włączenie BT w telefonie załatwia sprawę.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

mccisz

#42 Post autor: mccisz »

Dzień dobry
Kupiłem moduł UWA i chcę go zamontować, jednak nie wiem gdzie.
Czy jest ktoś, kto to robił i zna to tajemne miejsce w Oplu Zafira B?
Podobno pod kierownicą z lewej strony, za osłoną.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#43 Post autor: MieHor »

Miejsce montażu UWA jest z tyłu za panelem sterowania klimy pod radiem - o szczegóły lub ewentualną pomoc proś kolegę Sig_Man - najlepszy kontakt mailowy lub telefoniczny, ważne by moduł jeśli pochodzi z innego auta był wcześniej wylogowany

Awatar użytkownika
pivovar
Bywalec
#44 Post autor: pivovar »

i już po mini spocie :D thanks to cruyf błędy z op-coma (a raczej warningi):

U2117-00 Brak komunikacji magietrali CAN z wyświetlaczem
U2117-00 Brak komunikacji magistrali CAN z wyświetlaczem
U2117-00 Brak komunikacji magistrali CAN z wyświetlaczem
U2117-71 Nieprawidłowe dane z wyświetlacza (DIS)
U2206-00 Brak komunikacji magistrali CAN z wyświetlaczem
U2207-00 Nieważny kod usterki, proszę ignorować!
B1025-03 Zwarty obwód głośnika przedniego lewego
B1035-03 Zwarty obwód głośnika prawego przedniego
U2206-00 Brak komunikacji magistrali CAN z wyświetlaczem
U2207-00 Nieznany kod błedu

błędy skasowane i OK
a dalej nic sie nie dzieje :cry: - w zakładce UHP brak błędów, może ktoś ma jakiś pomysł,
testy też wyszły bez błędów

Generalnie dobrze, dobrze a nawet bardzo dobrze bo z resztą auto nie ma problemów, więc trzeba być zadowolonym, czas na :piwo:

Anony Mous

#45 Post autor: Anony Mous »

pivovar pisze:błędy skasowane i OK
a dalej nic sie nie dzieje - w zakładce UHP brak błędów, może ktoś ma jakiś pomysł,
testy też wyszły bez błędów
No niestety nie doszliśmy z Pivovarem OCK (o co kaman). Wszystko zachowuje się poprawnie poza "start searching" - kompletny brak reakcji na wybór. I nic oczywiście nie daje się sparować :/ czyli obecnie zestaw bezużyteczny.
Zagadka: wina softu czy hardware'u :?:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”