Problemy dotyczące CD70 Navi _ DVD90
Moderator: Sebu$
- cns80
- Zafiromaniak
- Imię: Patryk
- Auto: Renault
- Model: Espace4
- Oznaczenie silnika: J4BR
Widziałem jedną (tylko jedną) ZB w której było to zrobione (nie pamiętam czy CD70 czy DVD90). Podobno w niektórych kontyngentach na niektóre kraje się da, ale szczegółów autor nie znał i mówił że jak klient chce to on próbuje i albo zadziała albo nie. Mi też powiedział żebym sobie najpierw spolszczył navi, a później wpadł do niego na próbę. Podobno coś kombinuje z jeżykiem że podmienia turecki techem.Zdenek2007 pisze:Mam spolszczone navi a radio to dvd90 z kolorowym wyświetlaczem, więc bardzo ciekawi mnie to co napisałeś!!! Jak możesz to napisz jakieś szczegóły, tu lub na pwcns80 pisze:Jak masz spolszczoną navi to zrobisz na dłużej. Już to widziałem i powoli przymierzam się do zrobienia tego samego (tylko czasu brak). Bez spolszczonej navi w momencie włączenia radia wymusza ono język dla BC i faktyczne po kilkunastu sekundach wywala tak jak napisaliście.Zdenek2007 pisze:Tak jak napisałeś, tylko na chwilę, do momentu wyłączenia radia!shaqal pisze:Bzdura bzdura bzdura.Keko pisze:Jest firma w KrK co naprawiają i spolszczają Navi w zestawie dają płytki z najnowszymi mapami , spolszczeniem i softem , niestety oni nie spolszczają BC.
Jeżeli chodzi o spolszczenie BC to nie jest problem bo nie trzeba nic wgrywać , język polski jest w większości wgrany tylko trzeba go uaktywnić czego samemu bez sprzętu nie da się zrobić z pozycji menu.
Techem czy opcomem zmienisz na 15 sekund. Szczególnie w przypadku cd70 czy dvd90.
Ale na razie nie mam okazji do niego wpaść, a navi dopiero niedawno spolszczyłem.
Jak będę u niego (pewnie za kilka miesięcy) i będzie miał czas to zrobimy próbę i zobaczymy czy zadziała czy lipa.
Ale wszystko "podobno" więc napiszę dokładnie jeśli się uda i pojeżdżę z tym dłużej niż tydzień Żałuję tylko że wtedy nie zapamiętaliśmy tamtej żeby z vinu ustalić na jaki rynek była. Jemu się wydaje że chyba niemka lub austriaczka.
-
- Zafiromaniak
- Model:
Dokładnie, tak jest w mojej! Woła o płytkę (w języku polskim), niestety mam oryginalną płytę, ale brak na niej pl.Hessor pisze:No ale jak spolszczyłeś to Op-cometem Jak u mnie prosi o płytę językową . Napisz mi TU lub na PW .
Z góry dziękuje
Gdzieś czytałem że w pierwszych rocznikach zafir i astr była możliwość spolszczenia, wybierając właśnie turecki, pomyłka opla ale na mojej płytce brak i tego języka.
- cns80
- Zafiromaniak
Nie płytką z plikami które tu na forum wszyscy linkują, np. od WołkaHessor pisze:No ale jak spolszczyłeś to Op-cometem
No właśnie podobno to nie pomyłka tylko tak były softy pisane że Benelux i Franca miały inne, a germanojęzyczni mieli inne, skandynawia inne, a biedaki ze wschodu czyli polacy słowacy i czesi jeszcze inne. Ale to niepotwierdzone info.Zdenek2007 pisze:Gdzieś czytałem że w pierwszych rocznikach zafir i astr była możliwość spolszczenia, wybierając właśnie turecki, pomyłka opla ale na mojej płytce brak i tego języka.
Pożyjemy zobaczymy
-
- Zafiromaniak
- Model:
Może to naiwne! A może wystarczy odpowiednia płyta? Może ma ktoś z tureckim?cns80 pisze: No właśnie podobno to nie pomyłka tylko tak były softy pisane że Benelux i Franca miały inne, a germanojęzyczni mieli inne, skandynawia inne, a biedaki ze wschodu czyli polacy słowacy i czesi jeszcze inne. Ale to niepotwierdzone info.
Pożyjemy zobaczymy
To chyba jednak za proste!
- cns80
- Zafiromaniak
Nie zgłębiałem tematu, ale mam nieodparte wrażenie że płyty z softami językowymi czy nawet upgrade oprogramowania mają tylko część softu dla radia. Pozostała część jest wpisana przez fabrykę (pewnie eprom) i nie da się jej zmieniać z poziomu płyty. Prawdopodobnie została pozostawiona furtka na uruchomienie języka, który został wpisany do radia, ale nie został aktywowany. Być może było to robione w celu szybkiej podmiany kontyngentów czyli np Zafira wyprodukowana na rynek np. niemiecki się słabo sprzedawała korzystali z furtki i odpalali jakiś dodatkowy język i szła np do Belgii mimo ze po rozkodowaniu vin wychodzi "dla Niemiec". W Citroenie tak bywało Tak to widzę, ale możemy sobie pogdybaćZdenek2007 pisze:Może to naiwne! A może wystarczy odpowiednia płyta? Może ma ktoś z tureckim?
To chyba jednak za proste!
Jak pisałem nawigację spolszczyłem płytą z tego forum ale BC pozostał angielski (lepsze to niż poprzedni niemiecki).
Pewnie tak tylko wgrywana przez podstawkę programatora do wylutowanej kości epromZdenek2007 pisze:A może wystarczy odpowiednia płyta?
-
- Zafiromaniak
- Model:
Moja Zośka była wyprodukowana na rynek niemiecki i z niemcowni sprowadzona, mam oryginalna płytkę "Language CD CD70Navi/DVD90Navi" wersja 2005/1.0 z językami: dansk,deutsch,english,espanol,francais,italiano,nederlands,svenska. Generalnie pokrywają się one z językami które są do wyboru w radiu, opkiem jednak na chwile można wybrać polski ale bez płytki z pl nie złapie.
Navi spolszczona od kolegi Wołka i na tym koniec.
Navi spolszczona od kolegi Wołka i na tym koniec.
- cns80
- Zafiromaniak
Moja też jest z Niemiec i na rynek niemiecki. Wyprodukowana w Gliwicach. Będę próbowałZdenek2007 pisze:Moja Zośka była wyprodukowana na rynek niemiecki i z niemcowni sprowadzona, mam oryginalna płytkę "Language CD CD70Navi/DVD90Navi" wersja 2005/1.0 z językami: dansk,deutsch,english,espanol,francais,italiano,nederlands,svenska. Generalnie pokrywają się one z językami które są do wyboru w radiu, opkiem jednak na chwile można wybrać polski ale bez płytki z pl nie złapie.
-
- Zafiromaniak
- Model:
Od kol. Wołka to nakładka językowa nawigacji + polski lektor, tylko. Aczkolwiek polskie BC i funkcje radia faktycznie nie są potrzebne, da się to ogarnąć w angielskim.Hessor pisze:Ja tak jak kolega Zdenek2007 też sprowadziłem z niemiec tylko ja mam płytę language wersje 2008/ 1.0 ( bez polskiego ) ale załapała się na soft od wołka .
-
- Zafiromaniak
- Model:
Witam drogich kolegów , posiadam radio DVD 90 navi, które niestety od jakiegoś czasu zaczęło nie wyłączac wyświetlacza.Po odłączeniu akumulatora i podłączeniu działa poprawnie włącza i wyłącza wyświetlacz, po uruchomieniu silnika i wyłączeniu problem powraca , wyświetlacz nie gaśnie , wszystkie pozostałe funkcje działają bez zarzutu pomocy