Mapy Navteq do nawigacji Opel

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
shaqal
Bywalec
Model:

#511 Post autor: shaqal »

adrianada91 pisze:WItam mam pytanko , wszedłem w " przypadkowe" posiadanie mapek 2015. Problem polega na tym że sa tam różne foldery tj Alpy ,Benelux,Europa,France itd. wszystko w formacie .iso

Podejrzewam że tak zrobione by nagrywać płytki do 700 mb. Stad pytanie jak to zrobic by nagrac na plyte DVD wszystkie te mapki naraz , oczywiscie by dzialalo. Krok po kroku :)

Navi do DVD 90 Opel Zafirka B 2008 rok

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi i za szczere checi pomocy :piwo:
Nie ma co kombinować, mozna nagrać od razu plyte dvd do dvd90 :)
!!! Diagnostyka: Opel, Saab, Audi, VW, Seat, Skoda, Citroen, Peugeot, Renault, BMW - 692 226 016 !!!

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#512 Post autor: Bodek »

shaqal pisze:
adrianada91 pisze:WItam mam pytanko , wszedłem w " przypadkowe" posiadanie mapek 2015. Problem polega na tym że sa tam różne foldery tj Alpy ,Benelux,Europa,France itd. wszystko w formacie .iso

Podejrzewam że tak zrobione by nagrywać płytki do 700 mb. Stad pytanie jak to zrobic by nagrac na plyte DVD wszystkie te mapki naraz , oczywiscie by dzialalo. Krok po kroku :)

Navi do DVD 90 Opel Zafirka B 2008 rok

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi i za szczere checi pomocy :piwo:
Nie ma co kombinować, mozna nagrać od razu plyte dvd do dvd90 :)
Tylko najpierw trzeba mieć co nagrać ;)

nie widziałem jeszcze wersji do DVD90
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#513 Post autor: Zdenek2007 »

Jakby kogo interesowało, to jest tu i nie trzeba nagrywać :lol: Szkoda że cena jest :czerwona:
Dla ścisłości to już nie Navteq tylko here od Nokii.
Ostatnio zmieniony 05 mar 2015, 20:59 przez Zdenek2007, łącznie zmieniany 1 raz.

somek87

#514 Post autor: somek87 »

Witam,
Ma ktoś może najnowszą mapę do zafiry B 2006 rok? DVD70. Link proszę na priv

Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#515 Post autor: Zdenek2007 »

somek87 pisze:Witam,
Ma ktoś może najnowszą mapę do zafiry B 2006 rok? DVD70. Link proszę na priv
Ku ścisłości, nie ma map na DVD70 bo taka nawigacja nie istnieje!
Mapy na CD70 i na DVD90 znajdziesz na "gryzoniu"

balandzik

#516 Post autor: balandzik »

Zdenek2007 pisze:Mapy na CD70 i na DVD90 znajdziesz na "gryzoniu"
Jaka jest najnowsza wersja, 2014/2015?
Czy jest taka płyta DVD, która zawiera PL plus kraje EU? Wystarczą Czechy, Niemcy, Austria, Chorwacja, Włochy i Polska oczywiście. Po zablokowaniu płyty w mojej navi wolałbym mieć jedną płytę ze wszystkim, co mnie interesuje.
Widziałem, że ktoś oferuje mapy na Alledrogo :) - ciekawe, czy po prostu ściągnął z sieci i sprzedaje pirata?

balandzik

#517 Post autor: balandzik »

adrianada91 pisze:Stad pytanie jak to zrobic by nagrac na plyte DVD wszystkie te mapki naraz , oczywiscie by dzialalo. Krok po kroku :)
Pliki ISO można rozpakować, podobnie jak ZIP. W programie Total Commander są wtyczki, które umożliwiają przeglądanie zawartości plików ISO. W Windows 10 jest jeszcze prościej - prawoklik na pliku i można go zamontować jako napęd. Wtedy możesz przez "Mój komputer" przeglądać ten plik zamontowany jako wirtualną płytę. Możesz spróbować wypakować wszystkie pliki z płyt ISO do jednego katalogu i spróbować nagrać to wszystko na płytę DVD, jako płytę z danymi.
Niestety nie mam pojęcia, czy będzie to działało.
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2015, 15:32 przez balandzik, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#518 Post autor: Flora »

balandzik pisze:
Pliki ISO można rozpakować, podobnie jak ZIP. W programie Total Commander są wtyczki, które umożliwiają przeglądanie zawartości plików ISO. W Windows 10 jest jeszcze prościej - prawoklik na pliku i można go zamontować jako napęd. Wtedy możesz przez "Mój komputer" przeglądać ten plik zamontowany jako wirtualną płytę. Możesz spróbować wypakować wszystkie pliki z płyt ISO do jednego katalogu i spróbować nagrać to wszystko na płytę DVD, jako płytę z danymi.
Jak już wcześniej pisałem: Nie ma takiej możliwości żeby na jednej płycie wypalić kilka obrazów, podobnie jak niemożliwe jest scalenie zawartej na nich bazy danych domowym sposobem. Na każdej płycie są takie same pliki z inną zawartością, a dodatkowo obraz płyty zawiera znaczniki wykorzystywane do sprawdzania zgodności płyty z nawigacją. Znaczniki te giną w procesie rozpakowywania obrazu.

balandzik

#519 Post autor: balandzik »

Na forum Vectry znalazłem ciekawą poradę: ściągnąć mapę do BMW EUROPE HIGH 2015 MK4 z gryzonia. Jest to wersja na DVD dwuwarstwowe (pojemność 9GB), więc podobno działa tylko na DVD90, ale o dziwo jest kompatybilne z Oplem. Użytkownicy tych map twierdzą, że wyznacza trasy lepiej, niż na oryginalnej płycie z Opla. Funkcjonuje też okrojona wersja mieszcząca się na zwykłej płycie (tylko jęz. angielski plus dodatkowo fotoradary na POI).
Oryginalne mapy też są tańsze. Jestem ciekawy, czy ktoś z użytkowników zetknął się z takim rozwiązaniem i korzystał?
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2015, 14:18 przez balandzik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#520 Post autor: Bodek »

balandzik pisze:Na forum Vectry znalazłem ciekawą poradę: ściągnąć mapę do BMW EUROPE HIGH 2015 MK4 z gryzonia. Jest to wersja na DVD dwuwarstwowe (pojemność 9GB), więc podobno działa tylko na DVD90, ale o dziwo jest kompatybilne z Oplem. Użytkownicy tych map twierdzą, że wyznacza trasy lepiej, niż na oryginalnej płycie z Opla. Funkcjonuje też okrojona wersja mieszcząca się na zwykłej płycie (tylko jęz. angielski plus dodatkowo fotoradary na POI).
Oryginalne mapy też są tańsze. Jestem ciekawy, czy ktoś z użytkowników zetknął się z takim rozwiązaniem i korzystał?
Korzystałem z wersji 2012 od BMW - mapy chodził :ok:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#521 Post autor: Zdenek2007 »

balandzik pisze:Na forum Vectry znalazłem ciekawą poradę: ściągnąć mapę do BMW EUROPE HIGH 2015 MK4 z gryzonia. Jest to wersja na DVD dwuwarstwowe (pojemność 9GB), więc podobno działa tylko na DVD90, ale o dziwo jest kompatybilne z Oplem. Użytkownicy tych map twierdzą, że wyznacza trasy lepiej, niż na oryginalnej płycie z Opla. Funkcjonuje też okrojona wersja mieszcząca się na zwykłej płycie (tylko jęz. angielski plus dodatkowo fotoradary na POI).

Nie sprawdzałem map BMW z 2015 (nie mam dostępu) ale na pewno działają z 2011/12, sam takich swego czasu na moim DVD90 używałem a co do fotoradarów to niestety w oplu nie działają i nie zauważyłem różnicy w wyznaczaniu tras.

pawel_km

#522 Post autor: pawel_km »

Ja obecnie testuję mapy BMW 2015 dla samej Polski na DVD90 Navi (z forum Vectry) i nie widzę róznicy (być może zbyt mało korzystam z navi) w odniesieniu do dedykowanej mapy dla DVD90 Navi 2014/2015.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2015, 12:39 przez pawel_km, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#523 Post autor: Bodek »

Dobra wiadomość dla posiadaczy DVD90

Jest wersja:

Opel / Vauxhall DVD90 Europe Navigation DVD 2016

Dla:

Meriva A Navteq DVD 90 Systems 01.2005 → 03.2010
Astra H Navteq DVD 90 Systems 01.2005 → 12.2010
Astra Twintop Navteq DVD 90 Systems 01.2005 → 12.2010
Zafira B Navteq DVD 90 Systems 01.2005 → 08.2011
Vectra C Navteq DVD 90 Systems 01.2005 → 08.2008
Corsa C Navteq DVD 90 Systems 01.2005 → 09.2006
Signum Navteq DVD 90 Systems 01.2005 → 06.2008
Combo C (Tour / Cargo) Navteq DVD 90 Systems 01.2005 → 12.2012

Płyty zawierają:

DVD 1
Andorra/Belgium/Denmark/GermanyFinland/France/Gibraltar/United Kingdom/Ireland/Italy/Liechtenstein/Luxembourg/
Monaco/Netherlands/Austria/Portgal/San Marino/Switserland/Slovenia/Spain/Czech Republic/Vatican City

DVD 2
Bulgaria/Denmark/Germany/Estonia/Finland/Greece/Italie/Croatia/Latvia/Liechtenstein/Lituania/Norway/Austria/
Poland/Romania/Russia(incl Kalingrad/Sweden/Zwitserland/Slowak Republic/Slovenia/Czech Republic/Ukraine/Hungary/Vatican City/Belarus

i tyle legalnie można napisać ;)

Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#524 Post autor: Zdenek2007 »

A skąd ta informacja? Pytam bo na oficjalnej stronie Here (Opel) są jedynie 2014/2015r.
Link
Ostatnio zmieniony 10 paź 2015, 18:35 przez Zdenek2007, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#525 Post autor: Bodek »

Wygląda, że działa, a mapy są bogatsze, przynajmniej na południu Polski:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”