Problemy dotyczące CD70 Navi _ DVD90
Moderator: Sebu$
-
- Imię: wojtek
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI 2007
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Witam Kolegow od razu chcialbym przeprosic jakbym napisal nie w temacie
zwracam sie o pomoc Zafirka to moj nowy samochodzik
i mam kilka rzeczy do zrobienia czy ktos by mi pomogl
1. slyszalem ze jest jakies nowe uaktualnienie sterownika czy ktos z forum moglby mi wgrac
2. posiadam radio cd30 mp3 z wyswietlaczem gid i chcialbym wymienic na cd70 z wyswietlaczem CID czy ktos by mi mogl pomuc zaprogramowac takie radyjko opeltechem
3. chcialbym zalaczyc dodatkowe funkcje np swiatla dzienne, ryglowanie drzwi, otwieranie i zamykanie okien z pilota
mieszkam w Elku czy ktos z okolic by mi w tym pomogl pozdrawiam
zwracam sie o pomoc Zafirka to moj nowy samochodzik
i mam kilka rzeczy do zrobienia czy ktos by mi pomogl
1. slyszalem ze jest jakies nowe uaktualnienie sterownika czy ktos z forum moglby mi wgrac
2. posiadam radio cd30 mp3 z wyswietlaczem gid i chcialbym wymienic na cd70 z wyswietlaczem CID czy ktos by mi mogl pomuc zaprogramowac takie radyjko opeltechem
3. chcialbym zalaczyc dodatkowe funkcje np swiatla dzienne, ryglowanie drzwi, otwieranie i zamykanie okien z pilota
mieszkam w Elku czy ktos z okolic by mi w tym pomogl pozdrawiam
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
2. Cd70 ma mapy z 2014 i nowszych nie ma i nie będzie. Dvd90 ma w miarę nowe mapy choć słyszałem, że jako navi to średnio się sprawuje.
3. Do ryglowania są potrzebne specjalne zamki w drzwiach 5pinowe lub 7 przy pepsie. Co do zamykania z pilota szyb to wydaje mi się, że jeśli nie ma REC z tyłu to się nie da.
Daj trochę więcej info o aucie
2. Cd70 ma mapy z 2014 i nowszych nie ma i nie będzie. Dvd90 ma w miarę nowe mapy choć słyszałem, że jako navi to średnio się sprawuje.
3. Do ryglowania są potrzebne specjalne zamki w drzwiach 5pinowe lub 7 przy pepsie. Co do zamykania z pilota szyb to wydaje mi się, że jeśli nie ma REC z tyłu to się nie da.
Daj trochę więcej info o aucie
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2018, 11:58 przez Ostap, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy wgrywanie różnych indeksów do radia może mieć wpływ na to czy tylne głośniki grają cicho lub głośno?
Jeśli tak to jaki powinien być prawidłowy indeks do CD70 Navi?
Jeśli tak to jaki powinien być prawidłowy indeks do CD70 Navi?
Pokombinowałem z indeksami kodów - ostatecznie wgrałem takie jak powinny być, ale nie ma to wpływu na dźwięk z radia.
Natomiast po sprawdzeniu faderem wyszło mi że tylny prawy głośnik nie działa.
I teraz: głośnik wymieniony (JVC CS-J510X) na wiosnę, problemów z użytkowaniem instalacji w drzwiach brak (el. szyba działa, centralny zamyka).
Tylne głośniki dwu-drożne - dźwięk jakby z obu stłumiony (słabo dźwięki wysokie słychać)
Od czego zacząć?
Radio? Rozbierać drzwi? Wiązka kabli?
I teraz: głośnik wymieniony (JVC CS-J510X) na wiosnę, problemów z użytkowaniem instalacji w drzwiach brak (el. szyba działa, centralny zamyka).
Tylne głośniki dwu-drożne - dźwięk jakby z obu stłumiony (słabo dźwięki wysokie słychać)
Od czego zacząć?
Ostatnio zmieniony 13 paź 2018, 17:22 przez Deleted User 21664, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Radio daje taką samą barwę dźwięku na głośniki przednie i tylne.Makary pisze: ↑13 paź 2018, 17:18 Pokombinowałem z indeksami kodów - ostatecznie wgrałem takie jak powinny być, ale nie ma to wpływu na dźwięk z radia.
Od czego zacząć?
Jeżeli przednie grają czysto, to bym zaczął od sprawdzenia tylnych głośników oraz wiązki okablowania.
Skoro były wymieniane na JVC to możliwe, że przez pomyłkę podłączenia są w przeciwfazie (zamiana plusa z minusem)
artykuł o tym tu : https://audio.com.pl/vademecum/faq/akus ... -brzmienia
Ciekawy pomysł - sprawdzę. Przyznam szczerze że nie zwracałem uwagi na podłączenie +/-. Z 4 głośników tylko jeden (lewy tylny) praktycznie głuchy. Prawy tył pomimo że 2-drożny gra jakby stłumiony. W na przodzie głośniki 2-drożne grają ok ale fabryczne gwizdki bardziej słyszalne niż przy głośnikach. Z tego co pamiętam to na seryniakach też z tyłu rewelacji nie było.
Dodano po 4 minutach 48 sekundach:
A może problemem jest to że z tyłu założyłem 2-drożne głośniki? (g.wysoko tonowe i basy/srednio w jednym głośniku)
Dodano po 4 minutach 48 sekundach:
A może problemem jest to że z tyłu założyłem 2-drożne głośniki? (g.wysoko tonowe i basy/srednio w jednym głośniku)
- Ostap
- Zafiromaniak
Dajesz każdy głośnik osobno fader na - balance na - tak aby tylko jeden głośnik grał. Wtedy słychać jak załączysz drugi to dźwięk powinien być lepszy a nie gorszy.
. Ogólnie to słychać od razu, przynajmniej moje ucho to słyszy. W poprzednim aucie miałem fajne car audio. W ZB raczej nie będę tego robił.
Dajesz każdy głośnik osobno fader na - balance na - tak aby tylko jeden głośnik grał. Wtedy słychać jak załączysz drugi to dźwięk powinien być lepszy a nie gorszy.
. Ogólnie to słychać od razu, przynajmniej moje ucho to słyszy. W poprzednim aucie miałem fajne car audio. W ZB raczej nie będę tego robił.
Właśnie jak dam fader na tył i balans na prawo to głośnika nie słychać - bardzo słabo słyszalny lewyOstap pisze: ↑14 paź 2018, 10:15 Łatwo sprawdzić podłączenie + -
Lekkie przesunięcie balansem w lewo już słychać lewą stronę a prawa jakby głucha.
Tak to wygląda.
- Ostap
- Zafiromaniak
Podłącz oryginalny głośnik jak masz. Opcom nie widzi błędów?
Podmień radio wtedy będziesz wiedział co i jak.
Znajdziesz kogoś z radyjkiem, jak nie, zapraszam do wawy
Podmień radio wtedy będziesz wiedział co i jak.
Znajdziesz kogoś z radyjkiem, jak nie, zapraszam do wawy
W weekend postaram się rozebrać drzwi i zrobić testy - dam info co i jak? Jakby co to mogę radio do Ciebie wysłać na testy ew. naprawę
Mam w planach w tym roku stację multimedialną kupić więc muszę wyeliminować ewentualne usterki instalacji.
Mam w planach w tym roku stację multimedialną kupić więc muszę wyeliminować ewentualne usterki instalacji.
- Ostap
- Zafiromaniak
Niestety ja nie mam czasu na dłubanie ;( moje radio od kilku miesięcy przeskakuje na kółku, czyli trzeba piny przelutować niestety nie mam kiedy ;( /zapominam.
Działa sterowanie z kierownicy to na razie nie ruszam.
Jak nie znajdziesz nikogo na podmiankę to możesz je wysłać do testów. Niestety naprawy się nie podejmę. Tylko czy to się opłaca?
Daj ogłoszenie na forum aby Ci ktoś z opcomem (chyba, że masz) użyczył radia na chwilę.
Dzięki temu tematowi zapisuję sobie aby wreszcie naprawić swoje
Jak dokładałem aux to musiało coś się rozłączyć, jak docisnę kółko to działa ok, albo jak wyciągnę? Nie pamiętam już.
Działa sterowanie z kierownicy to na razie nie ruszam.
Jak nie znajdziesz nikogo na podmiankę to możesz je wysłać do testów. Niestety naprawy się nie podejmę. Tylko czy to się opłaca?
Daj ogłoszenie na forum aby Ci ktoś z opcomem (chyba, że masz) użyczył radia na chwilę.
Dzięki temu tematowi zapisuję sobie aby wreszcie naprawić swoje
Jak dokładałem aux to musiało coś się rozłączyć, jak docisnę kółko to działa ok, albo jak wyciągnę? Nie pamiętam już.
Zacznę od głośników i kabelkologii. Jeśli będzie ok to przyjrzę się mojemu CD70.
Dam znać co i jak
Dam znać co i jak
-
- Imię: Sylwia
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Mam problem z polskim lektorem w navi cd70, a mianowicie po wgraniu spolszczenia i navi lektor mówi w innym języku niż polski. Próbowałam robić to kilka krotnie i nic.
ZB 2008.03
~od tygodnia szczęśliwa posiadaczka ZB~
Proszę o pomoc
Mam problem z polskim lektorem w navi cd70, a mianowicie po wgraniu spolszczenia i navi lektor mówi w innym języku niż polski. Próbowałam robić to kilka krotnie i nic.
ZB 2008.03
~od tygodnia szczęśliwa posiadaczka ZB~
Proszę o pomoc
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Znacie kogoś, kto naprawi napęd dvd w radio dvd90. Córka kiedyś wrzuciła podkładki do napędu. Wyjąłem je, ale niestety napęd nie chce wciągać płyty.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
Pogadaj z drahe
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.