Mapy Navteq do nawigacji Opel
Moderator: Sebu$
andree możesz dać link bo nic nie widzę o tej nazwie na Allegro, zwłaszcza w cenie 30zł.
Koledzy reasumując:
- mając ZB z 2008 roku z navi kolor po niemiecku - mogę szukać wyżej wymienionych płyt i powinna mi ruszyć aktualna mapa Polski po polsku ?
- te mapy się wgrywa, czy startuje z nich navi ?
- jakieś instrukcje?
Z góry dzięki za podpowiedz, bo dostałem już mętliku.
Koledzy reasumując:
- mając ZB z 2008 roku z navi kolor po niemiecku - mogę szukać wyżej wymienionych płyt i powinna mi ruszyć aktualna mapa Polski po polsku ?
- te mapy się wgrywa, czy startuje z nich navi ?
- jakieś instrukcje?
Z góry dzięki za podpowiedz, bo dostałem już mętliku.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2015, 14:12 przez daniiels, łącznie zmieniany 2 razy.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Polskie menu i mapa Polski to dwie różne rzeczy.
Zmiana języka na polski wymaga użycia płyty z aktualizacją - jednorazowa operacja.
Płytę z mapami wkłada się na stałe i dane są zaczytywane w zależności od bieżących potrzeb.
Na płycie musi się znajdować odpowiedni region, który zostanie wczytany niezależnie od ustawień językowych samej nawigacji.
Zmiana języka na polski wymaga użycia płyty z aktualizacją - jednorazowa operacja.
Płytę z mapami wkłada się na stałe i dane są zaczytywane w zależności od bieżących potrzeb.
Na płycie musi się znajdować odpowiedni region, który zostanie wczytany niezależnie od ustawień językowych samej nawigacji.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2015, 14:27 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Model:
Tu chodzi o "rocznik" radia, nie auta! Moja Zośka jest z czerwca 2008 a radio z września 2004. Wszystko zależy od szczęścia.
Wyprzedzając pytanie jak to sprawdzić! to małą sesję zdjęciową dotyczącą DVD90NAVI+wyświetlacz CID
Wciśnij i przytrzymaj przycisk "SETTINGS" do momentu sygnału "gong" + komunikat na wyświetlaczu
A następnie, przyciskając kolejno przycisk "BC" wchodzisz na ekran z info o radiu
A tak wygląda info. z mojego radia.
Analogicznie jest z radiem CD70 i mam nadzieję że jest to zrozumiałe.
Wyprzedzając pytanie jak to sprawdzić! to małą sesję zdjęciową dotyczącą DVD90NAVI+wyświetlacz CID
Wciśnij i przytrzymaj przycisk "SETTINGS" do momentu sygnału "gong" + komunikat na wyświetlaczu
A następnie, przyciskając kolejno przycisk "BC" wchodzisz na ekran z info o radiu
A tak wygląda info. z mojego radia.
Analogicznie jest z radiem CD70 i mam nadzieję że jest to zrozumiałe.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2015, 22:10 przez Zdenek2007, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Świeżak
- Imię: Jarosław
- Auto: Opel zafira 1.9 CDTI
- Model: ZB
siemka wszystkim. potrzebuję też pomocy odnośnie map cd70 ktoś chętny na PW?? Dzięki
Ostatnio zmieniony 27 sty 2016, 16:13 przez jaroo606, łącznie zmieniany 1 raz.
- leszek 997
- Debiutant
- Imię: Bogdn
- Auto: opel zb
- Oznaczenie silnika: z18xer
Witam.
Poznaję dopiero moje auto ZB, czy ktoś ma instrukcję obsługi radia CD 70 NAVI oraz płytę lub plik mapy Polski lub Europy do przetestowania w aucie?.
Poznaję dopiero moje auto ZB, czy ktoś ma instrukcję obsługi radia CD 70 NAVI oraz płytę lub plik mapy Polski lub Europy do przetestowania w aucie?.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Instrukcjaleszek 997 pisze:Witam.
Mapy EuropaWschodnia
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- leszek 997
- Debiutant
- Imię: Bogdn
- Auto: opel zb
- Oznaczenie silnika: z18xer
Dzięki, będę czytał co tam jest, a jest tego trochę i ściąganie w ciemno, po 4 złote za szt.
Ja korzystałem z map BMW, wersja DVD 2015, o których tu wspominałem. Działa, poza Polską mam też inne kraje na jednej płytce (jeździłem po Czechach).
Widziałem na gryzoniu wersję 2016, ale korzystam wciąż z wersji 2015 (wydanej pewnie pod koniec 2014 roku). Ostatnio jechałem S8 i niestety w okolicach Sieradza nie było w niej jeszcze nowych odcinków (były oddane chyba w 2014 roku). Była za to cała obwodnica Wrocławia i cały odcinek S8 od niego właśnie do okolic Sieradza.
Widziałem na gryzoniu wersję 2016, ale korzystam wciąż z wersji 2015 (wydanej pewnie pod koniec 2014 roku). Ostatnio jechałem S8 i niestety w okolicach Sieradza nie było w niej jeszcze nowych odcinków (były oddane chyba w 2014 roku). Była za to cała obwodnica Wrocławia i cały odcinek S8 od niego właśnie do okolic Sieradza.
Mała aktualizacja. Sprawdzałem mapy BMW Europe High DVD 2 2016 i mapy Opla polecane tu na forum. Nie widzę różnic. W obu wersjach w stosunku do 2015 są nowe drogi, np. S8 w okolicach Łodzi - dodano odcinek ok. 100 km, oddany do użytku pod koniec 2014 roku. Porównywałem też listę POI. Jest identyczna. Niestety więcej jest wprowadzonych POI np. w Czechach, niż w Polsce, w związku z tym przy granicy mam całą masę zagranicznych punktów na liście, a bardzo mało polskich.
Wersja BMW ma podobno dodatkowo listę fotoradarów, ale na Oplu nie można niestety z tego skorzystać, ani nawet jej wyświetlić jako POI.
Wersja BMW ma podobno dodatkowo listę fotoradarów, ale na Oplu nie można niestety z tego skorzystać, ani nawet jej wyświetlić jako POI.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2016, 11:01 przez balandzik, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Imię: Grzegorz
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Ale jeżeli nie zrobię zmiany języka menu na polski to komunikaty nie będą podawane po polsku? Mam radio z SW 12/2007 dlatego pytam bo nie wiem czy jest sens ściągać mapę polski. Ewentualnie jak zmienić język komunikatów na angielski bo po niemiecku daleko nie zajadę.Flora pisze:Polskie menu i mapa Polski to dwie różne rzeczy.