Problemy dotyczące CD70 Navi _ DVD90

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
cinek74

#61 Post autor: cinek74 »

W nawigacji w radiu CD70 jest super opcja ostrzegania o korkach, objazdach, utrudnieniach pogodowych itd. Na pewno działa to na terenie Niemiec, wydaje mi się że mignęło mi podobne ostrzeżenie gdzieś w Czechach. Ale czy ktoś WIE jaki zasięg ma ten system informacji? W szczególności interesuję się tym pod katem wakacji w Chorwacji w tym roku (Niemcy, Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja).

Mihó

#62 Post autor: Mihó »

Radio musi nadawać komunikaty TMC. Navi wtedy zmienia trasę objazdu. W PL niedostępne

cinek74

#63 Post autor: cinek74 »

Dzięki za przypomnienie skrótu - dzięki temu, wujkowi Guglowi i cioci Wiki już wiem że po drodze zadziała mi to w Czechach, Austrii, Niemczech i ew. Włoszech. Więcej jakby ktoś inny chciał skorzystać tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Traffic_Message_Channel

kicaj

#64 Post autor: kicaj »

niemcy dziala super, na innych nie wiem.
potrafia czasem dawac informacje o np lezacych duzych, niebezpiecznych przedmiotach na autostradzie...

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#65 Post autor: rhaaziel »

tomkey dokładnie tak jak napisał Marki, to jest sama baza do uchwytu na telefon aby jej używać (ładowanie telefonu + głośnomówiący) trzeba dokupić odpowiedni uchwyt pod dany model telefonu.
Ja mam dokładnie taką samą bazę i robiłem rozeznanie jak ją wykorzystać, okazało się jednak, że będę używał tylko BT, dlaczego... ponieważ uchwyt np. do nokii e51 kosztuje w ASO 690zł !!!!!!!!!!!! to więcej niż sam telefon!!!!!!!!!! Szukałem na allegro i ebay z nadzieją że będzie taniej ale mają tylko do jakiś przedpotopowych modeli telefonów.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

mstankie

#66 Post autor: mstankie »

Cześć!
A czy do radia CD30 też można coś dołączyć żeby mieć BT?
Czytałem o modułach UWA i UWB (np tu: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... h&start=15). Czy do mojego radia też można to dopiąć?
Ile to może kosztować?
Dzięki! Pozdrawiam!

kicaj

#67 Post autor: kicaj »

mstankie, prosze o czytanie ze zrozumieniem...
odpowiedz na twoje pytanie jest w 1szym i 2gim poscie...

BTW jaki masz wyswietlacz?

gandalf

#68 Post autor: gandalf »

Mam CD70 i radio gra, po przejechaniu kilku kilometrów traci sygnał i przestaje grać. Jak uda wyszukać się inną stację to ok. Często jest tak, że nic znaleźć nie może. W przypadku takich stacji jak np. RMF to powinno łapać sygnał cały czas?

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#69 Post autor: Lorry »

Pobaw sie opcjami radia, bo może nie wyszukiwać automatycznie innych zakresów danej radiostacji

gandalf

#70 Post autor: gandalf »

Zabawa opcjami nic nie daje. Wybranie stacji z np. z profilu dostępnych stacji po aktualizacji listy - efekt taki sam. Gra chwile i po odbiorze...

Lorry
Zafiromaniak

#71 Post autor: Lorry »

A przewody od anteny itp. wszystko OK?

W sumie wiecej pomysłow nie mam

kicaj

#72 Post autor: kicaj »

o jakich stacjach mowimy FM czy AM?
miasto/teren niezabudowany?
w jakim systemie wyszukiwanie stacji (nie pamietam teraz ale dla FM sa 2 mody)?
AF jest wlaczone?
co sie dzieje jak radio gra na parkingu? tez gubi zasieg czy wszystko jest ok?

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#73 Post autor: rzadki »

jakby tracił zasięg to może być wyłączona opcja RDS, ale skoro później nie można nic złapać, to stawiałbym na brak łączności z anteną
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

gandalf

#74 Post autor: gandalf »

Generalnie muszę zweryfikować połączenie z anteną, tylko nie bardzo jest kiedy to wszystko rozebrać. RDS jest włączony - wyświetla nazwy stacji o ile coś złapie. Przydałaby się może instrukcja do tego radyjka. Z tym gubieniem stacji to wygląda tak: jest ustawiona stacja A - FM, samochód w drogę wszystko gra, po pewnym czasie słychać że jakość dźwięku, a co za tym idzie sygnału się pogarsza, po chwili stacja A nie gra wcale. Zatrzymanie się i próba złapania stacji A - brak takowej możliwości - można przejść cały zakres w manualu i w automatycznym wyszukiwaniu. Ponowne złapanie stacji A jest możliwe gdy samochód jest w miejscu początkowym podróży, czyli tam gdzie grało. W każdym poprzednim autku nie było takich problemów - przejazd taką samą trasą.

Lorry
Zafiromaniak

#75 Post autor: Lorry »

To chyba masz wyłączoną funkcję auto wyszukiwania innych częstotliwości tej stacji.

Ja np. mam zaprogramowane pod Małopolskę, ale jak wrzucę sobie je w Centrum Polski to czekam góra 3 sek i jest ;)

Może to to AS (auto seek). Ja mam podstawowe radio i dziala bez zarzutu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”