[B] Po wyjęciu kluczyka nadal działa radio

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Markkania

[B] Po wyjęciu kluczyka nadal działa radio

#1 Post autor: Markkania »

Witam,
Tematu nie mogę założyć bo forum nie pozwala, więc zapytam tutaj.
Mam takie objawy:
przekręcam kluczyk w stacyjce - zapalają się kontrolki, radio, cofam kluczyk - gasną kontrolki ale radio i światła nadal działają, po wyjściu centralny zamek nie dział, po odczepieniu klemy i ponownym podłączeniu wszystko wraca do normy do czasu przekręcenia kluczyka w stacyjce.
Wymieniłem stacyjkę - nie pomogło. podłączyłem Tech2 - wyszło że Cim widzi cały czas kluczyk w stacyjce i jest jeden błąd wyświetlany: błędne działanie przekaźników deryglowania drzwi podczas wypadku.
Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem?
Pozdrawiam

Wyjaśnienia poniżej - Bodek
Ostatnio zmieniony 08 sty 2014, 20:51 przez Markkania, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: Bodek »

Markkania pisze:ładnie pomagacie ludziom tematu nie mogę napisać a jak się podpinam z pytaniem to po prostu wyrzucacie wypowiedz
więc H...... z wami
Twój temat został wydzielony tutaj jako NOWY, chociaż nie miałeś do tego uprawnień:

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ht=#197264

nikt go nie wywalił :!: , a wręcz wydzieliłem jako nowy, żeby nie "zginął w tłumie".

Za nim kogoś obrazisz - zastanów się czy na to zasłużył :zolta:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Mari

#3 Post autor: Mari »

Witam
Trochę się Markkania wpienił :D
Ale z tego co widać to nie został poinformowany o przeniesieniu jego wypowiedzi do innego działu, Bodek pewnie myślał że wszyscy czytają mu w myślach, albo że Markkania spędzi następne pół roku na szukanie swojej wypowiedzi :P Więcej, dział ten pasuje do postu jak świni siodło, Benek chyba przeczytał tylko początek i zadecydował „radio”. Według mnie powinien być w dziale zafira B - Elektryka i elektronika , więc tam gdzie było pierwotnie umieszczone . A „zamykanie gęby” przez wyrzucenie z forum jest nie na miejscu, wstyd Benek , więc daje Ci :zolta:

Pozdrawiam

ps. ciekawe czy i moja wypowiedz zostanie tak potraktowana :piwo:

Proszę nie pisać tych samych postów w 2 różnych tematach
I proszę poczytać regulamin forum, bo widzę złamałeś jego kilka podpunktów
§1p1, §1p2, §2p14, - Rybka
Ostatnio zmieniony 09 sty 2014, 18:24 przez Mari, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#4 Post autor: miodzik »

Nie Benek a Bodek to po pierwsze <- jak chcesz być już konkretny..

Po wtóre - nie trzeba szukać pół roku swojego posta. Wystarczy kliknąć np w link poniżej swojego avatara (umieszczony z prawej strony na samej górze) lub wejść na swój profil i kliknąć w link "Znajdź wszystkie posty ..." Proste i skuteczne. Po trzecie nikt z forum nikogo nie usuwa. Markkania dostał solidne ostrzeżenie. "za wdzięk i bezpretensjonalność" jak sądzę..

Co do problemu autora, zresztą jednej i tej samej osoby jak mniemam... Markkania i Mari..

Wpierw sprawdziłbym samą stacyjkę. Może do środka napsikać WD40 lub lepiej alkoholu izopropylowego - idealny do czyszczenia styków w elektronice i poruczać kluczykiem.
Druga sprawa - sprawdzić, czy na pewno przy wyjęciu kluczyka stacyjka "odskakuje" i wraca do położenia jałowego/zerowego. Być może jest gdzieś mechanicznie uszkodzona blokada stacyjki.
Trzecie co mi przychodzi do głowy to uszkodzony moduł CarCommunication. Nie pamiętam jak się dokładnie w Zafirze B on nazywa. Moduł jest odpowiedzialny m.in. za sterowanie radiem, wyświetlaczem, nawigacją, jeżeli ktoś posiada etc.
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#5 Post autor: Rybka »

Markkania pisze:Mam takie objawy:
przekręcam kluczyk w stacyjce - zapalają się kontrolki, radio, cofam kluczyk - gasną kontrolki ale radio i światła nadal działają, po wyjściu centralny zamek nie dział, po odczepieniu klemy i ponownym podłączeniu wszystko wraca do normy do czasu przekręcenia kluczyka w stacyjce.
Mi to wygląda na "sklejanie" się styków jakiegoś przekaźnika.
Przy zdejmowaniu klemy sprawdzaj który przekaźnik "kliknie" i podmień go na próbę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”