Brak GPS'u w DVD90
Moderator: Sebu$
Brak GPS'u w DVD90
Witajcie. Mam Zośkę od blisko 4 lat. Kilka tygodni temu zauważyłem, że nie działa nawigacja w DVD90. Pozostałe elementy (radio, GSM, Spalanie/Serwis) działają bez problemu.
Nawigacja była spolszczona zaraz po zakupie auta. Dotychczas, czyli ponad 3,5 roku wszystko działało jak należy. Zmieniałem mapy na nowsze, Polskę na Europę...wszystko OK.
Aż tu nagle ...zong. Jak przesunę pokrętłem ekran na NAVI (lub nacisnę klawisz) mam biały ekran.
Jeśli chodzi o nabijanie klimy, to nie...nie nabijałem ostatnio klimy i nie czyściłem jej preparatami... Ostatnia akcja ładowania klimy to 1,5 roku temu.
Najprawdopodobniej wywalił się program do obsługo GPS'u...w momencie gdy miałem problem z akumulatorem...
W ciągu tygodnia z 4...5 razy wyładowywał się akumulator ( samoczynnie włączały się światła do jazdy dziennej - problem już usunięto) i przez to włączanie/wyłączanie aku chyba szlag trafił oprogramowanie...
...bo jak wsadze w dziure płyte...to próbuje ją łapać tylko potem już nic nie robi...a ekran na zakładce GPS nadal cały biały...
Pytanie: co z tym można zrobić...?? Z góry dziękuję za pomoc.
PS. pisałem już o tym na OPEL24...i nic...
Nawigacja była spolszczona zaraz po zakupie auta. Dotychczas, czyli ponad 3,5 roku wszystko działało jak należy. Zmieniałem mapy na nowsze, Polskę na Europę...wszystko OK.
Aż tu nagle ...zong. Jak przesunę pokrętłem ekran na NAVI (lub nacisnę klawisz) mam biały ekran.
Jeśli chodzi o nabijanie klimy, to nie...nie nabijałem ostatnio klimy i nie czyściłem jej preparatami... Ostatnia akcja ładowania klimy to 1,5 roku temu.
Najprawdopodobniej wywalił się program do obsługo GPS'u...w momencie gdy miałem problem z akumulatorem...
W ciągu tygodnia z 4...5 razy wyładowywał się akumulator ( samoczynnie włączały się światła do jazdy dziennej - problem już usunięto) i przez to włączanie/wyłączanie aku chyba szlag trafił oprogramowanie...
...bo jak wsadze w dziure płyte...to próbuje ją łapać tylko potem już nic nie robi...a ekran na zakładce GPS nadal cały biały...
Pytanie: co z tym można zrobić...?? Z góry dziękuję za pomoc.
PS. pisałem już o tym na OPEL24...i nic...
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Witam. Ja mam podobny problem, tyle że w CD70. W zakładce nawigacji jest pusto, żadnych informacji z GPSu nie ma. Radio nie było spolszczone (o ile wiem w tym roczniku już się nie da) ani nic nie było kombinowane. Obecnie nie idzie również wyjąć płyty od nawi. Jednak do tego dochodzi jeszcze jeden problem - dość powolne działanie całego systemu plus mrugajacy ekran (tak jakby się obraz chwilami załamywał na nim). Na forum Opla wyczytałem, że najpewniej padł moduł GPS i że wymiana nie ma sensu (że lepiej całe radio). Jest jakaś możliwość, żeby to zweryfikować? Opcoma nie posiadam,mam tylko interfejs diagnostyczny VAG KKL (głównie do Renówki, ale z Vivaro też się łączy).
-
- Bywalec
- Model:
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Chyba żartujesz. Nie ma czegoś takiego jak "procek GPS", a w dodatku żaden z układów zastosowanych w tym radiu nie posiada obudowy BGA. Robisz czarny PR drahe, a sam wypisujesz bzdury wskazujące na to, że próbujesz naciągnąć nieświadomych forumowiczów.miałczyk76 pisze:Odkleił się procek GPS.
Miałem bardzo podobne objawy gdy grzebałem w radiu i źle podłączyłem taśmę napędu. Nawigacji brak, płyty nie było można ruszyć, a ekran co jakiś czas migotał, a nawet resetował się pokazując logo. Może uszkodzeniu uległ sam napęd i z tego powodu nawigacja głupieje. Wymiana napędu nie jest komplikowanym procesem, tylko musiałbyś najpierw znaleźć kogoś w okolicy, kto pozwoli na chwilę podmienić od siebie tą część i sprawdzić czy problem zniknie.wilkowski111 pisze:W zakładce nawigacji jest pusto, żadnych informacji z GPSu nie ma. Radio nie było spolszczone (o ile wiem w tym roczniku już się nie da) ani nic nie było kombinowane. Obecnie nie idzie również wyjąć płyty od nawi. Jednak do tego dochodzi jeszcze jeden problem - dość powolne działanie całego systemu plus mrugajacy ekran (tak jakby się obraz chwilami załamywał na nim).
Sam napęd można kupić tu.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2015, 08:55 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
- Model:
Rozbierz radio i spójrz na płytkę od GPS jak nie ma tam układu BGA to ja jestem z ISISFlora pisze:Chyba żartujesz. Nie ma czegoś takiego jak "procek GPS", a w dodatku żaden z układów zastosowanych w tym radiu nie posiada obudowy BGA. Robisz czarny PR drahe, a sam wypisujesz bzdury wskazujące na to, że próbujesz naciągnąć nieświadomych forumowiczów.miałczyk76 pisze:Odkleił się procek GPS.
Miałem bardzo podobne objawy gdy grzebałem w radiu i źle podłączyłem taśmę napędu. Nawigacji brak, płyty nie było można ruszyć, a ekran co jakiś czas migotał, a nawet resetował się pokazując logo. Może uszkodzeniu uległ sam napęd i z tego powodu nawigacja głupieje. Wymiana napędu nie jest komplikowanym procesem, tylko musiałbyś najpierw znaleźć kogoś w okolicy, kto pozwoli na chwilę podmienić od siebie tą część i sprawdzić czy problem zniknie.wilkowski111 pisze:W zakładce nawigacji jest pusto, żadnych informacji z GPSu nie ma. Radio nie było spolszczone (o ile wiem w tym roczniku już się nie da) ani nic nie było kombinowane. Obecnie nie idzie również wyjąć płyty od nawi. Jednak do tego dochodzi jeszcze jeden problem - dość powolne działanie całego systemu plus mrugajacy ekran (tak jakby się obraz chwilami załamywał na nim).
Sam napęd można kupić tu.
mechanika,elektryka,elektronika OPEL .TECH2,MDI Warszawa tel.512956438
-
- Bywalec
- Model:
Tą fotką obalam twoją herezję .Flora pisze:Rozbierz radio, spójrz na płytkę od GPS i następnym razem zastanów się zanim coś napiszesz.
Nie będę się rozpisywał co i jak i zaznaczyłem na czerwono .
Nie masz człowieku zielonego pojęcia co wypisujesz i zwodzisz innych ludzi z forum .
mechanika,elektryka,elektronika OPEL .TECH2,MDI Warszawa tel.512956438
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Nie widziałem sensu wypatroszenia radia i przejrzałem jedynie zdjęcia. Masz rację: jest tam układ BGA, punkt dla Ciebie. Nie zmienia to jednak faktu, że sugerujesz kosztowne naprawy w sytuacji gdzie przyczyna problemu najczęściej leży gdzie indziej. Podobnie było z pokrętłem radia i niesprawnym impulsatorem. Jak dla mnie jesteś "fachowcem". który prędzej wymieni wszystkie podzespoły niż zrobi prostą, nieinwazyjną aktualizację oprogramowania.