Rozgałęźnik do zapalniczki

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
wiesio81

gniazdo zapalniczki do cb

#1 Post autor: wiesio81 »

witam serdecznie,mam takie pytanie, gdzie lub jak najlepiej i najszybciej podłączyć dodatkowe gniazdo zapalniczki tak bym mógł podłączyć swoje cb ale żeby zawsze włączało się po stacyjce i również wyłączało po wyciągnieciu kluczyka. zapalniczka oryginalna odpada bo ona ma prąd zawsze i nie zawsze pamiętam o wyłączeniu radyjka. kupiłem gniazdo, umieścił bym go gdzieś pod siedzeniem tylko teraz skąd najszybciej i w miare prosty sposób wziąć prąd aby był p zapłonie????
proszę o jakieś sugestie

Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

:D podklejam się pod temat - często zapominam o wyłączeniu CB

Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

Z tego co wiem Zośka sama odcina wszystkie źródła prądu po około 5-10min od wyłączenia silnika.

Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

przetestowane - niestety oprócz gniazd zapalniczek :?

wiesio81

#5 Post autor: wiesio81 »

chyba najlepiej było by pod radio sie podpiąć. tylko jak kable poprowadzić do dołu i pod siedzenie?

Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

Jak bez gniazda zapalniczek mi normalnie odcina gniazdo pod podłokietnikiem (jeszcze jutro sprawdzę).

KOPERNIK

#7 Post autor: KOPERNIK »

tEREk pisze:Z tego co wiem Zośka sama odcina wszystkie źródła prądu po około 5-10min od wyłączenia silnika.
Też mi się tak wydaje i jedynie jeśli chcesz to ratuję Cię pociągnięcie kabli od aku wtedy na bank będziesz miał stały prąd ...

Ja np mam podłączone gniazdo (rozgałęźnik) na 3miejsca z tyłu się wpiąłem w kable zapalniczki i mam zasilanie tylko po przekręceniu stacyjki.a gniazdo mam schowane po plastikami ..

malpa28

#8 Post autor: malpa28 »

To nie wiem co wy macie porobione moja zosia daje zasilanie na zapalniczkę po załączeniu kontrolek a odcina po wyłączeniu silnika cb mam podpięte pod gniazdo zapalniczki i jest wszystko ok czyli zachowuje sie tak jak kopernikowa

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#9 Post autor: MieHor »

Tak jak piszesz jest w ZA, natomiast inaczej jest w ZB

Anony Mous

#10 Post autor: Anony Mous »

MieHor jak inaczej w ZB ?? Nie raz siedziałem w aucie z wyłączonym silnikiem i wyciągniętym kluczykiem. Po chwili przestawały działać szyby i lusterka. Ekran robił to swoje sławne mignięcie i nie miałem prądu w gniazdach zapalniczek.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#11 Post autor: MieHor »

Wszystko się zgadza z wyjątkiem gniazd zapalniczek - w nich odcinany prąd jest po ok. 20-30 min.

jeszcze raz przy najbliższej okazji sprawdzę, bo może mam jakieś zwidy

Anony Mous

#12 Post autor: Anony Mous »

wiem że gniazdo w bagażniku może być nie odcinane ale kierowcy odcinane na 99,999%

lordwoj
Debiutant
Model:

#13 Post autor: lordwoj »

Panowie ja także mam CB podpięte pod gniazdo zapalniczki nieraz zapomniałem wyłaczyć i na 100% Zosia sama odcina zasilanie tego gniazda po jakims czasie. Wiem stąd że przetestowałem to. Specjalnie niewyłaczyłem CB na parkingu i jak wróciłem do auta po paru godzinach to było wyłaczone :)

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#14 Post autor: Harry200 »

Czyli potwierdzałoby to co napisał MieHor że w ZB zapalniczka wyłączana jest z opóźnieniem czasowym ,w ZA to do razu po wyłączeniu kluczyka..

Anony Mous

#15 Post autor: Anony Mous »

H,Łajszczak pisze:Czyli potwierdzałoby to co napisał MieHor że w ZB zapalniczka wyłączana jest z opóźnieniem czasowym ,w ZA to do razu po wyłączeniu kluczyka..
Pisałem tak od początku :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”