CB Radio - posiadane/rekomendowane zestawy
Moderator: Sebu$
Radio: UNIDEN 510 XL, Antena: PRESIDENT FLORYDA zestawik działa już kilka ładnych lat i uratował zawartość portfela nie raz. swego czasu radyjko współpracowało z 1,5m batem Presidenta na Mercedesie Vito umieszczonym centralnie na dachu (mocowanym na stałe) nie pamiętam dokładnego modelu ale efekt powalający. z Florydą daje radę na tyle że na trasie pomaga i jak jedzie się na 2 auta na wakacje można sobie pogadać( byle nie na 19) dla porównania w ciężarówce mam jakiegoś intexa z jakąś tam antenką (nie wiem dokładnie bo nie chciało mi się wchodzić na dach) ale poprostu porażka słaby mikrofon ciągle słyszę ze cicho mnie słychać do tego brak możliwości regulacji zasięgu nasłuchu i i często słyszę to co mnie akurat nie interesuje a to co ważne jest zagłuszane a niestety nie wszyscy użytkownicy CB pamiętają o tym że kanał 19 i 28 na zachodzie są kanałami wywoławczymi i udzielenia krótkiej informacji a nie do pogaduszek czy kącików kulinarnych albo prowadzenia innego kierowcy przez miasto
Frun Teryy plus zamontowane na klapce bezpieczników,antena sirio triflex zamontowana zamiast oryginalnej radiowej oba radyjka (CB i radio samochodowe) na jednej antence.Efekt dodatkowy takiego montażu; podczas nadawania CB wycisza radioodbiornik samochodowy,no i nikt cię na drodze nie zaczepia (np:miśki jeździłem z sirio ML 145 i miałem dwie kontrole tylko dlatego że zobaczyli u mnie antenę na dachu) bo nie masz wywalonego metrowego bata na dachu.Zestaw chodzi u mnie 2,5 roku bez zarzutu nadawanie odbiór w granicach 5-7km na miśki wystarcz.
-
- Przeglądacz
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira1.9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Nie chodzi o to by się pochwalić, po prostu ma działać płynnie ( dobra jakość sygnały ). Wiem, że zależy to również od sprzętu z którego nadają inni. Nie korzystam z CB nagminnie ale czasem jak wybieram się gdzieś dalej jest to przydatny sprzęt. Chyba poczytam fora CB i rzeczywiście zamówię coś innego. Wielkie dzięki za zwrócenie uwagi na ten temat. Pozdrawiam
PiterG do metra to Sirio AS-100 do 1,5m to Ml-145 lub Satiago 600 do 2m to Sirtel Santiago 1200 lub Turbo 5000.PiterG pisze:Nie chodzi o to by się pochwalić, po prostu ma działać płynnie ( dobra jakość sygnały ). Wiem, że zależy to również od sprzętu z którego nadają inni. Nie korzystam z CB nagminnie ale czasem jak wybieram się gdzieś dalej jest to przydatny sprzęt. Chyba poczytam fora CB i rzeczywiście zamówię coś innego. Wielkie dzięki za zwrócenie uwagi na ten temat. Pozdrawiam
radio: Alan 109
antena: Sirio ML-145 na magnes
cena zestawu: około 280 zł
wrażenia: fajny zestaw ale nie do Zafiry B z silnikiem Z19DTH. W Astrze F żony sprawuje się bardzo dobrze ale w Zafirze silnik generuje straszne zakłócenia. W głośniku słychać wyraźne burczenie od silnika. Trzeba mocno przymykać SQL żeby ustało ale wtedy zasięg znacznie maleje. Wszyscy słyszą mnie dobrze a ja innych słyszę przez burczenie. Zakłócenia pochodzą z toru antenowego. Po odłączeniu anteny zupełnie ustają. Ustają też po puszczeniu gazu (wtedy, gdy komputer pokazuje spalanie 0.0 l/100km).
Natomiast koledze kaliope przy silniku Z19DT radio sprawuje się bardzo dobrze (przykład TUTAJ ).
Czy ktoś z kolegów używał M-tech LEGEND II (ma ANL) z silnikiem Z19DTH? Jakie wrażenia?
antena: Sirio ML-145 na magnes
cena zestawu: około 280 zł
wrażenia: fajny zestaw ale nie do Zafiry B z silnikiem Z19DTH. W Astrze F żony sprawuje się bardzo dobrze ale w Zafirze silnik generuje straszne zakłócenia. W głośniku słychać wyraźne burczenie od silnika. Trzeba mocno przymykać SQL żeby ustało ale wtedy zasięg znacznie maleje. Wszyscy słyszą mnie dobrze a ja innych słyszę przez burczenie. Zakłócenia pochodzą z toru antenowego. Po odłączeniu anteny zupełnie ustają. Ustają też po puszczeniu gazu (wtedy, gdy komputer pokazuje spalanie 0.0 l/100km).
Natomiast koledze kaliope przy silniku Z19DT radio sprawuje się bardzo dobrze (przykład TUTAJ ).
Czy ktoś z kolegów używał M-tech LEGEND II (ma ANL) z silnikiem Z19DTH? Jakie wrażenia?
- kamil12luty
- Mieszkaniec
- Model:
jak chesz tanie radio w miare dobre to kup sobie alan 109 jak chcesz cos lepszego to dołóż i kup stabo 3001e (w norauto kiedyś była promocja za 270).
a wogole to ile pieniążków masz na wydanie na CB?
[ Dodano: Nie Sty 22, 2012 01:30 ]
a wogole to ile pieniążków masz na wydanie na CB?
[ Dodano: Nie Sty 22, 2012 01:30 ]
lub WA-27 ( jak Ci zależy na jakości a nie na wyglądzie auta)maglo18 pisze:PiterG do metra to Sirio AS-100 do 1,5m to Ml-145 lub Satiago 600 do 2m to Sirtel Santiago 1200 lub Turbo 5000.PiterG pisze:Nie chodzi o to by się pochwalić, po prostu ma działać płynnie ( dobra jakość sygnały ). Wiem, że zależy to również od sprzętu z którego nadają inni. Nie korzystam z CB nagminnie ale czasem jak wybieram się gdzieś dalej jest to przydatny sprzęt. Chyba poczytam fora CB i rzeczywiście zamówię coś innego. Wielkie dzięki za zwrócenie uwagi na ten temat. Pozdrawiam