CB_Radio - jakie, gdzie i jak zamontować, anteny - jakie?
Moderator: Sebu$
Panowie... uprasza sie o wyluzowanie atmosfery...
kriss15, masz racje, że antene stroi sie do karoserii i to jest "fachowa nazwa" - może dla osób, które się w temacie tak biegle nie poruszają to może sie nazywać strojeniem radia.... (albo mamy tak kompetentne serwisy)
jak kupiłem zestaw cb do swojej Zafirki to wyraźnie zapytałem o możliwość przekładki do innego pojazdu i powiedzieli, że dobrze byłoby ponownie dostroić antene... takie są fakty...
u mnie strojenie polegało na zmianie długości anteny w zależności od wskazań... mam nadzieje, że to tak właśnie powinno wyglądać...
proszę o mniej złośliwości w postach jeżeli ktoś coś ominie i później będzie "mądry"...
kriss15, masz racje, że antene stroi sie do karoserii i to jest "fachowa nazwa" - może dla osób, które się w temacie tak biegle nie poruszają to może sie nazywać strojeniem radia.... (albo mamy tak kompetentne serwisy)
jak kupiłem zestaw cb do swojej Zafirki to wyraźnie zapytałem o możliwość przekładki do innego pojazdu i powiedzieli, że dobrze byłoby ponownie dostroić antene... takie są fakty...
u mnie strojenie polegało na zmianie długości anteny w zależności od wskazań... mam nadzieje, że to tak właśnie powinno wyglądać...
proszę o mniej złośliwości w postach jeżeli ktoś coś ominie i później będzie "mądry"...
- kriss15
- Debiutant
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: DTH
Witam ponownie jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam, ale fakty są faktami a pewna wiedza wiedzą i tego nie zmienimy .
Jeszcze raz ANTENĘ DOPASOWUJE SIĘ DO CZĘSTOTLIWOŚCI I DO OTOCZENIA W KTÓREJ MA PRACOWAĆ.
Pozdrawiam
Jeszcze raz ANTENĘ DOPASOWUJE SIĘ DO CZĘSTOTLIWOŚCI I DO OTOCZENIA W KTÓREJ MA PRACOWAĆ.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 05 gru 2009, 22:46 przez kriss15, łącznie zmieniany 1 raz.
Fale radiowe to moja pasja.
Temat cały przeczytałem, jak dla mnie w ZB zakłócenia przychodzą od wtrysków, może kolega kriss15 coś podpowie? Mój zestaw: President Johnsonn II+Pirat.
Akumulator podłączałem nawet zewnętrzny no i lipa.
Akumulator podłączałem nawet zewnętrzny no i lipa.
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
Jak już pisałem ja podpinam CB radia pod zasilanie radia samochodowego, tak mi doradził kolega, który ma zakład instalujący CB i alarmy i jakoś nie mam problemu z zakłóceniami.Robert4884 pisze:Moje radio ma dobre filtry pomimo tego obiór CB pozostawia wiele do życzenia.
Na zakłócenia w odbiorze CB w samochodach z silnikami benzynowymi jak i w dieslu w Zafirce A DTI, są sposoby "standardowe" o których wspominaliście wcześniej i działają, są one zresztą opisane na innych forach. Ja swoje radio CB zasilałem zewnętrznym akumulatorem i to nie pomogło. Na tej podstawie chyba mogę stwierdzić że zakłócenia są generowane przez "otoczenie". Oczywiście przy wyłączonym silniku jest wszystko ok. Mnie dokładnie chodzi o ZB z silnikiem 1.9 CDTi 150KM i doświadczenia użytkowników ZB w tym zakresie. Koledzy napiszcie jak macie podłączone CB, czy np. pod zasilane radia samochodowego - jeżeli jest tam na zasilaniu filtr przeciwzakłóceniowy to ma sens. Potwierdźcie czy to działa.
- kriss15
- Debiutant
Witam to zaczynamy od początku Kolego Robert4884 ten silnik wprowadza zakłócenia i tak już będzie koledzy już pisali że to wtryski zakłócają , zakłócenia nie są generowane do instalacji elektrycznej wiec podłączenie osobnego źródła zasilania nic nie zmieni .Jest kilka sposobów na zredukowanie tych zakłóceń , wpierw trzeba zacząć od anteny (dobra masa anteny i dopasowanie) i lini zasilającej antenę (kabel z gęstym ekranem) jeżeli to nie pomoże można zastosować filtry montowane na linie zasilającą antenę, które ogranicza te zakłócenia być może wyeliminują je całkowicie.
-nie radio z otoczeniem tylko antenę do środowiska w którym ma pracować to w kwestii sprostowania .
Kolego lukasus9 z mojej strony to nie złośliwość tylko fakty potwierdzone wieloletnim doświadczeniem , i nie lobię po prostu jak ktoś próbuje mi wciskać ciemnotę. Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam jeszcze raz .
BajBus pisze:widać masz nie zestrojone radio z otoczeniem, jak to koledzy dzisiaj stwierdzili...
-nie radio z otoczeniem tylko antenę do środowiska w którym ma pracować to w kwestii sprostowania .
Kolego lukasus9 z mojej strony to nie złośliwość tylko fakty potwierdzone wieloletnim doświadczeniem , i nie lobię po prostu jak ktoś próbuje mi wciskać ciemnotę. Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam jeszcze raz .
Mam antenę Pirat na magnes. Czy z tą anteną można poprawić odbiór CB, zakładając że dopasowanie jest ok. Ponadto czy mógłbyś kolego kriss15 podać jakiś typ takiego kabla z gęstym ekranem oraz napisać coś więcej o tych filtrach na linie zasilającą antenę
Pisząc o kablu o gęstym ekranie, masz na myśli kabel podwójnie ekranowany?
Pisząc o kablu o gęstym ekranie, masz na myśli kabel podwójnie ekranowany?
- kriss15
- Debiutant
Witam kabli antenowych jest dużo na rynku, RG58 z gęstym oplotem miedzianym , H155 lub zamiennik H155 EKH155 oczywiście wszystkie 50Ω .Ja używam tego drugiego i nawet w Fiacie z silnikiem unijet , opel ma chyba ten sam silnik te zakłócenia znikają lub są bardzo zredukowane. Filtry dolnoprzepustowe co prawda maja eliminować zakłócenia nadajnika , ale świetnie sobie radzą też z takimi zakłóceniami , trzeba też pamiętać że wszelkiego rodzaju filtry montowane na linie zasilającą antenę pogorszą nieco parametry anteny (nadawanie i odbiór ) ,po każdej modernizacji lini zasilającej czy anteny sprawdź dopasowanie to najważniejsze by tych zakłóceń było jak najmniej.
W miarę możliwość zawsze należy najpierw eliminować zakłócenia (wiemy że nie zawsze jest to wykonalne )i wtedy jak na wstępie .
W miarę możliwość zawsze należy najpierw eliminować zakłócenia (wiemy że nie zawsze jest to wykonalne )i wtedy jak na wstępie .
Ostatnio zmieniony 07 gru 2009, 10:39 przez kriss15, łącznie zmieniany 1 raz.