CB_Radio - jakie, gdzie i jak zamontować, anteny - jakie?

Tematy dotyczące CB - dla wszystkich modeli aut

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
piorun

#121 Post autor: piorun »

Lorry, oj gwarantuje że ma lepsze działanie filtrów .
a pamiętaj że niektóre unideny nie dostały certyfikatu na działanie w naszym kraju :lol:

W styczniu 2007 roku Prezes Urzędu Kontroli Elektronicznej wydał decyzję o wpisaniu radyjek CB Uniden 520 i 510 XL do "Rejestru wyrobów niezgodnych z zasadniczymi wymaganiami" - nr wpisu 474 i 475. Jako powód podane jest "deklaracja zgodności wystawiona przez osobę nie uprawnioną, - wyrób nie spełnia wymagań normy zharmonizowanej ETSI EN 300 433-1-2000, przywołanej w deklaracji zgodności".
Tym samym używanie tych radyjek staje się sprzeczne z prawem.

i w razie kontroli policyjnej maja prawo je zarekwirować i przekazać odpowiednim służbom w celu jego sprawdzenia.

Awatar użytkownika
marko
Przeglądacz
Imię: MAREK
Auto: Opel Zafira C Automat
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DTH

#122 Post autor: marko »

kolego robert ja mam ermesa i antene lema na uchwycie na klapie.zestaw nie jest rewelacja.z mojej wiedzy do cdti to jfk2,herbert i podobno omega z nb.moja rada to ;montaż w zakladzie odpalenie fury i próba aż zalożą ci takie które nie będzie ci sialo.u mnie jonny 2 po poprawionym asc i zwiększeniu mocy na 5w nie dalo rady sialo jak diabli.
Marko

Robert4884

#123 Post autor: Robert4884 »

marko, Dzięki za info, ja mam Johnson II +Pirat - bez rewelacji. jak się trochę ociepli spróbuje coś na uchwyt zapodać.

komura85

#124 Post autor: komura85 »

Witam dzis dostałem w prezencie radia Midland 102 i antene prezydenta floridia. jak to zamontować w zafirze i czy trzeba coś stroić?

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#125 Post autor: rzadki »

łaczysz antenę z radiem, wkładasz kabel z radia w zapalniczkę , antenę na dach i gitara :) teoretycznie Floridy się nie stroi, powinno śmigać od razu :) co prawda na antenie jest takie zgrubienie, które się przesuwa i przez to "dostraja" ale u mnie jest na środku i jest OK. polecam postawić antenę na prawym, bądź lewym tylnym rogu dachu. a kabelek puścić pod siedzeniami i przez klapę bagażnika(a dokładnie między siłownikiem klapy a samą klapą).
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

MARIO2541

#126 Post autor: MARIO2541 »

Kolega rzadki ma racje co do antenki za sie nie stroi ja mam taka sama tylko radyjko mam unidena ale cały osprzet jest prezidenta,i chodzi za***iscie

Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#127 Post autor: opelmen »

MARIO2541 pisze:Kolega rzadki ma racje co do antenki za sie nie stroi ja mam taka sama tylko radyjko mam unidena ale cały osprzet jest prezidenta,i chodzi za***iscie
Co za bzdury ?!

KAŻDĄ antenę się stroi - Floridę również. Ja byłem ze swoją w super-hiper punkcie CB i gość otworzył oczy :shock: jak Mu pokazałem coś takiego:

Obrazek

Również twierdził, że Floridy się nie stroi, ale jak podłączył swoją SWR miarkę "PRO" i zaczął przesuwać tym "plastikiem" to przyznał mi rację :piwo:
W przypadku mojej Floridy najlepszy SWR osiągnął gdy suwak znalazł się ok. 5cm od góry.
Antenka teraz działa i wymiata jak ta lala :P :driver:

[edit]
Dodam, że radyjko również mam Uniden 520...
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#128 Post autor: rzadki »

opelmen pisze:Co za bzdury ?!
rzadki pisze:co prawda na antenie jest takie zgrubienie, które się przesuwa i przez to "dostraja"
napisałem wyżej że się stroi, tylko MARIO2541, pominął to w swojej wypowiedzi, ale wszystko jest zapisane, nie ma co się denerwować ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
#129 Post autor: opelmen »

rzadki pisze:napisałem wyżej że się stroi, tylko MARIO2541, pominął to w swojej wypowiedzi, ale wszystko jest zapisane, nie ma co się denerwować ;)
Sorry, rzadki ale byłem trochę zdenenenerwowany, masz rację - tak napisałeś :piwo: :piwo: :piwo:
Obrazek
Obrazek

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#130 Post autor: jacek76 »

MARIO2541 pisze:Kolega rzadki ma racje co do antenki za sie nie stroi ja mam taka sama tylko radyjko mam unidena ale cały osprzet jest prezidenta,i chodzi za***iscie
Nie wiem czym tu się podniecać.
Miałem okazję wypróbować to radio i tą antenę.
Radio szumofon i tyle. Odsłuchowo wypada blado w porównaniu z większym gabarytowo alanem 28 , bardzo blado w porównaniu z alanem 5001z/cobrą 25 i tragicznie w porównaniu z cobrami 29 gtl i 148 gtl , które mają fantastyczne filtry ANL/NB.

Antena , mizeria w porównaniu z bardzo popularną midland / president / sirio ml - 145.
Ja mam sirio , miałem midlanda. Nie słyszałem różnicy.

Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
#131 Post autor: opelmen »

jacek76 pisze: Antena , mizeria w porównaniu z bardzo popularną midland / president / sirio ml - 145.
Co Ty jacek76 porównujesz antenę 145cm (Mla) z 45cm (Floridą) ?? :shock: :roll:
O czym mowa ?
Obrazek
Obrazek

komura85

#132 Post autor: komura85 »

mam antenę president 45cm Floridą czy trzeba ja dostroić do radia?

Anony Mous

#133 Post autor: Anony Mous »

Ponoć President Florida się nie stroi ale spotkałem się (chyba na opel24) z instrukcją strojenia floridy. Polega ona na przesuwaniu tego zgrubienia co jest na antence.

komura85

#134 Post autor: komura85 »

Tez tak słyszałem może wiesz w jakiej pozycji zrobić to zgrubienie.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#135 Post autor: MieHor »

Bez SWR-a tego nie zrobisz na tzw. "oko"

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB Radio”