CB_Radio - jakie, gdzie i jak zamontować, anteny - jakie?
Moderator: Sebu$
Dzięki Woytas za tego linka. Chłopaki się tam nieźle rozpisali ale ogólnie stwierdzam, że to "czarna magia" raczej Co do Twojej uwagi Hagen, to faktycznie kupiłem ją na Alledrogo w bardzo dobrej cenie 35zł!!!, gdzie większość aukcji była na poziomie ponad 70zł. Zdecydowałem się jednak zaryzykować bo mam już Hustlera 100 i śmiga bardzo dobrze. Feralną antenkę odbierałem zresztą osobiście i wpierw dokładnie ją obejrzałem. Była nowa i nie odbiegała wyglądem od już posiadanej. Ciekawą rzeczą jest jeszcze to, że mimo kłopotu z zestrojaniem SWR miarką zasięg na tej antenie to około 3km, co mi właściwie wystarcza. Moc nadawania wynosi jednak ok 2W (zmierzono tą samą SWR miarką) czyli słabo i dlatego szukam rozwiązania problemu z zestrojeniem tej anteny. Nie chce spalić koncówki mocy radia.
Sprawdzę jeszcze długość kabla
Pzdr
Sprawdzę jeszcze długość kabla
Pzdr
Ja tam unikam radyjek z 2 pokrętełkami, po co mnie to .
Radio służy do czego służy i po co dodawać sobie roboty z dodatkowymi ustawieniami. Dobry sq. dla mobili wystarczy.
Nie dalej jak wczoraj kolega prosił o pomoc przy ustawieniu tego w Presidencie, bo albo szum albio cisza. T R A G E D I A.
Bawiliśmy się ze 30 min (łącznie z jazdą i sprawdzeniem co i jak) generalnie wg. mojego doświadczenia nie polecam radyjek z rf i sq. ale to tylko moje wypociny. Pasmo jak wiemy jest najgorsze jakie można mieć i tu wiele nie zadziałasz a roboty w ustawieniu czułości tylko sobie dodasz.
Radio służy do czego służy i po co dodawać sobie roboty z dodatkowymi ustawieniami. Dobry sq. dla mobili wystarczy.
Nie dalej jak wczoraj kolega prosił o pomoc przy ustawieniu tego w Presidencie, bo albo szum albio cisza. T R A G E D I A.
Bawiliśmy się ze 30 min (łącznie z jazdą i sprawdzeniem co i jak) generalnie wg. mojego doświadczenia nie polecam radyjek z rf i sq. ale to tylko moje wypociny. Pasmo jak wiemy jest najgorsze jakie można mieć i tu wiele nie zadziałasz a roboty w ustawieniu czułości tylko sobie dodasz.
Podstawowa różnica między RF gain a sqelchem jest taka, że w pierwszym przypadku zmniejszamy czułość odbiornika (radio mniej odbiera), a w drugi przypadku odbiornik odbiera wszystko a my regulujemy tylko próg zadziałania głośnika (wzmacniacza m.cz.). Jeśli pojawi się jakaś silniejsza nośna to radio ze skręconym sqelchem puszcza wszystko na głośnik, łącznie ze wszystkimi śmieciami, szumami w tle.
Ja pozbywam się szumów tła skręcając trochę RF gain, resztę reguluję SQ.
Ja pozbywam się szumów tła skręcając trochę RF gain, resztę reguluję SQ.
Tak dla ścisłości to Presidenty wracające do naprawy, mają zrąbany AutoSQ.
Ja mam Harrego II Classic z 'zwykłym' SQ i bez trudu znajduję optymalne ustawienie RF Gain (prawie zawsze lekko skręcone, tak na 2/3-3/4) i SQ (z reguły pokrętło gdzieś w połowie skali).
Ja mam Harrego II Classic z 'zwykłym' SQ i bez trudu znajduję optymalne ustawienie RF Gain (prawie zawsze lekko skręcone, tak na 2/3-3/4) i SQ (z reguły pokrętło gdzieś w połowie skali).
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
SWR to wartość tzw fali odbitej, więc jak będzie za duży to spalisz końcówkę mocy. Im bliżej wartości "1" na 20 kanale, a na 1 i 40 mniej więcej po równo tym antenka sprawuje się lepiej. Na tej stronce jest to dość dobrze wytłumaczone jak stroić: http://www.cb-radio.info.pl/cb_radio_poradniki/67.html .
Nie należy oczywiście przesadzać z dokładnością strojenia, ponieważ antenka magnetyczna, a taką jest Hustler, nie da się tak idealnie zestroić., chyba że raz ustawiona nigdy nie będzie zdejmowana.
Nie należy oczywiście przesadzać z dokładnością strojenia, ponieważ antenka magnetyczna, a taką jest Hustler, nie da się tak idealnie zestroić., chyba że raz ustawiona nigdy nie będzie zdejmowana.
- radmar1702
- Bywalec
- Model:
Witam mam małe pytanie do was Koledzy ja Posiadam radyjko:
CB Radio M-TECH LEGEND II TO SAMO CO PRESIDENT HARRY II CLASSIC I
UNIDEN 520 XL Z DEKLARACJĄ ZGODNOŚCI (HOMOLOGACJĄ LEGALNY)
Antena ANTENA WILSON LITTLE WIL
Powiem tak zestaw bardzo dobry i przyjemny no ale jest małe ale... Jeśli chodzi o zakłócenia w Zafirach to jest wielki ból... już kilka opinii serwisów CB się potwierdza. I pytanie do was czy wie może ktoś jak je zniwelować... ???
CB Radio M-TECH LEGEND II TO SAMO CO PRESIDENT HARRY II CLASSIC I
UNIDEN 520 XL Z DEKLARACJĄ ZGODNOŚCI (HOMOLOGACJĄ LEGALNY)
Powiem tak zestaw bardzo dobry i przyjemny no ale jest małe ale... Jeśli chodzi o zakłócenia w Zafirach to jest wielki ból... już kilka opinii serwisów CB się potwierdza. I pytanie do was czy wie może ktoś jak je zniwelować... ???
ja mam radio Presidenta Johnny II i tą samą antenke co Ty na magnesie, przy zgaszonym silniku odbiór i nadawanie super, niestety strasznie sieje po włączeniu silnika, a zwłaszcza przy operowaniu gazem, opinie z forum CB-Radio i z 2 serwisów CB są jednoznaczne, kabel od anteny zbiera zakłócenia, mogą pomóc 2 rzeczy ale nie na pewno: wymiana kabla od anteny na 50 Ohmowy podwójnie ekranowany i/lub antena na uchwyt zamiast na magnes, ktoś z Was może ma takie radyjko i inną antenę niż ja i nie mam takich problemów?radmar1702 pisze: UNIDEN 520 XL Z DEKLARACJĄ ZGODNOŚCI (HOMOLOGACJĄ LEGALNY)
. Jeśli chodzi o zakłócenia w Zafirach to jest wielki ból... już kilka opinii serwisów CB się potwierdza. I pytanie do was czy wie może ktoś jak je zniwelować... ???
- robik79
- Przeglądacz
- Imię: robik
- Auto: ZAFIRA
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
witam mam problem z cb wczesniej jezdzilo w zafirce A benz 2,2 teraz mam zafire b diselka i radie strasznie trzeszczy nie momaga regulacja czy filtr rozwiarze problem prosze doradzcie cos
- BajBus
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
poradził bym zacząć od opcji szukaj bo temat był już poruszany kilkukrotnie o zakłóceniach w dieslach
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)
Witam.
Przymierzam się da zakupu radia CB. Tematy związane z wyborem i działaniem poszczególnych modeli znalazłem i tu sprawę mam jasną.
Dręczy mnie jeszcze jedno istotne w tym temacie pytanie:
Gdzie zamontować radio w samochodzie?
Proszę kolegów o podzielenie się gdzie macie zamontowane radio i jak jest z jego użytkowaniem w tym miejscu.
Oczywiście interesują mnie wskazówki dotyczące ZB (oczywiście odpowiedzi mogą być poparte zdjęciami ), ale myślę, że info o ZA też będzie dla zainteresowanych cenne.
Przymierzam się da zakupu radia CB. Tematy związane z wyborem i działaniem poszczególnych modeli znalazłem i tu sprawę mam jasną.
Dręczy mnie jeszcze jedno istotne w tym temacie pytanie:
Gdzie zamontować radio w samochodzie?
Proszę kolegów o podzielenie się gdzie macie zamontowane radio i jak jest z jego użytkowaniem w tym miejscu.
Oczywiście interesują mnie wskazówki dotyczące ZB (oczywiście odpowiedzi mogą być poparte zdjęciami ), ale myślę, że info o ZA też będzie dla zainteresowanych cenne.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
Na konkretnej stronie kilka sposobów w ZB http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... &start=120
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
Powiem tylko o mojej miejscówce:
Raz przy bardzo mocnym hamowaniu radio mi poleciało, ale można temu zapobiec klinując je czymś, albo mocniej wciskając, generalnie się nie rusza Gruszka ląduje na kolanach wiec blisko i wygodnie, regulacja też pod ręką tylko że śrendio widoczna, więc squelcha ustawiam pierwotnie na postoju, a potem lekko koryguje, głośność to na lajcie
No i stamtąd jest wygodne wyjście na kabel od anteny, nie trzeba go ciągnąc przez całe auto, u mnie kabel wychodzi ze środkowego słupka miedzy drzwiami przód/tył, a antena stoi na wysokości słupka B na lewej krawędzi dachu
Raz przy bardzo mocnym hamowaniu radio mi poleciało, ale można temu zapobiec klinując je czymś, albo mocniej wciskając, generalnie się nie rusza Gruszka ląduje na kolanach wiec blisko i wygodnie, regulacja też pod ręką tylko że śrendio widoczna, więc squelcha ustawiam pierwotnie na postoju, a potem lekko koryguje, głośność to na lajcie
No i stamtąd jest wygodne wyjście na kabel od anteny, nie trzeba go ciągnąc przez całe auto, u mnie kabel wychodzi ze środkowego słupka miedzy drzwiami przód/tył, a antena stoi na wysokości słupka B na lewej krawędzi dachu