Zakłócenia przez diesla w CB

Tematy dotyczące CB - dla wszystkich modeli aut

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#31 Post autor: Flora »

Filtry ferrytowe stosuje się przy połączeniach małosygnałowych dla wysokich częstotliwości.
Zasilanie nie jest małym sygnałem, a zakłócenia z diesla to nie wysokie częstotliwości.

Przy tego typu zakłóceniach lepiej przy samym CB dać duży kondensator, a zasilanie podłączyć przez kilkuomowy rezystor, co skutecznie odfiltruje zasilanie.

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#32 Post autor: Janus »

Flora pisze:Filtry ferrytowe stosuje się przy połączeniach małosygnałowych dla wysokich częstotliwości.
Zasilanie nie jest małym sygnałem, a zakłócenia z diesla to nie wysokie częstotliwości.

Przy tego typu zakłóceniach lepiej przy samym CB dać duży kondensator, a zasilanie podłączyć przez kilkuomowy rezystor, co skutecznie odfiltruje zasilanie.
Mam dwa małe ferryty wpięte jeden za drugim w zasilanie. U mnie pomogło na zakłócenia generowane przez przetwornicę zasilacza "z gniazda zapalniczki na USB".
Ale tam mogą być wyższe częstotliwości niż praca wtryskiwaczy, to fakt.
Janusz

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
#33 Post autor: Crazy »

Nie wiem jak to możliwe ale kiedyś miałem takie zakłócenia że podczas mówienia do gruszki wszystko było słychać w glosnikach w pojeździe
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

sergiu
Mieszkaniec
Imię: Sergiusz
Auto: Zafcia B 1.7 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTJ
#34 Post autor: sergiu »

Crazy, miałem tak w megance kiedyś : ) nie mam pojęcia od czego to było ale było całkiem śmieszne. Samo przyszło i samo poszło :lol:
Powyższe słowa wyrażają opinię autora jedynie w dniu dzisiejszym. Nie mogą one służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny

organista15

#35 Post autor: organista15 »

Flora, a Ty używasz CB radia ?

Zamówiłem jakiś filtr do radia w takim sklepiku, gdzie mają takie różności, jak nie pomoże, to wykorzystam pomysł Flory :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB Radio”