CB_Radio - jakie, gdzie i jak zamontować, anteny - jakie?

Tematy dotyczące CB - dla wszystkich modeli aut

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
ZAKROPIOLO

#316 Post autor: ZAKROPIOLO »

Janusz822, co do tego splitera, to nie jestem pewien czy jest to dobre rozwiązanie. Może on źle wpływać na pracę CB tak jak napisał marsuc. Wolę jakąś małą antenkę na szybę. Ale do tego tematu wrócę jak się ociepli.

jachu
Debiutant
Imię: jachu
Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z1.9DT
#317 Post autor: jachu »

Witam . Koledzy mam pytanie do was odnośnie antenki Syrio Triflex i Alan 78 multi plus mam zamontowaną taka u siebie w Zafirze 1.9CDTI jak pytałem przez radyjko to mówili że słychać na około 2-3km ale zbiera dosyć dużo szumów skuech mam ustawionego na godz. 1,2 gdzieś tak ale jeśli jest możliwość poprawienia mocy tej antenki to chętnie skorzystam z fachowych rad,a może ma ktoś adres dobrego fachowca z okolic szczecina tylko nie tego buraka ze Stargardu Szcz. ,niemiły, przemądrzały i do tego drogi za to Pani jest OKI .Dziękuje.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
jacek754
Przeglądacz
Model:
Kontakt:

#318 Post autor: jacek754 »

sapienti, U mnie po prostu przy radiu wisi
Obrazek

kubutek

#319 Post autor: kubutek »

Schowałem dzisiaj radio CB - nie przeszkadza, jest pod ręką i chyba nikt mi go nie skubnie z samochodu.
Mikrofon trzymam na drzwiach na uchwycie magnetycznym.
Do radia podpięty jest zewnętrzny głośnik schowany pod fotelem kierowcy.

Efekt końcowy (prawie) - jeszcze czeka mnie kosmetyka :)
Obrazek

Anony Mous

#320 Post autor: Anony Mous »

nooo kubutek, fajnie ci to wyszło. Zerknę na to na zlocie . Jak nie ma przy tym dużo roboty to tez tak zamocuje. Mam radyjko Tommy to chyba ma podobne wymiary. A jak pociągłeś kable do anteny?

kubutek

#321 Post autor: kubutek »

pablomaxim pisze:Jak nie ma przy tym dużo roboty to tez tak zamocuje
Tu jest opis

Zajęło mi to jakieś 4 godziny, razem z zamocowaniem radia i dopasowaniem wycięcia (jest przy tym trochę dłubaniny po osłona ma od spodu wzmocnienia w kształcie plastra miodu).

Wszystkie 3 kable (antena, zasilanie, głośnik) mam pociągnięte pod osłoną progu (obie osłony ściągałem - trzymają się na zatrzaskach - trzeba podważyć śrubokrętem i użyć trochę siły aby zdjąć)

Awatar użytkownika
jacek754
Przeglądacz
Model:
Kontakt:

#322 Post autor: jacek754 »

kubutek, Bardzo fajnie to wygląda. Szkoda że nie zrobiłeś zdjęcia bez tej plastikowej osłony. Powiedz proszę, czy w to samo miejsce zmieści się radio o 4 cm szersze i 1,5 grubsze od Hrrego? Mam Inteka M-490 Plus bardzo fajne radyjko tylko trochę przyduże.
Obrazek

Woytas

#323 Post autor: Woytas »

kubutek,
Masz przy tym jakiś zewnętrzny głośnik?
Jak wygląda "poziom nagłośnienia" ?

kubutek

#324 Post autor: kubutek »

jacek754 pisze:Szkoda że nie zrobiłeś zdjęcia bez tej plastikowej osłony. Powiedz proszę, czy w to samo miejsce zmieści się radio o 4 cm szersze i 1,5 grubsze od Hrrego?
Będę jeszcze ściągał raz osłonę, żeby zrobić wykończenie (dorobię trochę zdjęć), sprawdzę też wymiary, ale z dużo szerszym radiem może być problem. W lewo nie bardzo da się przesunąć, bo po zamknięciu drzwi może być ciasno, a po prawej zmieściło się prawie na styk przy stalowym wzmocnieniu pod deską (raczej bym tego nie ruszał, aby zrobić więcej miejsca).
Na wysokość chyba te 1,5 cm by wlazło, ale na 100% nie zagwarantuje.
Woytas pisze:kubutek,
Masz przy tym jakiś zewnętrzny głośnik?
Jak wygląda "poziom nagłośnienia" ?
Tak mam zewnętrzny głośnik - przykręcony jest przy podłodze, po prawej stronie fotela kierowcy.

noovick

#325 Post autor: noovick »

Witam wszystkich.

Ja mam zestaw Gamma I i antenkę Hustler IC-100. Idealny zestaw do Zośki. Posiada filtry ANL i NB.
Zainstalowany zestaw wraz z głośnikiem zewnętrznym Nokia w mojej Zosi wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wykorzystałem do tego otwory mocujące konsolę środkową i tunel. Nic nie wierciłem bo szkoda w razie zmiany koncepcji.
Zasilanie pociągnąłem kabelkiem 2x0,75 z gniazda zapalniczki z bagażnika. Zasilanie z tyłu jest podtrzymywane przez około 20 minut od wyjęcia kluczyka ze stacyjki. Kabelek poprowadziłem pod szyną tylnej kanapy, potem pod przednim fotelem pasażera i ukryłem w tunelu środkowym. Tak samo kabel od anteny. Kabel zasilający CB i kabel z zapalniczki połączyłem zwykłą kostką elektryczną żeby nie przecinać w razie przeniesienia do innego samochodu. Całość zajęła mi z przemyśleniami jakąś godzinkę.
Powodzenia w instalacji.

security

#326 Post autor: security »

Witam
Ja posiadam radio Alana 48 plus multi.Możecie mi doradzić jaka wybrać antenę potrzebuje na magnes i najlepiej łamana lub jakąś niską myślałem nad takimi antenami:

http://allegro.pl/antena-cb-president-o ... 75603.html
http://allegro.pl/antena-cb-titanium-su ... 95237.html
http://allegro.pl/antena-cb-president-m ... 83046.html
Opinie na temat w/w anten mile widziane.
Pozdrawiam

Jacek_Do

#327 Post autor: Jacek_Do »

Witam
CZy ktoś z kolegów używa Cobry 75?
http://www.cbradio.pl/pliki/artykuly/cobra.pdf
Mam Unidena 520 z 97 roku produkcja jeszcze na Filipinach, raio działa super ale w ZB nie ma go gdzie zamontować.
Pomyślałem więc że kupie taką Cobrę wszystko w gruszce i można wrzycić pod podłokietnik.
Tylko nie wiem jak z nadawaniem i odbiorem szczególnie w CDTI.
Kiedyś kosztowały one koło 400zł, a teraz sprowadzane ze Stanów są na alledrogo po 160,00zł.

Woytas

#328 Post autor: Woytas »

Jacek_Do, w każdym (prawie) Naszym CDTI jest problem z zakłóceniami. Cobra to dobre radyjko, ważne aby znaleźć sposób na redukcję szumów i nie pomagają tu różnego rodzaju pseudo filtry)

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#329 Post autor: Bodek »

Jacek_Do pisze:Witam
CZy ktoś z kolegów używa Cobry 75?
http://www.cbradio.pl/pliki/artykuly/cobra.pdf
Mam Unidena 520 z 97 roku produkcja jeszcze na Filipinach, raio działa super ale w ZB nie ma go gdzie zamontować.
Pomyślałem więc że kupie taką Cobrę wszystko w gruszce i można wrzycić pod podłokietnik.
Tylko nie wiem jak z nadawaniem i odbiorem szczególnie w CDTI.
Kiedyś kosztowały one koło 400zł, a teraz sprowadzane ze Stanów są na alledrogo po 160,00zł.
Też ma Unidena, ale 520 PRO XL jest to dość małe radyjko, zobacz gdzie wsadził swoje cb M@@ciek:

Zośka M@@ćka

też mam zamiar tak zrobić, zobaczę w poniedziałek jak to się trzyma i czy nie przeszkadza.

A co do Cobry to jest to dobra firma, ale mnie jakoś nie przekonuje wszystko w jednym, może mam alergię na all i one ;)
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
maglo18
Bywalec
Model:

#330 Post autor: maglo18 »

Miałem Unidena 520zl i go sprzedałem do dziś żałuje bo trudno go na coś przyzwoitego zamienić. Moja rada spróbuj je gdzieś upchnąć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB Radio”