Witam !
Mam poważny problem i proszę o rozwianie wątpliwości związanych z eksploatacją mojej zafiry.
Na skutek nietypowej nieszczelności przekładni kierowniczej ( płyn lał się górą od strony kolumny kierowniczej do wnętrza samochodu ). Przekładnia została zregenerowana ale zastrzeżono mi, że przyczyną mogło być nadmierne ciśnienie w układzie powstałe np. na skutek zalania niewłaściwego płynu w obieg kierowniczy lub np. nieoryginalnego korka na zbiorniku płynu ( prawdopodobnie, któryś z mechaników - idiota i złodziej zakręcił tam zwykłą nakrętkę od bliżej nieokreślonego pojemnika )
Nie mam pojęcia co za płyn był tam zastosowany, ponieważ wyciek był całkowity i mam w związku z tym następujące pytanie:
Jaki płyn zalać do zregenerowanej przekładni kierowniczej aby ponownie nie narobić kosztów ??? :
Opla Zafiry Cosmo Sport 1,9 CDTI 150 KM z 2006r.
- specjalista od regeneracji poleca mineralny – czerwony HIPOL ATF II D z Orlenu
- mechanik wynalazł jakiś PENTOSIN CHF 202
- ktoś inny poleca zielony lub bezbarwny syntetyk
- pozdrawiam formułowiczów
Ps .... w lokalnym serwisie OPLA mają czerwony i zielony sygnowane GM ale z przykrością muszę stwierdzić, że nie ma tam kompetentnej osoby, która udzieliłaby mi konkretnej informacji – mówią, że albo jeden, albo drugi – jestem załamany i kompletnie zdezorientowany tą sytuacją?!
[B]Magiel-jaki olej do zregenerowanej przekładni kierown.?
-
krajar
[B]Magiel-jaki olej do zregenerowanej przekładni kierown.?
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 17:19 przez krajar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Piotrek413
-
Anony Mous