Błąd P0400 w astrze z silnikiem Z19DT

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Moller

Błąd P0400 w astrze z silnikiem Z19DT

#1 Post autor: Moller »

Op com wyświetla błąd P0400 - "Rozpoznany zbyt słaby przepływ recyrkulacji gazu wydechowego". Oczywiście przy świecącej kontrolce silnika.
Kilkakrotnie ją kasowałem ale ona uparcie po kilkudziesięciu kilometrach znowu się zaświeca.
Czyszczenie zaworu EGR w zasadzie nic niedało. Po zdemontowaniu EGR'a przeczyściłem go profilaktycznie bo w zasadzie niebył bardzo zasyfiony. (EGR orginalny po przejechaniu 108 tys). Kontrolna znowu się zaświeciła. Dodam że nieodczuwam jakiejkolwiek zmiany w mocy samochodu. Irytująca jest natomiast ta kontrolka i swiadomosc braku przyczyny.

Czy ktoś może poradzić gdzie indziej szukać rozwiązania. Czytałem o różnych przepływomierzach itp. Ale zdania są podzielone i ciężko wyciągnąć jakieś konkretne wnioski...

Prosze o pomoc... z góry dzieki.
Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

poczytaj dokładnie ten wątek, musisz odróżnić p0400 od p2279
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1308
zbigor

#3 Post autor: zbigor »

Moller pisze:EGR orginalny po przejechaniu 108 tys)
No to najwyższa pora na nowy :lol: Mi nowy padł po 30 kkm
Ale najpierw wyczyść dobrze rurkę idącą od EGR do przepustnicy zwłaszcza w jej zgięciu i w miejscu gdzie łączy sie z przepustnicą
TuneFORCE

#4 Post autor: TuneFORCE »

Jak się zaślepi EGRa to też auto jeździ(o ile tak jest) normalnie tylko wywala błąd...
Wymień EGRa i będzie po problemie ;) Masz czarno na białym co się stało a szukasz dziury w całym.
Aston

#5 Post autor: Aston »

Jak coś to zawsze możesz usunąć diodę od kontrolki :P ... A tak serio to "wywal"/wymień EGR i będzie git :D
Moller

#6 Post autor: Moller »

dzieki za podpowiedzi, zmyliła mnie w miare wygladająca iglica elektrozaworu gdy czyściłem komore EGR'a. Rozebrałem ją według postu od kaliope i powinno być OK. Faktycznie iglica była mocno zardzewiała. Dzięki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”