Błędy układu chłodzenia, kontrolka, problemy - porady
Moderator: Sebu$
-
lelo
Ja miałem własnie tą kostke uszkodzoną to po pierwsze a po drugie podłączałem chip rozruchowy w kabel tej kostki i mi wywal błąd jak koledze, miałem chłodnice z wentylatorkiem + tryb awaryjny. po odpięciu kabelka od chipa i spyskaniem styków preparatem do styków, żadnych problemów
dodam że gdy włączał mi się ten tryb (błąd) wentylator kręcił się nawet na samym zapłonie jak szalony 
-
gregorio__80
Jeśli masz odrobinę "fantazji" to zdemontuj zderzak co jest b.proste i przyjrzyj się wszystkim kabelkom i wtyczkom od wentylatorów ewentualnie rozłącz oczyść osusz i poskładaj z powrotem no a potem zobacz także wtyczki od tego ciekawego urządzenia marki DELPHI który znajduje się w lewym nadkolu te już na pewno rozłącz i zobacz czy są czyste i suche. Pewny jestem że te zabiegi usuną twoje zmartwienie nasze autka mają swoje lata
. No i nie zapomnij odłączyć aku na czas roboty tak dla bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych twego pojazdu.
Zapoznaj się z
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ght=#72669
Pozdrawiam
Zapoznaj się z
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ght=#72669
Pozdrawiam
-
spider
witam ma problem moje autko dzis zaskoczyło mnie tym ze po odpaleniu nie zgasły kontrolki silnika i układu chłodzenia wentylator chłodnicy cały czas pracuje a wskazówka temperatury spadła na sam dól jakby był zimny potem po przejechaniu 10 km zgasły kontrolki i temperatura wróciła do normy ale teraz znowu jest powtórka z tematu co to moze byc?termostat?bezpieczniki są ok
-
spider
-
Mcleod
Witam!
Nie mogę założyć nowego tematu więc piszę post :-)
Mój problem jest podobny - jak w temacie/.
Otóż pali mi się stale kontrolka układu chłodzenia silnika i kontrolka układu elektronicznego silnika - obrotomierz nie dział i silnik nie pracuje równomiernie tylko "falowo".
Cóż to może być?
Pozdrawiam ...
Nie mogę założyć nowego tematu więc piszę post :-)
Mój problem jest podobny - jak w temacie/.
Otóż pali mi się stale kontrolka układu chłodzenia silnika i kontrolka układu elektronicznego silnika - obrotomierz nie dział i silnik nie pracuje równomiernie tylko "falowo".
Cóż to może być?
Pozdrawiam ...
-
Mcleod
Jutro podskoczę podłączyć pod komputer.
Zobaczyłem że w zbiorniczku płynu chłodniczego wężyk z lewej strony nie siedzi ciasno na wyjściu z otworem ze zbiorniczka płynu. Ułamała się plastikowa końcówka i wężyk przy końcu przepuszcza ciśnienie i troszkę płynu. Podejrzewam że dlatego palą mi się kontrolki gdy silnik się nagrzeje. Ponownie można go uruchomić dopiero jak wystygnie!
Czy to może być przyczyną?
Pozdrawiam.
Zobaczyłem że w zbiorniczku płynu chłodniczego wężyk z lewej strony nie siedzi ciasno na wyjściu z otworem ze zbiorniczka płynu. Ułamała się plastikowa końcówka i wężyk przy końcu przepuszcza ciśnienie i troszkę płynu. Podejrzewam że dlatego palą mi się kontrolki gdy silnik się nagrzeje. Ponownie można go uruchomić dopiero jak wystygnie!
Pozdrawiam.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Jeżeli nie ma szczelności w układzie chłodzenia to szybko ci sie zagotuje płyn chłodniczy,a jeżeli masz go za mało to świeci sie kontrolka ale zapalić powinno być go można nie słyszałem o takim zabezpieczeniu termicznym silnika.Mcleod pisze:Jutro podskoczę podłączyć pod komputer.
Pozdrawiam.
-
Mcleod
-
Mcleod