Zacisk hamulcowy - jakiej użyć farby
Moderator: Sebu$
Zacisk hamulcowy - jakiej użyć farby
Witam
Koledzy mam pytanie: chciałbym pomalować zaciski hamulców, proszę o radę jakiej farby użyć do pomalowania i jakim środkiem zabezpieczyć przed pomalowaniem żeby farba dobrze trzymała?
Koledzy mam pytanie: chciałbym pomalować zaciski hamulców, proszę o radę jakiej farby użyć do pomalowania i jakim środkiem zabezpieczyć przed pomalowaniem żeby farba dobrze trzymała?
Ostatnio zmieniony 29 sie 2015, 16:17 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj.DANET pisze:proszę o radę jakiej farby użyć do pomalowania i jakim środkiem zabezpieczyć przed pomalowaniem żeby farba dobrze trzymała?
W tej kwestii mogę pomóc bo nie dawno malowałem swoje zaciski i wyszło całkiem ładnie.
Najpierw porozbieraj wszystko żebyś miał zacisk rozebrany w części i później musisz szczotką drucianą dokładnie wszystko wyczyścić tak aby nie było nigdzie piasku itp po tym czyszczeniu bierzesz papier ścierny 100 i też dokładnie musisz zmatowić powierzchnie do malowania po czym tuż po całym czyszczeniu musisz to czymś odtłuścić np benzyna ekstrakcyjna lub rozpuszczalnik nitro.
Ja malowałem farbą zwykła do matalu ale i malują też Hamerait i musisz pomalować to min 2razy żeby uzyskać efekt .
Także do dzieła
dobra farba to VHT Brake Caliper okolo 70zł za puszke
http://www.youtube.com/watch?v=o3mhq_Br ... ure=fvwrel
http://www.youtube.com/watch?v=o3mhq_Br ... ure=fvwrel
KOPERNIK, dokładnie, jak zobaczyłem jak chłopaki,chciałem powiedzieć poszli na łatwiznę, o ty le nie ma to potwierdzenia bo samo oklejanie wszystkich elementów i zabezpieczenie ich to jest sporo czasu straconego, jak już coś robić to dokładnie, też jestem za tym żeby ściągnąć dokładnie wyczyścić pomalować i na nowo założyć a nie jakieś taką ....... prace robić.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Odswieze lekko temat
Jako ze jestem przed wymiana tarcz i klockow pomyslalem ze moze bym przy okazji pomalowal rowniesz zaciski (oczywiscie po zdemontowania i bez partactwa)
Mozecie polecic dobra farbe na dzisiejsze czasy i ewentualne wskazowki mile widziane
Jako ze jestem przed wymiana tarcz i klockow pomyslalem ze moze bym przy okazji pomalowal rowniesz zaciski (oczywiscie po zdemontowania i bez partactwa)
Mozecie polecic dobra farbe na dzisiejsze czasy i ewentualne wskazowki mile widziane
Ostatnio zmieniony 29 sie 2015, 15:55 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72
- wamka18
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Jak bez partactwa to do piaskowania a potem proszkowo i w tedy starczy na lata tylko myć z nalotu z klocków i kurzu ale trzeba auto uziemić na pare dni i z tego co pamiętam chyba 200 zł mi zaśpiewali nie wiem co to dużo czy nie ale i tak nie pomalowałem bo samochody co dziennie potrzebne przez to maluje je co roku z wiosny zwykłem sprejem za 20-30zł do zacisków i bynajmniej wyglądają jak nowe przez całe lato a zimą stalówki i tak w tedy nie widać.
- opelmen
- Mieszkaniec
- Imię: Janusz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Dzięki imienniq :-)Janus pisze:Kolega malował, było ok. Tylko że koniecznie 2 warstwy i dać dobrze wyschnąćopelmen pisze:Odświeżę trochę wątek :-)
Czytałem dosyć dużo pozytywnych opinii o malowaniu zacisków hamulcowych Hammerit'em.
Mam zamiar tego sposobu spróbować.
A jakie są Wasze opinie, malował ktoś tą farbą?
Zastanawiam się jeszcze czym pomalować widoczną (a nie pracującą!) część tarczy hamulcowej. Mam takie 'fele', że dużo przez nie widać a tarcze nie wyglądają najlepiej, tym bardziej będą szpecić po pomalowaniu zacisków...