Napinacz paska
Moderator: Sebu$
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Napinacz paseczka wielorowkowego mi dzis zakończył życie, naszczęscie udało sie wrócic do domu(z rolki napinacza zostało pół rolki i z paska 1/3). Nie wiecie czy da sie sama rolke zmienic czy trzeba cały napinacz, i jak coś jakie to moga byc koszty. Pozdro 4all
Prawdopodobnie zatarło się łożysko na rolce napinacza (częste uszkodzenie tego typu) i rolka rozleciała się na kawałki?Nie słyszałeś wcześniej dziwnych dźwięków z pod maski?
Napinacz u Ciebie wygląda tak http://www.allegro.pl/item801793996_nap ... 6_1_8.html
Jak widać rolka jest przykręcana do napinacza ale czy jest sama do kupienia tego nie wiem....ale Polak potrafi
Paski są dwa rodzaje w zależności czy masz klimę czy nie.Cena nie będzie kosmiczna ok 50zł.
Napinacz u Ciebie wygląda tak http://www.allegro.pl/item801793996_nap ... 6_1_8.html
Jak widać rolka jest przykręcana do napinacza ale czy jest sama do kupienia tego nie wiem....ale Polak potrafi
Paski są dwa rodzaje w zależności czy masz klimę czy nie.Cena nie będzie kosmiczna ok 50zł.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Rolka sie na szczęście nie rozleciała, tylko właśnie na skutek zatarcia łozyska, stanęłą w miejscu, a pasek zrobił swoje i stopił ją aż do samego łożyska
Udało mi sie dostac sama rolkę i tu niestety dostępne były tylko w orginale GM- koszt 80 PLN-ów + oczywiscie pasek Conti 40 PLN-ów. Robocizna własna-Bezcenna-podobnie jak satysfakcja z dobrze wykonanej roboty Pozdro
Udało mi sie dostac sama rolkę i tu niestety dostępne były tylko w orginale GM- koszt 80 PLN-ów + oczywiscie pasek Conti 40 PLN-ów. Robocizna własna-Bezcenna-podobnie jak satysfakcja z dobrze wykonanej roboty Pozdro
Podłączę się pod temat bo u mnie właśnie się kończy to łożysko i znalazłem to
http://allegro.pl/rolka-napinacza-opel- ... 77644.html
i teraz zastanawiam się czy potrzebna jakaś prasa żeby wymienić tą rolkę bo z jednej strony napinacza widać jakąś śrubę czy coś ale z drugiej to u mnie jest to wszystko zasłonięte jakąś zaślepką.
http://allegro.pl/rolka-napinacza-opel- ... 77644.html
i teraz zastanawiam się czy potrzebna jakaś prasa żeby wymienić tą rolkę bo z jednej strony napinacza widać jakąś śrubę czy coś ale z drugiej to u mnie jest to wszystko zasłonięte jakąś zaślepką.
Nie potrzebna żadna prasa, ściągasz ta zaślepkę, odkręcasz śrubę znajdująca się pod tą zaślepka wyciągasz rolkę, zakręcasz nową rolke i gotowebroda323 pisze: i teraz zastanawiam się czy potrzebna jakaś prasa żeby wymienić tą rolkę bo z jednej strony napinacza widać jakąś śrubę czy coś ale z drugiej to u mnie jest to wszystko zasłonięte jakąś zaślepką.
-
- Bywalec
- Imię: Leszek
- Auto: Zafira A
- Model: A
- Oznaczenie silnika: z18xe
Odświeżę temat.
Mam do wymiany rolkę paska wieloklinowego (luz i szum). Jak to zrobić? Czy trzeba wyjąć cały napinacz? I spawa najważniejsza: jaki jest gwint (prawy czy lewy) na śrubie mocującej rolkę do napinacza.
Z tego co wiem śruba mocująca napinacz do bloku silnika ma prawy gwint.
W poprzednim Oplu jak wymieniałem rolkę to gwint miałem lewy. Próbowałem różnymi sposobami odkręcać w prawo i nic. Dopiero na forum dowiedziałem się że jest lewy.
Jak jest w Zafirze?
Odświeżę temat.
Mam do wymiany rolkę paska wieloklinowego (luz i szum). Jak to zrobić? Czy trzeba wyjąć cały napinacz? I spawa najważniejsza: jaki jest gwint (prawy czy lewy) na śrubie mocującej rolkę do napinacza.
Z tego co wiem śruba mocująca napinacz do bloku silnika ma prawy gwint.
W poprzednim Oplu jak wymieniałem rolkę to gwint miałem lewy. Próbowałem różnymi sposobami odkręcać w prawo i nic. Dopiero na forum dowiedziałem się że jest lewy.
Jak jest w Zafirze?
Cześć,
Mam taki mały dylemat.
Otóż ostatnio skompletowałem sobie części do wymiany w aucie: tzn. paski, rolki, pompa
wody, napinacz.
Zabrałem się za wymianę paska od osprzętu, ale w sumie jak już i tak zdjąłem łapę
silnika i wyjąłem inne części - to postanowiłem wymienić także pozostałe (rozrząd).
A więc: zdjąłem osłony, koło pasowe, ustawiłem wszystko "wg znaków", zablokowałem
koła i .... patrzę na napinacz (paska rozrządu). Szwajcar płakał jak sprzedawał, do dzisiaj do
mnie dzwoni jak tam jego auto ...
Napinacz jest przykręcony na śrubę typu "torx" (!), problem jest tego typu, że Pan
Szwajcar tak wyrobił ten torx, że nie ma opcji żeby go wykręcić. Ani drgnie.
Jaki polecacie patent na coś takiego ? Jak mam to wykręcić ?
Wczoraj byłem już taki zły, że po prostu skręciłem to wszystko do kupy ....
Miejsca nie ma na tyle, żeby wbić torxa o większym rozmiarze.
Nawiercić też nie ma jak. Wykrętak także się nie zmieści.
Druga sprawa - jaki matoł przykręca używaną (wyrobioną) śrubą napinacz ...
W załączniku widać na innym zdjęciu "normalną" śrubę z łbem, a u mnie tak
jak wyżej napisałem wkręcona jest śruba torx.
Proszę o poradę.
Mam taki mały dylemat.
Otóż ostatnio skompletowałem sobie części do wymiany w aucie: tzn. paski, rolki, pompa
wody, napinacz.
Zabrałem się za wymianę paska od osprzętu, ale w sumie jak już i tak zdjąłem łapę
silnika i wyjąłem inne części - to postanowiłem wymienić także pozostałe (rozrząd).
A więc: zdjąłem osłony, koło pasowe, ustawiłem wszystko "wg znaków", zablokowałem
koła i .... patrzę na napinacz (paska rozrządu). Szwajcar płakał jak sprzedawał, do dzisiaj do
mnie dzwoni jak tam jego auto ...
Napinacz jest przykręcony na śrubę typu "torx" (!), problem jest tego typu, że Pan
Szwajcar tak wyrobił ten torx, że nie ma opcji żeby go wykręcić. Ani drgnie.
Jaki polecacie patent na coś takiego ? Jak mam to wykręcić ?
Wczoraj byłem już taki zły, że po prostu skręciłem to wszystko do kupy ....
Miejsca nie ma na tyle, żeby wbić torxa o większym rozmiarze.
Nawiercić też nie ma jak. Wykrętak także się nie zmieści.
Druga sprawa - jaki matoł przykręca używaną (wyrobioną) śrubą napinacz ...
W załączniku widać na innym zdjęciu "normalną" śrubę z łbem, a u mnie tak
jak wyżej napisałem wkręcona jest śruba torx.
Proszę o poradę.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Zeszlifuj łeb śruby na zwykły 6-kąt. Trochę zabawy ale najpewniejszy chwyt.
Ewentualnie mały klucz typu "rur-hak"... Śruby raczej nie urwiesz, bo korpus pompy oleju jest jakimś stopem aluminium. Napinacz jest mocowany do korpusu pompy oleju wg mojej wiedzy. Co innego ze śrubami pompy wody. Tutaj polecam bardzo uważać...
Ostatnio wyjmowałem pompę w Vectrze A C20NE kolegi (prawie ten sam blok co LET). Najgorsza jest śruba od pompy najbliższa rozrządu - bo ma najdłuższy gwint w bloku więc najmocniej trzyma. Otwory są na śruby M8 i nie wiem czy nie mają drobniejszego gwintu niż standard. A wiem to dlatego, że wspomniana śruba nam się urwała. Straciliśmy parę ładnych godzin na rozwiercenie, przegwintowanie
Ewentualnie mały klucz typu "rur-hak"... Śruby raczej nie urwiesz, bo korpus pompy oleju jest jakimś stopem aluminium. Napinacz jest mocowany do korpusu pompy oleju wg mojej wiedzy. Co innego ze śrubami pompy wody. Tutaj polecam bardzo uważać...
Ostatnio wyjmowałem pompę w Vectrze A C20NE kolegi (prawie ten sam blok co LET). Najgorsza jest śruba od pompy najbliższa rozrządu - bo ma najdłuższy gwint w bloku więc najmocniej trzyma. Otwory są na śruby M8 i nie wiem czy nie mają drobniejszego gwintu niż standard. A wiem to dlatego, że wspomniana śruba nam się urwała. Straciliśmy parę ładnych godzin na rozwiercenie, przegwintowanie
Ostatnio zmieniony 21 mar 2017, 10:17 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Paweł miałem to samo i pomógł mały ostry przecinak i młotek Jeden strzał i śruba się poluzowała Potem torx i się odkręciło
Jak masz napinacz do wymiany to staraj się ruszyć ta podkładkę tam gdzie wchodzi imbus do napinania do tyłu po pójdzie razem ze śrubą
Jak masz napinacz do wymiany to staraj się ruszyć ta podkładkę tam gdzie wchodzi imbus do napinania do tyłu po pójdzie razem ze śrubą
Ostatnio zmieniony 21 mar 2017, 15:51 przez wampir11111, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za radę Kupiłem jeszcze nasadki typu spline. Dam znać co do efektu.wampir11111 pisze:Paweł miałem to samo i pomógł mały ostry przecinak i młotek Jeden strzał i śruba się poluzowała Potem torx i się odkręciło
Aha - ostatnie pytanie.
Czy jako zamiennik tej śruby można zastosować "zwykłą" śrubę M8x50 (rozmiar taki jak
podane w ECAT) czy kupić "dedykowaną" w serwisie Opla ?
Ostatnio zmieniony 22 mar 2017, 09:17 przez Skasowany użytkownik 23188, łącznie zmieniany 1 raz.
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Pewnie że tak tylko twardość 10,9 też tak mam i święty spokójpawelekm pisze:Dzięki za radę Kupiłem jeszcze nasadki typu spline. Dam znać co do efektu.wampir11111 pisze:Paweł miałem to samo i pomógł mały ostry przecinak i młotek Jeden strzał i śruba się poluzowała Potem torx i się odkręciło
Aha - ostatnie pytanie.
Czy jako zamiennik tej śruby można zastosować "zwykłą" śrubę M8x50 (rozmiar taki jak
podane w ECAT) czy kupić "dedykowaną" w serwisie Opla ?