Klimatyzowany schowek
Moderator: Sebu$
Klimatyzowany schowek
Witam. Czy da się w ZA zrobić jakimś sprytnym, łatwym sposobem klimatyzowany/chłodzony schowek pasażera? Widziałem poradnik do ZB, z ZA się jakoś nie spotkałem. Pozdrawiam
- oki
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Zafira B 2.0 Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Co prawda nie myślałem jeszcze nad tym od strony praktycznej, ale nad schowkiem jest kanał wentylacyjny do bocznego nawiewu a poniżej od nawiewu na nogi.
Wystarczyło by zrobić wyżynarką otwory w jednym z kanałów i w schowku i połączyć je razem rurą spiro nawet plastikową.
To jest do wykonania, nie wiem jak to wygląda oryginalnie czy jest jakaś regulacja etc.
Wystarczyło by zrobić wyżynarką otwory w jednym z kanałów i w schowku i połączyć je razem rurą spiro nawet plastikową.
To jest do wykonania, nie wiem jak to wygląda oryginalnie czy jest jakaś regulacja etc.
To rozwiązanie było by mało efektywne bo schowek w zafirze nie jest "zamknięty" i dlatego prawdopodobnie nie ma klimatyzowanego schowka.Co prawda nie myślałem jeszcze nad tym od strony praktycznej, ale nad schowkiem jest kanał wentylacyjny do bocznego nawiewu a poniżej od nawiewu na nogi.
[ Dodano: Pon Maj 23, 2011 22:02 ]
Astra f miała tylko klapkę schowka otwieraną a środek schowka był cały zamknięty a zafira ma schowek uchylny i po zamknięciu schowka ma górę otwartą i cały chłodek uciekałby w głąb deski rozdzielczej. Tak więc efekt raczej byłby znikomy.
Głupoty opowiadasz. Ze schowka astry też chłodek uciekał. Klimatyzowany schowek to nie lodówka on nie ma być szczelny. W samochodzie też chłodek ucieka na zewnątrz inaczej prędzej byś się udusił niż byś schłodził samochód.Bodo pisze: Astra f miała tylko klapkę schowka otwieraną a środek schowka był cały zamknięty a zafira ma schowek uchylny i po zamknięciu schowka ma górę otwartą i cały chłodek uciekałby w głąb deski rozdzielczej. Tak więc efekt raczej byłby znikomy.
W schowku ma być chłodniej aby napoje się schłodziły tak samo jak w samochodzie a nie ma być szczelny aby te powietrze zatrzymać.
Jest szczelina pomiędzy ruchoma szufladą schowka a jego górną, stałą częścią. Mam tamtędy kabelek usb do radia poprowadzony. Może o to chodzi.oki pisze:Bodo, jak schowek może być otwarty na górze?
Chyba ze moja zafka ma inny schowek, otwieram klapę do siebie do dołu i mam schowek jako pudełko zamknięte ze wszystkich stron.
Na górze schowka mam lampkę i po za kilkoma otworkami to przypomina konstrukcję zamkniętą tyle ze nie szczelną.
Z tego co sie orientuje to nawiew mozna zrobic ... i na pewno do schowka. Ostatnio wymienialem filtr pylkowy i doszedlem do wniosku, ze spokojnie mozna to zrobic ... Wystarczy zrobic otwor w tylniej sciance i tak samo w tubie doprowadzajacej powietrze na nogi. Niestety bedzie rownierz dmuchalo cieplym jak sie wlaczy ogrzewanie ...
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, 11:09 przez Grzesiek, łącznie zmieniany 1 raz.