Faluje podświetlenie deski rozdzielczej

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
ZAKROPIOLO

Faluje podświetlenie deski rozdzielczej

#1 Post autor: ZAKROPIOLO »

Witam szanowną brać oplowską. Przepatrzyłem tematy w tym dziale i nie zauważyłem tematu o podobnej problematyce.
A więc do rzeczy. Od jakiegoś czasu zauważyłem, na zimnym świeżo uruchomionym silniku, falowanie światełek na zegarach i wyświetlaczu. Czyżby alternator? Ale dlaczego jak się rozgrzeje jest ok. Dziwna sprawa. Poproszę o opinie na ten temat.

darekimi

#2 Post autor: darekimi »

ja tak mam tylko przy rozjasnianiu lub sciemnianiu tak dziwnie faluje.Moze sprawdz ten regulator wyjac przesmarowac styki i moze sie poprawi

darkp1

#3 Post autor: darkp1 »

Możliwe że jest to regulator napięcia w alternatorze. Ja też tak mam, czasem na zimnym, czasem na ciepłym że cały samochód "miga".

GREGOR7803

#4 Post autor: GREGOR7803 »

Witajcie panowie,mam ten sam problem w Zośce z 2003 i tak jak u was diesel.Słyszałem,pytałem konsultowałem prawdopodobnie jest to wina słabego i nie doładowanego akumulatora!!!Ja swój wyciagałem i ładowałem pradem stałym przez 24 h,pomogło na dwa dni-było oki!!!Nastepnie jazda na swiatłach,nawiewy itp rozładowywuja na nowo aku.Ale po doładowaniu 2 cele w moim aku tzn elektrolit zrobił sie lekko brazowawy co oznacza ze moja bateria jest na wykonczeniu:(Wiec ja stawiam na zły stan akumulatora.druga kwestją w "miganiu" swiateł zaraz po odpaleniu jest to ,że prawdopodobnie jest jakies dłuze podgzewanie,potrzymanie świec zarowych.Coś około 2 minut i u mnie miganie własnie trwa tak około 2 minut potem jest ok.Wtedy jest najwiekszy pobór prądu!!!Byłem na Techu -sprawdzili alternator,regulator i jest wszystko oki!~!!ładowanie tez sprawdzałem ,styki klem,mase ,wszelkie połaczenia i nie ma sie czego czepic:)
Jeśli ktoś z was wie coś wiecej na ten temat -piszcie.

darkp1

#5 Post autor: darkp1 »

Czytałem kiedyś na forum że ktoś bawił się w to. Najpierw wymienił regulator napięcia w alternatorze i nie pomogło. Dopiero wymiana alternatora pomogła.

GREGOR7803

#6 Post autor: GREGOR7803 »

DARKP1 czy na pewno chodziło o wymiane alternatora czy może akumulatora???

darkp1

#7 Post autor: darkp1 »

Chodziło o wymianę alternatora. Jak dobrze poszukasz na forum, to znajdziesz gdzieś ten temat.

nocny82

#8 Post autor: nocny82 »

U mnie jest to samo, a akumulator mam nowy :-) więc to napewno nie jest wina akumulatora, bo na starym było identycznie. Ładowanie alternatora przy włączonych światłach, nawiewie na 3 i ogrzewaniu tylnej szyby 13,98V więc niby idealnie.
Teść miał kiedyś astre II 1,7 TD prawie od nowiści i niestety było to samo, czyli pewno jakaś wada konstrukcyjna alternatora...

darkp1

#9 Post autor: darkp1 »

To zacznij mierzyć i falować obrotami silnika.

ZAKROPIOLO

#10 Post autor: ZAKROPIOLO »

Panowie wygląda na to, że Gregor7803 ma trochę racji. Na zimnym silniku, po zgaśnięciu kontrolki od podgrzewania świec, jest jeszcze jakiś czas napięcie na świecach. Być może z tąd to obciążenie, bo faktem jest, że tak po minucie , dwóch przestaje falować światło. Akumulator wymieniony, jest lepiej ale nie całkiem dobrze. Myślę, że to nie jest jakiś wielki powód do zmartwień. Ja odpuszczam na razie.

darkp1

#11 Post autor: darkp1 »

ZAKROPIOLO pisze:. Myślę, że to nie jest jakiś wielki powód do zmartwień. Ja odpuszczam na razie.
Ja też. Kontrolka ładowania się nie świeci, samochód dobrze pali. Nie ma co szukać dziury w całym.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”