[B]Piszczące szyby

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

[B]Piszczące szyby

#1 Post autor: Bodek »

Witam, jak nagrzeje mi się autko w słońcu to przy otwieraniu lub zamykaniu piszczą szyby drzwi przednich.

Miał ktoś już coś takiego, co z tym zrobić :?:
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 10:50 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#2 Post autor: Lorry »

Możliwe że w związku z temperaturą ma miejsce efekt rozszerzalności termicznej jakichś elementów, i jest deficyt środków smarnych.... Zdjąć boczek i oblukać.... :/

kaliope zrobił ładnego tutka o ściąganiu boczków ---> w dziale Car Audio ;)

M@rio

#3 Post autor: M@rio »

Bodek_K pisze:Miał ktoś już coś takiego, co z tym zrobić :?:
ja miałem - w upały kilka dni temu - jak popadał deszcz to ustąpiło u mnie samo

tico0

#4 Post autor: tico0 »

U mnie było podobnie i przesmarowałem wazeliną :mrgreen: uszczelki w ramkach drzwi i problem zniknął.... :D . Trzeba to robić uważnie by nie pobrudzić uszczelek za dużo ;) .

aszifo

#5 Post autor: aszifo »

Prowadnice szyb, oraz uszczelki można "przesmarować " szarym mydłem. Pomaga przy piszczeniu i skrzypieniu. Kiedyś taka porada była zamieszczona w jakiejś książce Sam Naprawiam, ale nie pamiętam już w której. Próbowałem i pomaga.

Aston

#6 Post autor: Aston »

Lorry ma rację rozebrać przesmarować i zamknąć spokój na jakieś 5 lat, a pozostawienie takiego stanu rzeczy kończy się zazwyczaj zerwaniem linki i tak trzeba rozbierać ... zazwyczaj (doświadczenie z innych samochodów) objawia się to po pięciu latach użytkowania.

tico0

#7 Post autor: tico0 »

Aston pisze:Lorry ma rację rozebrać przesmarować i zamknąć spokój na jakieś 5 lat
Nie trzeba nic rozbierać bo to piszczy w prowadnicach (ramkach drzwi) a nie wewnątrz drzwi pod tapicerką..... . Krótko trwały efekt spokoju zapewni WD40 a wazelinka :mrgreen: na dłużej....

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#8 Post autor: Bodek »

Aston pisze:Lorry ma rację rozebrać przesmarować i zamknąć spokój na jakieś 5 lat, a pozostawienie takiego stanu rzeczy kończy się zazwyczaj zerwaniem linki i tak trzeba rozbierać ... zazwyczaj (doświadczenie z innych samochodów) objawia się to po pięciu latach użytkowania.
Piszczący, dość upierd.... dzwiek dochodzi raczej z zewnętrznej strony drzwi na wysokości dolnej, poziomej uszczelki szyby zarówno kierowcy jak i pasażera, nie wiem czy jest sens rozbierać całe drzwi, szybki chodzą raczej gładko i bez zarzutu.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Aston

#9 Post autor: Aston »

musisz przesmarować linkę i "kółeczka" a nie prowadnice ...

aszifo

#10 Post autor: aszifo »

Tyle, że w przednich drzwiach nie ma kółeczek i linki. Jest mechanizm działający na zasadzie dźwigni, tak coś na kształt litery X. :shock:

Aston

#11 Post autor: Aston »

no to smarować trzeba łączenia tam gdzie się krzyżują elementy (pracują) oraz te ruchome elementy które są mocowane do samochodu/szyby generalnie tam gdzie się coś przesuwa, rusza itd.
fakt w Zosi nie rozkręcałem boczków ale zasada zawsze ta sama jak smarujesz to jedziesz :D

tico0

#12 Post autor: tico0 »

Bodek_K pisze:dzwiek dochodzi raczej z zewnętrznej strony drzwi na wysokości dolnej, poziomej uszczelki szyby
bo to jest właśnie to miejsce gdzie zaciera się szyba wystarczy tam dobrze przesmarować.

Bodek_K zrób tak jak napisałem lub sposobem aszifo na próbę i sprawa będzie jasna. Na 99,99% nie trzeba żadnych drzwi rozbierać..... w przednich drzwiach jest mechanizm mniej więcej taki jak pisze aszifo i jest on fabrycznie dobrze nasmarowany.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”