Zafira a Rowery
Moderator: Mariusz
Narazie wożę 3 sztuki na dachu za niedługo będą 4. Nie mam żadnych problemów. Haka nie posiadam i nigdy nie będę posiadał ale taki odwłok z rowerami z tyłu mnie osobiście się nie podoba i jeszcze te kombinacje z rejestracją i dodatkowe światełka. Każde rozwiązanie ma plusy i minusy :
- dach : większy opór powietrza, po jeździe w deszczu rowery mam czyste i umyte, jak dla mnie dużo lepszy wygląd całego zestawu
- hak ; opór mniejszy w stosunku do dachu, po jeździe w deszczu cały brud spod kół jest na rowerach.
Jest to oczywiście tylko moje zdanie pozdrawiam
- dach : większy opór powietrza, po jeździe w deszczu rowery mam czyste i umyte, jak dla mnie dużo lepszy wygląd całego zestawu
- hak ; opór mniejszy w stosunku do dachu, po jeździe w deszczu cały brud spod kół jest na rowerach.
Jest to oczywiście tylko moje zdanie pozdrawiam
Wielkie dzieki!
Ostatnio przyglądając sie ofertom widziałem bagazniki na hak, ale nie w formie platformy, ale 'wieszaki' na rowery.
Ktoś to może używa? Mi osobiście sie to nie podoba i jestem bardziej za platformą.
Raszmen czy używałeś może platformy/bagażnika firmy Thule? Masz jakies doświadczenia?
Ostatnio przyglądając sie ofertom widziałem bagazniki na hak, ale nie w formie platformy, ale 'wieszaki' na rowery.
Ktoś to może używa? Mi osobiście sie to nie podoba i jestem bardziej za platformą.
Raszmen czy używałeś może platformy/bagażnika firmy Thule? Masz jakies doświadczenia?
dneo ja używałem czegoś takiego: http://allegro.pl/uchwyt-rowerowy-na-ha ... 02187.html Jedyny mankament tych uchytów to to że rowery się huśtają i mogą obijac o klape. Ja je pospinałem dołem do siebie i się dobrze trzymały. W tym roku przymierzam się do zakupu platformy byc może takiej http://interpack.com.pl/pl/p/inter_pack_quattro.html bo potrzebuje na 4 rowery a thule za takie woła straszne pieniądze.
Pytanie do użytkowników bagażnika na klapę... jakie jest wasze doświadczenie z wpływaniem przewożenia rowerów na spalanie? Mam zamiar kupić coś do wożenia rowerów i zastanawiam się czy na klapę, czy na dach kupić... będę je woził w trasach. Wiem, że na dachu sporo podnoszą spalanie, a zastanawiam się jak jest przy wożeniu na klapie.
Gdzieś w auto-świecie był test, że w Focusie kombi to przy przewożeniu na klapie jeszcze więcej spalił niż przy wożeniu na dachu...
Gdzieś w auto-świecie był test, że w Focusie kombi to przy przewożeniu na klapie jeszcze więcej spalił niż przy wożeniu na dachu...
Też myślę o zakupie bagażnika na klapę, ew. na relingi.
Co myślicie o tym? LINK
Na zdjęciach umieszczonych w aukcji jest nawet zainstalowany na Zafirce:
.
Wygląda, że nie zasłania tablic, ale z kolei trochę wystają rowery ponad dach - czy to nie spowoduje drastycznego wzrostu spalania?
Może jakieś jeszcze inne propozycje?
Co myślicie o tym? LINK
Na zdjęciach umieszczonych w aukcji jest nawet zainstalowany na Zafirce:
.
Wygląda, że nie zasłania tablic, ale z kolei trochę wystają rowery ponad dach - czy to nie spowoduje drastycznego wzrostu spalania?
Może jakieś jeszcze inne propozycje?
Kupiłem tego Thule 9104. Znalazłem w dobrej cenie w moim mieście. Zakładanie i zdejmowanie - bajka - dosłownie 15 sekund. Trzeba trochę zabezpieczyć aby nie rysował lakieru (ja okleiłem taśmą izolacyjną).
Spróbuję go jeszcze trochę podnieść wyżej, ale chyba rowery trochę będą tablicę przysłaniać. Po taniości można zrobić kopię tablicy rejestracyjnej na jakimś zalaminowanym kartonie i doczepić.
Spróbuję go jeszcze trochę podnieść wyżej, ale chyba rowery trochę będą tablicę przysłaniać. Po taniości można zrobić kopię tablicy rejestracyjnej na jakimś zalaminowanym kartonie i doczepić.
Albo adapter, albo kombinujesz. Trzeba znaleźć dwa takie punkty, pod które podkładając poprzeczne rurki możesz rower bezpiecznie unieść. I nawet niestandardowe ramy jakoś przewieziesz. Ewentualnie adapter (który można by samemu zrobić pewnie) - dwa ucha na końcach (jedno na sztycę, drugie pod kierownicę) i poprzeczka pośrodku.
Śmigam sobie od jakiegoś czasu - czasem nawet z trzema bikami...
emjot pisał o nieco wyższym zamontowaniu - jest to możliwe, pod warunkiem, ze starczy rurki z gwintem dolnych łapek! Trzeba na to zwrócić uwagę, a przy zakładaniu starać się by nie obrysować dolnej krawędzi klapy.
Te na paski, jakoś nie przemawiają do mnie a wysokość rowerków aż taka rewelacyjna nie jest. Sąsiad cuś narzekał na luzujące się paski. Thule siedzi jak zamurowany.
A od siebie - wywalić gumy pod klapkami wymieniając na cienką - twardą skórę. Gumy się poddają i powolutku odsłaniają stal - a ta lubi lakier
Zapodam fotki przy okazji.
emjot pisał o nieco wyższym zamontowaniu - jest to możliwe, pod warunkiem, ze starczy rurki z gwintem dolnych łapek! Trzeba na to zwrócić uwagę, a przy zakładaniu starać się by nie obrysować dolnej krawędzi klapy.
Te na paski, jakoś nie przemawiają do mnie a wysokość rowerków aż taka rewelacyjna nie jest. Sąsiad cuś narzekał na luzujące się paski. Thule siedzi jak zamurowany.
A od siebie - wywalić gumy pod klapkami wymieniając na cienką - twardą skórę. Gumy się poddają i powolutku odsłaniają stal - a ta lubi lakier
Zapodam fotki przy okazji.
Podepnę się do tematu.
Proszę o podzielenie się doświadczeniem w zakresie wożenia rowerów na dachu lub na klapie (niestety nie posiadam haka).
Ja osobiście do tej pory na focusie woziłem na dachu do 3 rowerów i dawało rady. Po przesiadce do Zafiry stoję właśnie przed dylematem czy rowery też pchać na dach. Zafira jest o 10cm wyższa od zafiry.
Jak ktoś ma w tej materii doświadczenia to proszę o info.
Proszę o podzielenie się doświadczeniem w zakresie wożenia rowerów na dachu lub na klapie (niestety nie posiadam haka).
Ja osobiście do tej pory na focusie woziłem na dachu do 3 rowerów i dawało rady. Po przesiadce do Zafiry stoję właśnie przed dylematem czy rowery też pchać na dach. Zafira jest o 10cm wyższa od zafiry.
Jak ktoś ma w tej materii doświadczenia to proszę o info.