Błędy układu chłodzenia, kontrolka, problemy - porady
Moderator: Sebu$
-
Doman
-
darkp1
-
Doman
-
losiu
Witam
Odświeżę trochę temat ponieważ mam podobny problem. Zapalają mi się te same kontrolki, samochód pracuje nadal normalnie. Zauważyłem , że przed zapaleniem się kontrolek i w trakcie ich palenia nie działa wskaźnik temperatury chłodzenia. Jak wskaźnik zadziała normalnie to kontrolki nie zapalają się. Jeszcze jedno. Kontrolki zapalają się jak temperatura otoczenia sięga powyżej 27 stopni C. Macie jakieś sugestie co może być uszkodzone. Byłem na diagnostyce, zostawiłem 250 zł i niczego się nie dowiedziałem, powiedzieli że może zegary są walnięte, tylko dlaczego wszystko działa ja jest poniżej 25 stopni. Może polecicie mi także jakiegoś mechanika ze Szczecina.
Pozdrawiam
Dodam moje nowe spostrzeżenia. Otóż przy nagrzanym silniku jeżeli wskazówka temperatury wody się nie podnosi wystarczy wyłączyć klimę i poczekać aż wskazówka się ruszy i można z powrotem włączyć klimę. Macie jakieś pomysły.
Odświeżę trochę temat ponieważ mam podobny problem. Zapalają mi się te same kontrolki, samochód pracuje nadal normalnie. Zauważyłem , że przed zapaleniem się kontrolek i w trakcie ich palenia nie działa wskaźnik temperatury chłodzenia. Jak wskaźnik zadziała normalnie to kontrolki nie zapalają się. Jeszcze jedno. Kontrolki zapalają się jak temperatura otoczenia sięga powyżej 27 stopni C. Macie jakieś sugestie co może być uszkodzone. Byłem na diagnostyce, zostawiłem 250 zł i niczego się nie dowiedziałem, powiedzieli że może zegary są walnięte, tylko dlaczego wszystko działa ja jest poniżej 25 stopni. Może polecicie mi także jakiegoś mechanika ze Szczecina.
Pozdrawiam
Dodam moje nowe spostrzeżenia. Otóż przy nagrzanym silniku jeżeli wskazówka temperatury wody się nie podnosi wystarczy wyłączyć klimę i poczekać aż wskazówka się ruszy i można z powrotem włączyć klimę. Macie jakieś pomysły.
-
podbiel
Witam, dzisiaj dopoadł mnie podobny problem tzn. w czasie jazdy zapaliła się kontrolka układu chłodzenia, silnika, obrotek poleciał na zero, brak mocy, komputer przestał pokazywać spalanie. Zostawiłem auto i wróciłem za ok. 2 godzinki i po odpaleniu było normalnie przez jakieś 5 km i potem znowu to samo. Na kompie jeszcze nie byłem ale może ktoś z was miał podobny przypadek. Płyn chłodzący w normie, wskazania temp na wskaźniku też, nie wiem o co kaman.
-
podbiel
-
GDA
Jest na to sprawdzony sposób diagnozyH,Łajszczak pisze:był uszkodzony czujnik wału korbowego,ale bez podpięcia pod komputer to będzie ciężko w 100% zdiagnozowac..
przygotowujemy butelkę wody, wkładamy ją do zamrażalnika aby schłodzić ją maksymalnie,
ruszamy w drogę - w momencie kiedy auto stanie, polewamy tą wodą czujnik wału korbowego, jeżeli od razu odpali to na 100% czujnik się przegrzewa i jest do wymiany
-
podbiel
-
podbiel