12V po starcie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
twoj_cien1

12V po starcie

#1 Post autor: twoj_cien1 »

Potrzebuje pociagnac linie 12V w komorze silnika, ale najepiej zeby bylo to napiecie po zapaleniu silnika, ewentualnie napiecie po przekreceniu stacyjki.
Idzie sie jakos podlaczyc pod wzbudzenie alternatora na przyklad?
A moze jest jakis przekaznik ktorego napiecie przelaczenia jest wieksze niz 13V?
Wszelkie pomysly mile widziane!
Pozdrawiam
tico0

#2 Post autor: tico0 »

Napisz kolego do czego to potrzebujesz wtedy będzie prościej....
aszifo

#3 Post autor: aszifo »

Do lamp dziennych? Możliwe że znajdziesz wolny slot w puszce bezpieczników w komorze silnika, w rzędzie od strony lewego błotnika . Powinno być tam zasilanie po zapłonie, ja takie u mnie znalazłem i właśnie do dziennych wykorzystałem. No ale pewni e zależy to od wersji wyposażenia, jak dobrze pamiętam, było to miejsce na bezpiecznik od poziomowanie ksenonów- chyba ;)
twoj_cien1

#4 Post autor: twoj_cien1 »

Sprawe z LEDami juz zalatwilem, wykorzystalem jeden z przewodow na wtyczce do lampy. Pojawia sie tam zasilanie po stacyjce.
Ale nadal potrzebuje takiego ktore bedzie aktywne tylko na uruchomionym silniku. Narazie mam to zrealizowane recznie to znaczy +12 z aku na przekaznik ktory jest sterowany wlacznikiem w kabinie. Chce to przerobic aby sterowanie przekaznikiem bylo automatyczne. Z tego co wyczytalem na innych forach to mozna do tego wykorzystac kontrolke cisnienia oleju, ale tu sie wpinac nie chce. Ewentualnie mozna sie podpiac pod kontrolke wzbudzenia alternatora ale to ponoc mocno niezalecane.
Moze ktos bardziej oblatany w elektronice samochodowej sie wypowie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”