[B]Wycieraczki szyby przedniej - czujnik deszczu

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
zibi1974

[B]Wycieraczki szyby przedniej - czujnik deszczu

#1 Post autor: zibi1974 »

Witam.
Proszę o podpowiedź.
Mam w aucie czujnik deszczu. Uruchamiam go poprzez przesunięcie dźwigni wycieraczki do góry. Prędkość działania wycieraczek regulowana jest automatycznie. Wszystko jest OK.
Ale czy mogę włączyć wycieraczki w trybie przerywanym. Czytałem w instrukcji jak to uruchomić ale nie bardzo chce u mnie działać. Zastanawiam się czy jeżeli mam czujnik deszczu to nie mam trybu czasowego.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 10:48 przez zibi1974, łącznie zmieniany 2 razy.
Lorry

#2 Post autor: Lorry »

zibi1974 pisze:jeżeli mam czujnik deszczu to nie mam trybu czasowego.
jest dokładnie tak. Też mam czujkę i czasowo nie mogę sobie ustawić
JaGoDkA

#3 Post autor: JaGoDkA »

Czesc,

Moze wydac sie Wam glupie to pytanie ale jak dziala "Czujnik deszczu"?

Wiem jak go uruchomic... widze, ze zalezne jest to tez od predkosci ale... uruchamiam czujnik deszczu, dziala ok, wylaczam silnik, zamykam autko, pozniej po jakims czasie uruchamiam autko i...

I wlasnie... czy wtedy ten czujnik deszczu nie powinien byc aktywny? Bo u mnie niestety musze na nowo jakby ustawic/aktywowac...

W innych aucie mam ze jak ustawie ze ma byc aktywny to aktywny jest caly czas.. a w Sofi B niestety to mi nie dziala tak...

Moze sie ktos z szanownych forumowiczow zna sie na tym temacie? :)
GDA

#4 Post autor: GDA »

Mi się wydaje że działa dobrze skoro po wyłączeniu stacyjki kasuje właczenie "czujnika deszczu" bo w innym przypadku nonstop jeździłabyś z tą opcją nawet podczas bezdeszczowej pogody
JaGoDkA

#5 Post autor: JaGoDkA »

No ale to nie jest tak ze skoro wajche od wycieraczek ustawiam w tym poziomie co niby czujnik deszczu jest aktywny i nic nie zmieniam przy tych ustawieniach to to powino byc wg mnie dalej aktywne po ponownym uruchomieniu auta.... tak czy nie?

[ Dodano: Czw Cze 09, 2011 11:33 ]
GDA pisze:bo w innym przypadku nonstop jeździłabyś z tą opcją nawet podczas bezdeszczowej pogody
No ale jak jest bezdeszczowa pogoda to wycieraczki nie dzialaja tak i tak... ja rozumiem to tak ze jak pada to wtedy automatycznie sie wlaczaja jak jest ustawione na czujnik deszczu.. i wlasnie ten bajer mial na tym polegac wg mnie... ze jak zaczyna padac to same sie uruchamiaja... a nie ze ja za kazdym razem uruchomienia auta musze je aktywowac... to dla mnie bez sensu jest...
GDA

#6 Post autor: GDA »

Czujnik deszczu to wg mnie coś innego niż automatyczne wycieraczki ;)
tutaj chodzi o to aby mieć coś "poniżej" najwolniejszego biegu wycieraczek
JaGoDkA

#7 Post autor: JaGoDkA »

No kurcze dalej sie nie zgodze :) czy to nie powinno byc tak ze czujnik deszczu wykrywa padajacy deszcze i AUTOMATYCZNIE wlacza wycieraczki ? :) no tak na babski rozum :)
kubik_CDTi

#8 Post autor: kubik_CDTi »

JaGoDkA pisze:No kurcze dalej sie nie zgodze :) czy to nie powinno byc tak ze czujnik deszczu wykrywa padajacy deszcze i AUTOMATYCZNIE wlacza wycieraczki ? :) no tak na babski rozum :)
Tak jest oczywiście ;)
Tylko trzeba go aktywować ;)
JaGoDkA

#9 Post autor: JaGoDkA »

kubik_CDTi pisze:Tak jest oczywiście ;)
No to jesli tak jest to dlaczego po wylaczeniu silnika i ponownym uruchomieniu musze na nowo aktywowac czujnik deszczu skoro wajcha zostaje w pozycji czujnika deszczu?
GDA

#10 Post autor: GDA »

JaGoDkA pisze:skoro wajcha zostaje w pozycji czujnika deszczu?
A jesteś tego pewna ;) wajha zawsze jest w położeniu O ty tylko klikasz ją
kicaj

#11 Post autor: kicaj »

jesli jest mozliwosc by automatyczne rozpoznawanie deszczu bylo caly czas aktywne to prosze o info ;)

w zafirze (u mnie) automatyczne wycieraczki dzialaja po zalaczeniu ich. i problem istnieje chyba w nazwie. chodzi o to ze "automatyczne wycieraczki" automatycznie dostosowuja tempo i interwal machniec od opadow, a nie wlaczaja sie automatycznie...
z drugiej strony, zauwazylem ze, wycieraczki w "auto" i tak od czasu do czasu musza maznac nawet jak jest sucho, jak rowniez zawsze musza machnac chocby raz przy uruchomieniu. w przypadku gdy jest sucho skutkowaloby to bardzo szybki zuzyciem pior wycieraczek...
GDA

#12 Post autor: GDA »

kicaj pisze:jak rowniez zawsze musza machnac chocby raz przy uruchomieniu.
Otóż to - pierwsze załączenie "czujnika deszczu" powoduje machnięcie - nawet mi sie wydaje że minimum 3 razy - więc gdyby ta opcja była włączana na stałe, wówczas przy każdym odpaleniu auta mielibyśmy szybki pięknie "rysowane" przez zakurzone wycieraczki
JaGoDkA

#13 Post autor: JaGoDkA »

kicaj pisze:jesli jest mozliwosc by automatyczne rozpoznawanie deszczu bylo caly czas aktywne to prosze o info ;)

Koledzy zartuja sobie ze mnie czy mi sie wydaje :P ??

No tak na chlopski/babski rozum wydawalo mi sie ze skoro aktywuje funkcje to powinna byc caly czas aktywna chyba ze ja wylacze recznie...
To taki czujnik deszczu mi sie nie podoba :)

[ Dodano: Czw Cze 09, 2011 11:59 ]
GDA pisze:@JaGoDkA - coś ci nie poszło z cytatem, bo to nie były moje słowa
Cos sie pomieszalo :) Juz zaraz naprawiam swoj blad :)
Ostatnio zmieniony 09 cze 2011, 11:59 przez JaGoDkA, łącznie zmieniany 1 raz.
kubik_CDTi

#14 Post autor: kubik_CDTi »

Działa na zasadzie,jedziesz sobie coś zaczyna kropić manetka w górę odpalasz czujnik i jest automat rozsądne,chodzi o to,że z dajmy mijasz się z tirem, a wycieraczki masz na 1wszym biegu.normalnie wycieraczki mogłyby nie wyrobić,a te od razu rzucają wysoką prędkość pracy.
JaGoDkA

#15 Post autor: JaGoDkA »

No dobra... a teraz to juz sie w ogole cos pomieszalo... gdzie jest post GDA, ktory przed sekunda zacytowalam? :)

Chyba ze ok. 11:50 zawsze jest update database :) i akurat w tym terminie pisalam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”