Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mam problem opel zafira 20 dti 2003 r wycieraczki przedniej szyby nie działa ruch praca przerywana i po naciśnięciu spryskiwaczy ruch szybki ok ale po przełączeniu z szybkiego na przerywaną prace wycieraczki pozostają w obojętnej pozycji czy to wina jest jakiegoś przekaznika czasowego
H,Łajszczak kolego to dlaczego wycieraczki po przełączeniu z szybkiego biegu na przerywaną prace wycieraczki nie idą w pozycję wyjściową tylko zostają gdzieś w pozycji podczas przełączenia i co ma wtedy do tego czasowy
A to źle Cię zrozumiałem, za to żeby wycieraczki wracały odpowiedzialny jest styk który znajduje się w przekładni silniczka wycieraczek.Po zdjęciu pokrywy przekładni ślimakowej ukaże się styk który jest zamykany-otwierany przez krzywkę i on realizuje powrót wycieraczek do pozycji spoczynkowej,to jest dość częsta usterka w tych mechanizmach..
miałem to samo w zimie jak żona pozostawiła samochód na włączonych wycieraczkach. Ja wsiadałem, wycieraczki były przymarznięte i nawet nie skojarzyłem ale po chwili jak się rozmroziły to już wszystko było jasne
A ja mam problem tego typu ze na poczatku wycieraczki na najszybszej pozycji ruszaly sie jak by chcialy a nie mogly a na najwolniejszej wogole....teraz wogole nie dzialaja....Jak moze byc tego przyczyna???
Najprędzej zatarły się na trzpieniach do których są mocowane ramienia wycieraczek,trzeba wymontować cały mechanizm ,powyciągać sworznie z obudowy ,oczyścić i nasmarować,na forum jest opis jak to zrobić,jeden Kolega nawet zamocował kalamitkę żeby można od czasu do czasu posmarować...