Sprężarka klimatyzacji - problemy związanem z działaniem

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
arkadiusz0

#31 Post autor: arkadiusz0 »

Dzięki za podpowiedź, a ma może ktoś schemat od klimatyzacji, Zafirka 2000r 2,0DTL

Awatar użytkownika
maglo18
Bywalec
Model:

#32 Post autor: maglo18 »

Czy ktoś wie jaka powinna być przerwa pomiędzy kołami w kompresorze klimatyzacji?

hudibyk
Świeżak
Model:

#33 Post autor: hudibyk »

Witam. Okazało się że mam w mojej ZB mam dziurę w chłodnicy. Zastanawiam się, czy nie kupić jej na allegro i dać fachowcom do zamontowania, tylko że nie wiem jaka. Podratuje mnie ktoś numerem katalogowym? VIN W0L0AHM757G136559
ps Już któryś raz podchodzę do zainstalowania EPC ale mi się wykrzacza. Ale w końcu kto tu rządzi? Chyba nie 'gupi' komp :P
Hudibyk

Anony Mous

#34 Post autor: Anony Mous »

hudibyk pisze:Witam. Okazało się że mam w mojej ZB mam dziurę w chłodnicy. Zastanawiam się, czy nie kupić jej na allegro i dać fachowcom do zamontowania, tylko że nie wiem jaka. Podratuje mnie ktoś numerem katalogowym? VIN W0L0AHM757G136559
ps Już któryś raz podchodzę do zainstalowania EPC ale mi się wykrzacza. Ale w końcu kto tu rządzi? Chyba nie 'gupi' komp :P
z EPC wychodzi, że masz ten mały skraplacz:

SKRAPLACZ, ZESP., ZE ZBIORNIKIEM ODWADNIAJĄCYM, KLIMATYZACJA (IDENT BF2) (UŻYWANY(-A, -E) Z RĘCZNĄ SKRZYNIĄ BIEGÓW) (OPRÓCZ PRODUKCYJNEGO KODU OPCJI TIK)
Nr części 93178961 , Nr 18 50 099

http://allegro.pl/nowa-chlodnica-klimat ... 12836.html

dymonmarek

#35 Post autor: dymonmarek »

Witam panowie.

Mam małą prośbę związaną z tym iz padła mi :cry: sprężarka od klimatyzacji, prawdopodobnie trzeba będzie przepłukać zała klimatyzacje plus wymiana osusacza. I tu moje pytanie mam zafirke A rocznik 2003 2,2DTI (silnik Y22DTR), mam ktośmoże blade pojecie jakia tam idzie sprężaka model i typ i gdzie by to można kupić w Krakowie. Jak załatwie sobie sam sprężarke to zabule tylko za płukanie klimy i robocizne.

Z góry dziękuje za odpowiedż.
Pozdrawiam.

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#36 Post autor: jacek76 »

W zafirach montowane były sprężarki delphi lub denso , rózniące sie przyłączem rurek. Musisz popatrzeć jaką masz i znaleźć taką na np allegro.

dymonmarek

#37 Post autor: dymonmarek »

Dzięki za odpowiedź.

Temat mozna chyba zamknąć. Umówiłem sie na 5 maja w warsztacie na wymiane sprężarki i płukanie układu bo syf w nim pozostał po zatarciu sprężarki niemiłosierny.

Pozdrawiam.

grego
Przeglądacz
Imię: Grzegorz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Family
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A18XER
#38 Post autor: grego »

Witam,
Sprężarka mi coś kiepsko chłodzi, poza tym rzęzi sprzęgło albo łożysko. Nie bardzo opłaca mi się wymieniać sprzęgła, bo koszty jakieś 300 zł za nowe plus robocizna. Pomyślałem, że może lepiej zmienić sprężarkę na jakąś używkę w dobrym stanie. Ale jaką mam kupić skoro nie znam modelu tej obecnej? Próbowałem znaleźć jakąś tabliczkę, ale nie udało się.
Jak zidentyfikować sprężarkę od klimy? Czy inne sprężarki też będą pasować do aktualnej instalacji?
Auto to Zafira 1.8 z 1999 r.
Pozdrawiam,
Grzegorz

---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125

Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5

plutmen1
Bywalec
Imię: Karol
Auto: Zafira B 1.8
Oznaczenie silnika: Z18XER
#39 Post autor: plutmen1 »

Witam
Posiadam Zafirkę A 1,6 16V bez lpg, klima nie nabijałem jeszcze ale bardzo bym chciał, dlatego chciałem sprawdzić czy wogóle chodzi sprężarka, włączyłem ją załącza sie ale za jakieś 30 sekun sama się wyłącza czy to oznacza jej koniec, czy po prostu nie ma czynnika w układzie dlatego sie wyłacza, prosze o pomoc.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#40 Post autor: Harry200 »

Raczej świadczyłoby to o małej ilości czynnika,a jak włączysz klimę to wentylator na chłodnicy po chwili Ci się włącza.. :?:

plutmen1
Bywalec
Imię: Karol
Auto: Zafira B 1.8
Oznaczenie silnika: Z18XER
#41 Post autor: plutmen1 »

Nie wentylator załącza się dopiero po osiągnięciu temperatury 92 stopnie wtedy załączają się dwa wentylatory

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#42 Post autor: Harry200 »

Jak załączysz klimę i sprężarka się załączy to po chwili powinien się załączyć wentylator ten przed chłodnicami,załącza go czujnik ciśnienia czynnika,jak się podgrzeje wzrasta ciśnienie i wentylator się załącza,schłodzi czynnik i się wyłącza, i tak dalej..Jak masz dostęp do fejsa diagnost., to możesz sprawdzić czy nie masz błędów w układzie klimatyzacji i jakie masz ciśnienie czynnika..
Ostatnio zmieniony 09 cze 2011, 21:25 przez Harry200, łącznie zmieniany 1 raz.

Waski_83

#43 Post autor: Waski_83 »

Hej koledzy.

Jestem po pierwszym podejściu do naprawy. Stanęło na ściągnięciu koła pasowego - więc z powodu braku ściągacza złożyłem wszystko i postanowiłem lepiej się przygotować. Ale w momencie składania wyszedł mi problem. Jaki jest sposób na napięcie napinacza paska wieloklinowego.

Ściągnąłem filtr powietrza ale nie wiele mi to pomogło - po poluzowaniu śruby dociskającej ten element na którym osadzona jest rolka napinacza ręką prawie nie dało się napiąć tej rolki.

Poradźcie coś szanowni koledzy.

Dołączam foto od góry. Na oś rolki da radę założyć TORX ale nie można tak napiąć bo rolka prawie się odkręca więc tak nie da rady.

Obrazek

Jarlub1

#44 Post autor: Jarlub1 »

No wlasnie. Mam podobny problem, ale widze ze odzewu nie ma....

darkp1

#45 Post autor: darkp1 »

Podajcie VINy, może uda mi sie ustalić.
Z tego co widzę dla silnika X18XE1 sprężarka jest:
Denso
nr. części:
24430230
nr. katalogowy:
68 54 000
CZĘŚĆ ZAMIENNA 93176860 68 54 029 OPEL

Dla Y20DTH już jest gorzej bo było kilka typów sprężarek i potrzebny VIN.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”