Kod błędu - 190057 - co oznacza? Jak sobie z nim poradzić?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Piotr

#16 Post autor: Piotr »

Oj obawiam się kolego, że jak szybko za to się nie weźmiesz to będziesz miał problemy. Zaczęło się u mnie od braku możliwości przyspieszenia w czasie wypalania na trasie, po czasie wywalił mi błąd dotyczący przepustnicy, kontrolka kluczyk cały czas mnie informowała. Po dwukrotnym wykasowaniu błędu dotyczącego przepustnicy już więcej się nie pojawił. Za to pojawił się błąd 190057. Robiłem to co koledzy i Tobie podpowiadają ale wszystko było OK. W czasie jazdy czułem bardzo krótkie przerwy, szarpnięcia od czasu do czasu a i za pedałem gazu nie zawsze chciał iść. Utrzymujący się błąd różnicy ciśnień bardziej wskazywał na problem z układem wydechowych a w tym wypalania DPF niż na przepustnicę. Po przejrzeniu forum i problemów z jakimi boryka się koleżanka Gosia (o ile dobrze pamiętam) postanowiłem nie wydawać kasy na jakieś czujniki i szukania przyczyny na zasadzie podmiany agregatów. Jak muszę wydać kasę, to tak aby uzyskać oczekiwany rezultat. Umówiłem się na wycinkę DPF za radą kolegów z forum. Myślałem, że mnie to nie dotyczy bo przecież filtr systematycznie co 700 - 900 km mi się wypalał. Nawet kilkakrotnie sprawdzałem jego nasycenie po wypaleniu i było OK. A jednak nie było to miarodajne bo obok filtra, który się regenerował,cały układ wydechowy był zasyfiony ( a układ pewnie się nie regeneruje). A i katalizator przy okazji wymieniłem bo tez był strasznie zasyfiony. Po kastracji to wracałem do domu jak na odrzutowcu. Wszystko OK i żadnych błędów, zobaczymy jak dalej. Jadąc 60 km do mechanika to było coraz gorzej i myślałem, że nie dojadę , 4 bieg i prawie bez gazu się kulał. Jak przyjechałem pod dom i mocno przegazowałem to z rury posypały się jeszcze sadze na moją ładną kostkę. Tak było wszystko zasyfione. Teraz to mam nadzieję, że odczuję iż jestem posiadaczem prawdziwego dizla. Zrobiono jeszcze pełną diagnostykę i zalecono aby po tych przygodach wyczyścić EGRa. Jak sie trochę ociepli to spróbuję zrobić to samodzielnie. Zresztą po to jest forum aby koledzy radami pomogli. I na koniec moich wypocin, za wszystko wraz z katalizatorem zapłaciłem 1350 zł.
grze123

#17 Post autor: grze123 »

Jestem zdania, że jeżeli nie ma złych objawów w fizycznym użytkowaniu auta, a problem błędu 190057 po zabiegach sugerowanych przez kolegów zniknie, to nie nie należy porywać się na radykalne decyzje. Poinformuję Was niebawem, co udało mi się ustalić. Pozdrawiam

[ Dodano: Pią Lut 25, 2011 17:42 ]
Dziś byłem i sprawdziłem. Okazało się, że procedura wypalania była przerywana aż 57 razy stąd błąd o którym ten post. Ciśnienie w związku z przytkanym filtrem było znaczne sięgało kilku (chyba kPa). Przeprowadzono procedurę wypalania "na miejscu". Po wypaleniu różnica ciśnień spadła do 0. Błąd (samochód z kluczykiem) więcej się nie pokazał. Sam proces wypalania jest całkiem efektowny: Obroty około 3500/ min temperatura silnika około 90 stopni, temperatura wydechu około 650 stopni. Spod samochodu wypływała woda topniejącego śniegu i lodu!
Thomi

#18 Post autor: Thomi »

jestem na wyjezdzie- i nie mam czasu-dostepu by szukac dluzej-w czasie jazdy włączyl mi sie kluczyk z pojazdem i nie znika- wypedałowalem kod 190057-czy ktos moze mi go rozszyfrowac? co robic czy moge dalej jechac?-potrzebuje wrocic do domu okolo 120 km. czy najpierw musze go jakos?moze przez komputer wyłaczyc a potem wracac? co robic-prosze o pomoc.pozdrawiam
kicaj

#19 Post autor: kicaj »

Thomi, z dpfem to zawsze loteria...
pytanie czemu pare razy zostalo przerwane wypalanie... jesli to z twojego powodu (gasiles auto) to nawet zalecanei jest zebys pojechal gdzies w trase i auto lekko przegonil az sie wypali dpf...
natomiast jesli jest jakis inny powod problemow z wypalaniem to moze sie dpf zapchac na amen i auto moze zgasnac... ale poki nie ma innych bledow to jest to malo prawdopodobne...
Thomi

#20 Post autor: Thomi »

dziekuje-nie mam wyjscia musze wrocic do domu-pytam bo do tej pory nie miałem takiego problemu-nie wyskakiwał mi nigdy taki kod a co sie z nim wiąże ze przerwałem wypalanie.raczej mmialem juz wyczuty okres wypalania i trafialem w czas i nie przerywalem. tylko czy ta kontrola-nie bedzie powodowala wstrzymania ponownego wypalania- zastanawiam sie czy aby komputer po tym kodzie i swiecącej sie kontrolce z kluczykiem nie blokowal wypalania?czy wpierw powinna zostac wykasowana ta kontrolka/błąd a potem trasa aby wypalic?czy jak teraz pojade/turbina nie jest zblokowana/ to w jakims okresie komputer pomimo kontroli podejmie próbe?czy widoczna kontrolka oznacza wstrzymanie kolejnego wypalania do czasu jej usunięcia czy tylko daje znak ze kolejne wypalania pomimi jej swiecenia bedzie ponawiane? do tej pory jak jakas kontrolka wyskakiwala to samochod w tryb awarajny-wiec inne rzeczy nie mogly sie dziac?ci wy na to?
Anony Mous

#21 Post autor: Anony Mous »

Powiem Ci na swoim przykładzie - auto wchodziło w tryb awaryjny (blad EGRa P2279 - nieszczelnosc w układzie dolotowym). Po skasowaniu błędu i uruchomieniu silnika rozpoczęło się wypalanie (oczywiście po rozgrzaniu układu). Po zakończonym wypalaniu wrócił blad i tryb awaryjny.

Nie wiem niestety czy zadziała to bez skasowania błędów.

----
edit: poprawiony numer błędu
Ostatnio zmieniony 12 cze 2011, 13:52 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
stapaw
Mieszkaniec
Imię: Paweł
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT

#22 Post autor: stapaw »

przemeks pisze:Powiem Ci na swoim przykładzie - auto wchodziło w tryb awaryjny (blad EGRa P2297 - nieszczelnosc w układzie dolotowym).
Witam.Chyba chodzi o p2279,tak żeby nie wprowadzać innych w błąd.
Thomi

#23 Post autor: Thomi »

wrócilem do domu jak gdyby nigdy nic-oprócz tego ze swieci sie kluszyk z pojazdem.jutro spróbuje zapytac mechanika o podłaczenie do kompa i ewentualnie co robic dalj-jezdzic az stanie czy skasowac bład i czekac na kolejne wypalanie.moze ktos juz mial taki problem?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”