Zafira A - silnik diesel czy benzyna?
Moderator: Tunio999
-
kicaj
nikt nie odradza od razu kupna diesla, ale chcemy by zakup auta z takim silnikiem (no i ogolnie zakup) byl swiadomy...
powiedz lepiej jakie masz oczekiwania od auta dotyczace dynamiki (przysp 0-100km, Vmax, itp), ile rocznie przejezdzasz, jaki styl jazdy no i oczywiscie jaka kwota (mniej wiecej z/bez uwzglednienia kosztow po zakupie (tj. naprawy, ubezp, przeglad, naprawy eksploatacyjne)
powiedz lepiej jakie masz oczekiwania od auta dotyczace dynamiki (przysp 0-100km, Vmax, itp), ile rocznie przejezdzasz, jaki styl jazdy no i oczywiscie jaka kwota (mniej wiecej z/bez uwzglednienia kosztow po zakupie (tj. naprawy, ubezp, przeglad, naprawy eksploatacyjne)
-
janek
-
kicaj
-
janek
-
mzabierek
-
Zyjon
janek nie chciałbym Cię zniechęcać ale ja osobiście nie wierzę, że uda Ci się kupić Zafirkę za 15 tys. zł z przebiegiem do 150 tys. km. Przy szukaniu używanego auta też na kolor patrzyłbym bardziej elastycznie. Z Twoim przebiegiem rocznym, oczekiwaniach co do niskiego przebiegu i kwocie na zakup również skupiłbym się na poszukiwaniu benzyniaka. Powodzenia. 
-
janek
-
smirek
Jako nowy mogę pomylić dział, za co z góry przepraszam. Od kilku lat jeżdżę Zafirą A 2TDL. Miałem z nią pewne przeboje, a dokładnie pompa. Kosztowało mnie to dość duże pieniądze i w pewien sposób jestem uczulony na diesla. Poszukuję oczywiście Zafiry B tylko z jakim silnikiem??? Rocznie robię ok. 15tys, do pracy dojeżdżam 30 km/dzień + 10km po mieście. Proszę o podpowiedź.
-
Woytas
smirek, ten temat był wielokrotnie poruszany na forum, wystarczy je poczytać a nie powielać wątki. Jeżeli szukasz ZB to przejrzyj tematy i wyciągnij wnioski
http://www.zafiraklub.pl/viewforum.php?f=28
pozdr
http://www.zafiraklub.pl/viewforum.php?f=28
pozdr
-
Lorry
-
Marsjano71
-
miodzik
Przede wszystkim jak będziesz miał już coś na oku zdekoduj VIN na forum aby wiedzieć jaka wyjechała z fabryki, kiedy, w jakim kolorze, na jakich felgach, jakie miała i oczywiście miec powinna wyposażenie etc., o ile ona będzie wystawiona gdzieś w internecie w tym dziale wstaw ją ze zdjęciami i jakikolwiek opisem jaki przedstawia sprzedający.
Na co samemu zwrócić uwagę? Na pewno na stan licznika, choć z tych lat ujeżdżane na trasach mogą mieć i po 600-800 tys. Przyjmij średnie przejeżdżanie na poziomie 20 tys na rok. Niestety korekta licznika jest dziecinnie prosta dla każdego kto posiada programator do opla i notorycznie spotykam się z "korektami". W dół oczywiście. Po za licznikiem i jego stanem sprawdź zużycie kierownicy, gum na pedałach sprzęgła, hamulca czy gazu. Powinny być już dość wytarte. Zwróć także uwagę na stan lewarka od zmiany biegu, plastików bocznych przy kierowcy i siedziska na siedzeniu kierowcy. Nie powinny być nowe, zmienione na nowe, nie wypracowane. Nowe będą świadczyły o chęci ukrycia przygody lub ukrycia realnego przebiegu auta.
To tak na wstępie. Potem oczywiście jakikolwiek diagnosta, wjazd na kanał aby sprawdzić czy rama jest cała, nie spawana z kilku.
No ale wpierw musisz mieć coś upatrzonego...
Powodzenia w szukaniu!
Na co samemu zwrócić uwagę? Na pewno na stan licznika, choć z tych lat ujeżdżane na trasach mogą mieć i po 600-800 tys. Przyjmij średnie przejeżdżanie na poziomie 20 tys na rok. Niestety korekta licznika jest dziecinnie prosta dla każdego kto posiada programator do opla i notorycznie spotykam się z "korektami". W dół oczywiście. Po za licznikiem i jego stanem sprawdź zużycie kierownicy, gum na pedałach sprzęgła, hamulca czy gazu. Powinny być już dość wytarte. Zwróć także uwagę na stan lewarka od zmiany biegu, plastików bocznych przy kierowcy i siedziska na siedzeniu kierowcy. Nie powinny być nowe, zmienione na nowe, nie wypracowane. Nowe będą świadczyły o chęci ukrycia przygody lub ukrycia realnego przebiegu auta.
To tak na wstępie. Potem oczywiście jakikolwiek diagnosta, wjazd na kanał aby sprawdzić czy rama jest cała, nie spawana z kilku.
No ale wpierw musisz mieć coś upatrzonego...
Powodzenia w szukaniu!
-
Marsjano71
dzieki wielkie ,jak cos znajde zaraz wrzuce i zobaczymy co to jest
[ Dodano: Pią Sie 16, 2013 08:47 ]
Witam wszystkich
mam taką sprawę!!!!
przymierzam się do zakupu zafirki A,1.8 benzynka,rocznik 2000-2003 i zastanawiam się czy lepiej od razu kupić z gazem ,czy założyć go po zakupie.
czy może ktoś doradzić w tej kwestji.
[ Dodano: Pią Sie 16, 2013 08:47 ]
Witam wszystkich
mam taką sprawę!!!!
przymierzam się do zakupu zafirki A,1.8 benzynka,rocznik 2000-2003 i zastanawiam się czy lepiej od razu kupić z gazem ,czy założyć go po zakupie.
czy może ktoś doradzić w tej kwestji.
-
specjalista