Błędy układu chłodzenia, kontrolka, problemy - porady
Moderator: Sebu$
OK, Dzięki za rady
Spełniając prośbę kolegi po przejechaniu ok 300 km po wymianie czujnika żadnych kontrolek nie zaświeciło czyli świecenie kontrolki układu chłodzenia przy tej usterce musi mieć coś wspólnego - co - nie wiem ale żadna już nie świeci i autko śmiga. Jak będę miał dostęp do kompa to sprawdze jeszcze ten EGR.
Spełniając prośbę kolegi po przejechaniu ok 300 km po wymianie czujnika żadnych kontrolek nie zaświeciło czyli świecenie kontrolki układu chłodzenia przy tej usterce musi mieć coś wspólnego - co - nie wiem ale żadna już nie świeci i autko śmiga. Jak będę miał dostęp do kompa to sprawdze jeszcze ten EGR.
Witam
To i ja podepnę się do tego starego tematu
Od jakiegoś czasu świeci mi się ta pomarańczowa kontrolka kwadracik z gwiazdką (świadcząca o awarii układu chłodzenia silnika) - częstotliwość pojawiania się jest zależna od włączenia klimatyzacji.
Do poniedziałku miałem niesprawną klimę gdyż poszła cewka ale układ był szczelny więc do tego czasu jeżdziłem z wyłączoną klimą (ECO) i problem prawie wogule się nie pojawiał, prawie tzn. ok 2 razy zaświeciła mi się ta kontrolka gdy samochód był mocno rozgrzany i stałem na światłach czyli był na wolnych obrotach.
Po naprawie klimy w/w kontrolka świeci mi się cały czas zaraz po odpaleniu autka i po włączeniu klimy. Jak wyłączam klimę to po zapaleniu auta kontrolka się nie pojawia. Klimiarz który reperował sprężarkę stwierdził iż sprawdzał błąd i niema ona nic wspólnego z klimą
Po sprawdzeniu błędów na opcomie wyskoczyły błędy:
21 dmuchający motor dmuchawy, nieprawidłowe działanie
17 brak sygnału obr/min z silnika
po skasowaniu 21 znikł a 17 pozostała (sprawdzanie było przy wył. silniku tylko na wł. zapłonie)
No więc czego może dotyczyć ta zapalająca się kontrolka podczas włączania klimy???
Zofia chodzi normalnie, klima działa... a kontrolka się zapala
A może z tym ma coś wspólnego czujnik temperatury oleju, gdyż jak byłem niedawno u gościa który sprawdza na kompie m.in. żywotność pompy wtryskowej to mówił iż czujnik temp. oleju może być zepsuty gdyż wyskoczyła mu wartość temp. oleju -175 ???
HELP!!!
To i ja podepnę się do tego starego tematu
Od jakiegoś czasu świeci mi się ta pomarańczowa kontrolka kwadracik z gwiazdką (świadcząca o awarii układu chłodzenia silnika) - częstotliwość pojawiania się jest zależna od włączenia klimatyzacji.
Do poniedziałku miałem niesprawną klimę gdyż poszła cewka ale układ był szczelny więc do tego czasu jeżdziłem z wyłączoną klimą (ECO) i problem prawie wogule się nie pojawiał, prawie tzn. ok 2 razy zaświeciła mi się ta kontrolka gdy samochód był mocno rozgrzany i stałem na światłach czyli był na wolnych obrotach.
Po naprawie klimy w/w kontrolka świeci mi się cały czas zaraz po odpaleniu autka i po włączeniu klimy. Jak wyłączam klimę to po zapaleniu auta kontrolka się nie pojawia. Klimiarz który reperował sprężarkę stwierdził iż sprawdzał błąd i niema ona nic wspólnego z klimą
Po sprawdzeniu błędów na opcomie wyskoczyły błędy:
21 dmuchający motor dmuchawy, nieprawidłowe działanie
17 brak sygnału obr/min z silnika
po skasowaniu 21 znikł a 17 pozostała (sprawdzanie było przy wył. silniku tylko na wł. zapłonie)
No więc czego może dotyczyć ta zapalająca się kontrolka podczas włączania klimy???
Zofia chodzi normalnie, klima działa... a kontrolka się zapala
A może z tym ma coś wspólnego czujnik temperatury oleju, gdyż jak byłem niedawno u gościa który sprawdza na kompie m.in. żywotność pompy wtryskowej to mówił iż czujnik temp. oleju może być zepsuty gdyż wyskoczyła mu wartość temp. oleju -175 ???
HELP!!!
Panie H,Łajszczak jest Pan jasnowidzem? bo e-uzdrowicielem naszych Zofii na pewno Ja tu się rozpisuję a Pan kwitujesz sprawę jednym stwierdzeniem abym sprawdził wentylator...[b]H,Łajszczak[/b] pisze:Klima Ci działa, tylko jak włączysz klimę to czy po chwili startuje Ci wentylator ten mniejszy z przodu
no i sprawdziłem....
nie działa.....
Teraz już zaczynam kumać co z czego powstało i co z tego wynikło:
- padnięty wentylator chłodnicy klimy mógł spowodować po pewnym czasie awarię cewki sprężarki klimy i ta została na pewien czas unieruchomiona no i to zapewne jest związane z tym pojawiającym się błędem :DDD
Jeszcze raz i za koleją pomoc
- guma75
- Bywalec
- Imię: Waldek
- Auto: Opel Zafira B 1,9CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Witam . Wczoraj wracając do domu pokazała mi się żółta lampka z gwiazdką- (elektronicznie sterowany układ chłodzenia) i świeci nonstop Podpiołem pod kompa i zczytałem błąd - ( 21 Dmuchający motor dmuchawy, nieprawidłowe działanie ) -obecny. Zapala się po paru minutach od zapalenia silnika. Czy ma ktoś pomysł z czego idzie ten błąd?
Dzięki H,Łajszczak za szybką reakcję jde zerknąć zaraz będe ..
Dzięki H,Łajszczak za szybką reakcję jde zerknąć zaraz będe ..
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, 13:09 przez guma75, łącznie zmieniany 1 raz.
GUMA75
Mam mały problem a mojej zafirce 2.0 dtl zapala się kontrolka żółta choć zegar pokazuje 90 stopni a obydwa wiatraki chodzą jak głópie wspominam o klimie pół chłodnicy gorące pół zimne termostat niedawno wymieniałem gówniana wkładka kosztowała 146 zł temperatura nie wzrośnie powyżej 91 stopni