[B]Komunikaty INSP
Panowie,
szybkie pytanie - przejrzałem forum, instrukcje i książke "Sam naprawiam" ale nie znalazłem potwierdzenia.
Jeśli roczny przebieg Zafiry B będzie niższy od 15 kkm (czy innej wartości resursu kontrolowanego przez ECU), to czy kontrolka InsP zapali się równo po 365 dniach od ostatniej wymiany oleju/ostatniego skasowania inspekcji?
Wszędzie są opisane przykłady, ze InsP pojawia się po włączeniu zapło nu wraz z info o pozostałym przebiegu. A jeśli przebieg będzie niższy to zapali się jedynie InsP bez pozostałego przebiegu? I kiedy - w czasie jazdy po prostu, jak "wybije zegar"?
szybkie pytanie - przejrzałem forum, instrukcje i książke "Sam naprawiam" ale nie znalazłem potwierdzenia.
Jeśli roczny przebieg Zafiry B będzie niższy od 15 kkm (czy innej wartości resursu kontrolowanego przez ECU), to czy kontrolka InsP zapali się równo po 365 dniach od ostatniej wymiany oleju/ostatniego skasowania inspekcji?
Wszędzie są opisane przykłady, ze InsP pojawia się po włączeniu zapło nu wraz z info o pozostałym przebiegu. A jeśli przebieg będzie niższy to zapali się jedynie InsP bez pozostałego przebiegu? I kiedy - w czasie jazdy po prostu, jak "wybije zegar"?
I tak jest.kicaj pisze:insp0 to przeglad czas zrobic
insp0 - olej, filtr - wymiana
insp2 - Światło, które jest uszkodzone, zostanie wskazane na wyświetlaczu informacyjnym. Alternatywnie na wyświetlaczu w desce rozdzielczej samochodu pojawi się komunikat - (insp2) cytat za: zafira_manual_pdf
insp3 - bateria w pilocie (CR2032)
insp4 - woda w filtrze paliwa (silnik wysokoprężny)
Możesz mieć rację idąc za tym samym manualem:MieHor pisze:Dotychczas wiedziałem, że wymiana filtrów, oleju to samo INSP bez jakiejś cyfry
Samochody o stałej częstotliwości przeglądów Gdy nadejdzie termin przeglądu okresowego po włączeniu zapłonu na wyświetlaczu serwisowym na około 10 sekund pojawi się komunikat InSP. Należy wtedy zlecić warsztatowi wykonanie odpowiednich czynności serwisowych w ciągu tygodnia lub przed przejechaniem 500 km (wzależności od tego, co nastąpi wcześniej).
Samochody o zmiennej częstotliwości przeglądówCzęstotliwość wykonywania przeglądów okresowych jest zależna od kilku parametrów eksploatacyjnych. Jeśli pozostało do przejechania mniej niż 1500 km, po włączeniu i wyłączeniu zapłonu wyświetlany jest napis InSP z wartością 1000 km. Jeśli do przejechania pozostało mniej niż 1000 km, komunikat InSP jestwyświetlany przez kilka sekund. Należy wtedy zlecić warsztatowi wykonanie odpowiednich czynności serwisowych w ciągu tygodnia lub przed przejechaniem 500 km (wzależności od tego, co nastąpi wcześniej).
wyglądało by na to że jest to faktycznie insp bez cyfry.... . Przy którejś tam wymianie oleju napisało mi insp ale nie pamiętam dokładnie czy było tam "0" . Myślę że niedługo ktoś się odezwie i uświadomi nas jak jest faktycznie...
Witam,
W maju tego roku robiłem przegląd z wyminą oleju, filtrów, od tego czasu zrobiłem jakieś 5 tys. i prze kilkoma dniami pojawił się napis INSP1000.
Jak by nie patrzeć to jest stanowczo za szybko (mam zalany Dexos2), więc może przy majowej wymianie nie wykasowali INSP i licznik dalej leciał. Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
marlow
W maju tego roku robiłem przegląd z wyminą oleju, filtrów, od tego czasu zrobiłem jakieś 5 tys. i prze kilkoma dniami pojawił się napis INSP1000.
Jak by nie patrzeć to jest stanowczo za szybko (mam zalany Dexos2), więc może przy majowej wymianie nie wykasowali INSP i licznik dalej leciał. Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
marlow