[B]Koło dwumasowe w CDTI - diagnoza, naprawa, wymiana
Czytam powyższy temat i zadam jedno pytanie-odgłosów dwumasy nie słyszę ( nic nie stuka nic nie puka ) podczas wysprzęglania czuć wibracje na pedale sprzęgła i słychać jakby chrobotanie.Objawy tylko do połowy wysprzęglania, jak pedał do podłogi dojdzie to jest ok.Biegi wchodzą normalnie więc co to może być? Najgorzej jest w korkach, podjazdy na pół sprzęgła trochę wku.... że coś się tam sypnie.Przy normalnej jezdzie nie odczuwam tego.
Właśnie jestem po zabiegu wymiany kompletu dwumasa+sprzęgło. U mnie od pierwszych objawów do wymiany minęło ok 2 tygodni gdyż degradacja następowała bardzo szybko. Najpierw przy puszczaniu sprzęgła pojawiły się chrobotania ( wcześniej były delikatne drgania pedału), potem co raz głośniejsze połączone z głośniejszą pracą silnika (odgłosami) i delikatnymi wibracjami na karoserię. Mechanik powiadomił mnie, że zaczęło już delikatnie obijać o skrzynię biegów - czyli ostatni moment.
Wymiankę robiłem w V-CAR http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-sprzeg ... 07150.html koło Krakowa. Koszt zestawu 2540+500 robocizna.
Przy okazji pojechałem po bandzie i wymieniłem olej (Dexos 2 - 95 zł za 5 l), filtry, nowe tarcze i klocki tył i .... WRESZCIE mechanik ( kilka wizyt u innych) znalazł przyczynę delikatnych drgnięć na kierownicy przy ruszaniu. Okazało się, że jakieś tuleje w zawieszeniu są po prostu wybite - ot filozofia. Teraz sprzęgiełko nówka, kierownica nie ma upierdliwych stuków i można śmigać.
Troszkę mnie to kosztowało, ale jak Zosia była już rozebrana to trzeba wykorzystać
W Krakowie za samą dwumasę+ sprzęgło krzyknęli prawie tyle co wydałem na ten zakres.
Wymiankę robiłem w V-CAR http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-sprzeg ... 07150.html koło Krakowa. Koszt zestawu 2540+500 robocizna.
Przy okazji pojechałem po bandzie i wymieniłem olej (Dexos 2 - 95 zł za 5 l), filtry, nowe tarcze i klocki tył i .... WRESZCIE mechanik ( kilka wizyt u innych) znalazł przyczynę delikatnych drgnięć na kierownicy przy ruszaniu. Okazało się, że jakieś tuleje w zawieszeniu są po prostu wybite - ot filozofia. Teraz sprzęgiełko nówka, kierownica nie ma upierdliwych stuków i można śmigać.
Troszkę mnie to kosztowało, ale jak Zosia była już rozebrana to trzeba wykorzystać
W Krakowie za samą dwumasę+ sprzęgło krzyknęli prawie tyle co wydałem na ten zakres.
ZAFIRKA B 1.9 CDTI '06 - 6,8L /100km
kaliope >>> Szukałem po Krakowie , a mam do nich jakiś kilometr i spokojnie spacerkiem w razie czego.
Mechanik spoko Gość, nie cwaniakuje jak niektórzy no i ma pod ręką sklep z częściami w naprawdę dobrych cenach. A jak zrobił to pokaże czas - mnie pasuje lokalizacja i było by super gdyby to było TO .
Jedynie co to poddał się przy wymianie świecy żarowej żeby nie ukręcić ( poszła trochę, ale zaczęło coś zgrzypieć i odpuścił).
Mechanik spoko Gość, nie cwaniakuje jak niektórzy no i ma pod ręką sklep z częściami w naprawdę dobrych cenach. A jak zrobił to pokaże czas - mnie pasuje lokalizacja i było by super gdyby to było TO .
Jedynie co to poddał się przy wymianie świecy żarowej żeby nie ukręcić ( poszła trochę, ale zaczęło coś zgrzypieć i odpuścił).
ZAFIRKA B 1.9 CDTI '06 - 6,8L /100km
Pytanko do osób świeżo po wymianie dwumasy.
Czy podczas jazdy jak delikatnie wciśniecie sprzęgło czuć wibracje na pedale sprzęgła
U mnie czuć wibracje, ale żadnye dźwięki z komory silnika nie dochodzą, poza jakimś dziwnym popiskiwaniem jak jest bardzo dobrze dogrzana silnik, ale tylko na luzie i wolnych obrotach to słychać.
Czy podczas jazdy jak delikatnie wciśniecie sprzęgło czuć wibracje na pedale sprzęgła
U mnie czuć wibracje, ale żadnye dźwięki z komory silnika nie dochodzą, poza jakimś dziwnym popiskiwaniem jak jest bardzo dobrze dogrzana silnik, ale tylko na luzie i wolnych obrotach to słychać.
Jestem w czarnej d..ie
Mechanik wymienia mi właśnie koło dwumasowe
okazało się , że nowe koło dwumasowe ma niewiele mniejszy luz od starego.
Mechanik twierdzi, że nowe jest wadliwe i trzeba je reklamować, bo nie powinno być na nim żadnego luzu .
Twierdzi, że robił mazdy i inne ople i tam nie było luz, ale zafirę to robi po raz pierwszy.
Pytanie :
czy na nowym kole dwumasowym może być luz ?????
Ktoś , coś wie ??
Mechanik wymienia mi właśnie koło dwumasowe
okazało się , że nowe koło dwumasowe ma niewiele mniejszy luz od starego.
Mechanik twierdzi, że nowe jest wadliwe i trzeba je reklamować, bo nie powinno być na nim żadnego luzu .
Twierdzi, że robił mazdy i inne ople i tam nie było luz, ale zafirę to robi po raz pierwszy.
Pytanie :
czy na nowym kole dwumasowym może być luz ?????
Ktoś , coś wie ??