Problem ze wspomaganiem kierownicy
Moderator: Sebu$
-
marwisn
-
AndrzejS
Znikło mi wspomaganie nagle na trasie. Wyjeżdżałem z domu było a jak zjeżdżałem z autostrady po ok. 90 km wspomaganie nie działało. Sprawdzałem zbiornik, generalnie nie widać żadnych wycieków, płyn jest, ale nie wiem czy w normie. Czy niewielki ubytek płynu może skutkować całkowitym zaniknięciem wspomagania? Czy można stosować jakieś zamienniki oplowskiego oleju? ( w servisie 60 zł/l, sprzedają w litrowych bańkach i podobno do układu trzeba wlać ponad litr)
-
djrafix
-
AndrzejS
-
Harry200
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Można sprawdzić,z pompy wychodzą cztery przewody,+, -, diagnostyka i sygnał z lampki ładowania z alternatora. Oprócz plusa i minusa trzeba jeszcze podłączyć do plusa przewód który jest podłączony do lampki kontrolnej ładowania ,bez tego pompa nie wystartuje..djrafix pisze: można ją jakoś sprawdzić "na krótko" podłączając + i - do akumulatora i sprawdzić czy coś w niej będzie działać?
Generalnie nie widziałem żeby z płynu do wspomagania osadzał się jakiś nagar,może ktoś dolał jakiegoś innego oleju,a pompa bez żadnego hałasowania po prostu nagle przestała działać,bezpieczniki od wspomagania sprawdzałeś 60 albo 80 A w komorze silnika..AndrzejS pisze:Na korku wlewu znalazłem dziwny nagar, może przyblokował pompę.
-
AndrzejS
Bezpieczniki są ok. ładowanie też 14,32 V. A ten nagar wygląda jak błoto i był od środka korka, nikt nic nie dolewał, jeżdżę zośką od ponad roku i nie było problemu. Na bagnecie płyn jest tylko na samym jego końcu. spróbuję uzupełnić może pomoże.
Gdzie te wtyczki? czy mogę dolać jakikolwiek płyn do wspomagania patrząc tylko na kolor?oki pisze:Jeśli bezpieczniki są OK to sprawdź ładowanie akumulatora, jeśli jest za małe pompa też się wyłączy.
W innym przypadku trzeba pomierzyć napięcia na wtyczkach pompy czy z instalacją coś się nie stało, jesli napięcia sa OK pompa do wyjęcia.
-
djrafix
-
firek
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
djrafix, tylko uważaj na sztuki z Anglika bo wtedy trzeba przekładać zbiorniczek z 'naszej'-wyjście z innej strony jak i samą pompę trzeba rozkręcać i przestawiać na EUROPĘ
. Może było podjechać na Młyńską, kiedyś brałem u nich pompę TRW za 300
PANOWIE a co płynu i zamienników juz nie raz było pisane, oczywiście są(alegro) koszt około 40 PLN za litre, nie powinno sie mieszać z innymi nawet tego samego koloru bo potrafią być mineralne zielone a u NAS jest syntetyczny. Pozdro
PANOWIE a co płynu i zamienników juz nie raz było pisane, oczywiście są(alegro) koszt około 40 PLN za litre, nie powinno sie mieszać z innymi nawet tego samego koloru bo potrafią być mineralne zielone a u NAS jest syntetyczny. Pozdro
-
djrafix
-
midas63
Bylem dzisiaj w serwisie Opla w zupełnie innej sprawie (check oil level) i przy wyjeździe z hali serwisant stwierdzil że pompa wspomagania prawdopodobnie do wymiany bo głośno chodzi przy obciążeniu. Z tego co tu czytam to większość tak ma i jeździ. Nie wiem czy wymieniać czy dać sobie spokój. Druga sprawa to skąd mam wiedzieć jaką mam pompę. Zeby kupić używkę każą podawać symbol pompy (LA, LB, LN itp). Z tego co widzę to chyba mam TRW1 ale nie mam nalepki z symbolem. Jak to inaczej poznać?H,Łajszczak pisze:Takie odgłosy przy kręceniu kierownicą to jest objaw normalny,jak się będzie pogłębiać mogą oznaczać początek końca łożysk w pompie i wtedy wymiana..