POMPKA POCIŚNIENIA i ABS
Moderator: Sebu$
POMPKA POCIŚNIENIA i ABS
witam mam problem z zafirą typu braku mocy w pewnym przedziale obrotów tak jak by na chcwile wyłanczało turbo od 1500 do 2000 tys. podpowiadali mi na forum ze to coś z pompką podciśnienia. wczoraj na odpalonym silniku dostrzegłem ze jedna z pompek bardzo szybko sie nagrzała i była mocno gorąca ta bliżej chłodnicy zdjołem jeden przewód to odczuwałem dmuchanie powietrza jak by działała. co mozecie o tym powiedzieć? drugi problem dotyczy absu na początku raz sie zapalała kontrolka raz gasła myślałem ze to wina zjechanych klocków na tylnych kołach zostały wymienione i problem nie ustał a lampka świeci się ciągle. porsze o pomoc
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Pompa vacum i nie pompki a znajduje sie na boku silnika po prawej stronie napędzana przez wałek rozrządu a robi ona podciśnienie.tomasz0063 pisze:witam mam problem z zafirą typu braku mocy w pewnym przedziale obrotów tak jak by na chcwile wyłanczało turbo od 1500 do 2000 tys. podpowiadali mi na forum ze to coś z pompką podciśnienia. wczoraj na odpalonym silniku dostrzegłem ze jedna z pompek bardzo szybko sie nagrzała i była mocno gorąca ta bliżej chłodnicy zdjołem jeden przewód to odczuwałem dmuchanie powietrza jak by działała.
Polecam poczytać to ale cały temat.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2368
Co do ABS to należy podpiąć pod komputer i będzie widać który czujnik popsuty,ale na razie możesz podociskać,wyczyścić wtyki od ABS przy kołach.
Tylne
Jeżeli kumasz troche elektroniki to prosze.
z tą wymianą to było tak lampka zaczeła najpierw migać raz świeciła raz nie został wymieniony jeden klocek LT i dalej lampka mrugała potem juz sie zapaliła na stałe po wymianie klocka PT nadal świeci, czytałem ze jest jakiś czujnik w LP bo u mnie właśnie z tego koła przy ruszaniu słysze takie podpiskiwanie ( tarcie metaliczne)
- oki
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Zafira B 2.0 Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Dziadek13 pytanie, ten schemacik sprawdzenia ABSu to do jakiego sterownika?
Tzn zdziwiłem się a propo pinu nr 25 który w sterownikach ABS stosowanych z silnikami 2.0/16V oraz 2.2 przewidziany był pod wyłącznik.
Patząc na schematy te co ja dysponuję do wersji 99r wyjścia czujników to 1-2; 9-8; 5-3 ; 7-6
Tzn zdziwiłem się a propo pinu nr 25 który w sterownikach ABS stosowanych z silnikami 2.0/16V oraz 2.2 przewidziany był pod wyłącznik.
Patząc na schematy te co ja dysponuję do wersji 99r wyjścia czujników to 1-2; 9-8; 5-3 ; 7-6