[B] Zaślepianie EGR a DPF

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#31 Post autor: MieHor »

DaRek7, krasnal82, skoro jak piszecie pozbyłiście się tego proekologicznego elementu i nie macie w związku z tym żadnych problemów, to może napiszcie też czy zrobiliście to sami we własnym zakresie i ewentualnie jak, czy robił to Wam jakiś profesjonalista i na czym polega ta robota (bo myślę, że podobnie jak w przypadku DPF trzeba coś kombinować w sterowniku silnika)
Anony Mous

#32 Post autor: Anony Mous »

MieHor pisze:DaRek7, krasnal82, skoro jak piszecie pozbyłiście się tego proekologicznego elementu i nie macie w związku z tym żadnych problemów, to może napiszcie też czy zrobiliście to sami we własnym zakresie i ewentualnie jak, czy robił to Wam jakiś profesjonalista i na czym polega ta robota (bo myślę, że podobnie jak w przypadku DPF trzeba coś kombinować w sterowniku silnika)
Ja rozumiem, że DaRek7 zrobił wszystko sam, tzn zaślepił i tyle. Natomiast krasnal82 ma to też zrobione programowo za 400zł. Kto to robił? Gdzie?

DaRek7, nie usuwając programowo....komputer na pewno trochę świruje z dawkami paliwa, mylę się?
DaRek7

#33 Post autor: DaRek7 »

Żeby usunąć EGR-a programowo oczywiście konieczna jest ingerencja w oprogramowanie. (tutaj sprawę ogarniają nasi forumowi tunerzy) bo oczywiście po jego zaślepieniu lub całkowitym demontażu wywala błąd ale silnik nie wchodzi w tryb awaryjny!
Jeśli chodzi o "świrowanie" komputera z dawkami paliwa, nie chcę się tutaj wypowiadać bo jeszcze tego dokładnie nie przebadałem ale myślę że nie - sterownik dostosowuje się do nowych warunków pracy!
Anony Mous

#34 Post autor: Anony Mous »

Szczerze nie widzę powodu aby w konstrukcji fiata 1.9 100, 120 i 150KM zaślepiać całkowicie EGR, konkretne czyszczenie daje naprawdę bardzo dobre efekty. Szkoda kasy wolał bym to dorzucić do Chipsa :)

PS. mały of top dzwonił dziś do mnie gościu mający Opla Tigre 1.4 16v z 96-97 rok i tak najtańszy EGR kosztuje 500zł. (nie mówię o chińskich zamiennikach za 200zł). To test dopiero masakra :)

PS2. czyściłem EGR w Alfa Romeo, Saab, Fiat i Opel wszystkie chodzą jak zegarki :P
DaRek7

#35 Post autor: DaRek7 »

tEREk pisze:Szczerze nie widzę powodu aby w konstrukcji fiata 1.9 100, 120 i 150KM zaślepiać całkowicie EGR, konkretne czyszczenie daje naprawdę bardzo dobre efekty. Szkoda kasy wolał bym to dorzucić do Chipsa
Powód jest zawsze ten sam, niedomagający, zasyfiony EGR który nic nie wnosi a stwarza wciąż problemy, chociażby dlatego! Jeśli ktoś robi 10tys km w roku i to po swoim mieście i raz w roku sobie wyczyści to ok, ale jeśli jeździsz dużo i daleko od domu i dopadną cię gdzieś takie problemy to wierz mi po którymś razie masz go już serdecznie dość, i czyszczenia,i egr-a ;)
ocrmind pisze: To spowoduje iż zabrudzone powietrze z egr lepiej wymiesza się ze świeżym powietrzem -
A skąd tam świeże powietrze?
ocrmind pisze:Co do ochrony egr - jest sceptyczny, blaszka z pewnością wstrzymuje ruch powietrza w samym egr zatem więcej syfu osadzi się na jego ściankach i spowoduje szybsze zużycie zaworu.
Blaszki mają na celu zwiększenie ciśnienia przepływającego powietrza(czyt.spalin) przez EGR a tym samym ograniczenie osadzania się osadów, tyle.
Anony Mous

#36 Post autor: Anony Mous »

Skoro latasz dużo w trasie to latasz przy obrotach wyższych niż 2tyś więc egr za dużo nie pracuje.
krasnal82

#37 Post autor: krasnal82 »

Koledzy, ja mam zaślepiony EGR z dwóch stron, tzn. wywalona jest ta elastyczna rurka, bo jest ona niepotrzebna. Oczywiście prócz zaślepienia blaszkami trzeba to zrobić programowo (trzeba nauczyć sterownik widzenia EGRa 100% zamkniętego) . W Gliwicach robi się to na miejscu, praktycznie na poczekaniu 30-40 min i można odjeżdżać. Chętnym dam namiar na priv, żeby nie robić może jakiejś reklamy.
Anony Mous

#38 Post autor: Anony Mous »

krasnal82, napisz czy miałeś jakiś "okres przejściowy" po wywaleniu EGR, ECU musiał się przystosować pewnie przez jakiś czas do nowych parametrów? Jakieś mulenie, szarpanie?
krasnal82

#39 Post autor: krasnal82 »

Nie, nie było zadnych okresów przejsciowych. Zero mulenia, szarpania itp. Sądzę, że wywalając EGR programowo tuner, który znał sie na rzeczy, sam nauczyl sterownik wszystkiego co trzeba.
Anony Mous

#40 Post autor: Anony Mous »

krasnal82 pisze:Nie, nie było zadnych okresów przejsciowych. Zero mulenia, szarpania itp. Sądzę, że wywalając EGR programowo tuner, który znał sie na rzeczy, sam nauczyl sterownik wszystkiego co trzeba.
sterownik wyciągał na stół?
krasnal82

#41 Post autor: krasnal82 »

Nie, wszystko przez kabel.
Anony Mous

#42 Post autor: Anony Mous »

krasnal82 pisze:Nie, wszystko przez kabel.
1. który masz rocznik? Pogram na dpf szedł przez złącze dopiero od 2007, wczesniejsze ZB tylko na stole.

2
krasnal82 pisze:Koledzy, ja mam zaślepiony EGR z dwóch stron, tzn. wywalona jest ta elastyczna rurka, bo jest ona niepotrzebna.
Tzn. wywaliłeś tę rurę co idzie od chłodnicy spalin pod spód egr'a? I wylot z z chłodnicy jest zaślepiony? A następnie jest zaślepiony wlot do przepustnicy od strony egr?

Po co takie kombinacje? nie wystarczy zaślepić np tylko wlot do egr?
krasnal82

#43 Post autor: krasnal82 »

Masz racje, mozna było tylko zaślepić EGR bez wywalania tej rurki, a chodzi o tą metalową rurkę, takie kolanko jakby giętkie. Ale tak mi to zaślepili że ogólnie ona jest niepotrzebna wtedy. DPF robiony na stole w innym miejscu, a EGR przez kabel też w innym miejscu. Rocznik to końcówka 2005. Podobno da się wszystko zrobić przez kabel nawet w tym roczniku.
Anony Mous

#44 Post autor: Anony Mous »

Moja Zocha jest z 2006 i wirus był wgrywany po kablu.
Tomek-77

#45 Post autor: Tomek-77 »

Witam, chciałbym zadać podstawowe pytanie, które chyba nie padło (ja przynajmniej nie znalazłem na nie jednoznacznej odpowiedzi):

- czy w silnikach z DPF (1,9 100KM) można założyć zaślepkę na EGR (zaślepkę z dziurami)? Czy założenie jej spowoduje coś negatywnego (kontrolka "check"). Z tego co czytałem całkowite zaślepienie EGR nie wchodzi w grę, tak?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”