[B]Używany hak

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
chris

[B]Używany hak

#1 Post autor: chris »

Czy można założyć do samochodu używanego haka??
Chciałem do swojej zafirki założyć hak ale wypinany jakie są montowane w orginale, są na allegro używki w dobrej cenie i się zastanawiam, czy taki można założyć??
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 01:39 przez chris, łącznie zmieniany 1 raz.
kicaj

#2 Post autor: kicaj »

o ile nie powypadkowy, to czemu nie... IMHO
chris

#3 Post autor: chris »

a jak z rejestracją ??
jakie dokumenty potrzebne??
szymek

#4 Post autor: szymek »

witam
hak musi mieć homologację czyli tabliczka z danymi,następnie jedziesz na przeglad techniczny,dostajesz zaświadczenie do wydziału komunikacji.
Mihó

#5 Post autor: Mihó »

Tylko tabliczkę musi mieć. Dla Twojej wygody - również instalację.
Jeśli możesz go obejrzeć przed, to przyjrzyj się kuli - powinna być odpowiedniej średnicy, bez zadr no i przede wszystkim okrągła ;)
kicaj

#6 Post autor: kicaj »

szymekmaj pisze:hak musi mieć homologację czyli tabliczka z danymi
to dotyczy zarowno nowego jak i starego ;)
Aston

#7 Post autor: Aston »

Tak i najlepiej z modułem :) też się przymierzam do zakupu cuda poczytałem nieco i sugerują oryginał "ORIS" z modułem używkę niż jakikolwiek zamiennik ... Choć i oryginał jest "WESTFALIA" osobiście nie za bardzo widzę między nimi różnicę ale nazwy różne ...
nomad

#8 Post autor: nomad »

Witam,

Podłączę się pod ten temat....

A znacie może gdzies w wawie lub okolicach godny polecenia zakład, który zakłada haki ??
Czy w takim zakładzie dopasują mi hak , czy też musze wszystko najpierw wybrać, kupić i przywieźć ze sobą ?

Pozdrawiam
ZAKROPIOLO

#9 Post autor: ZAKROPIOLO »

Nomad, naprawdę hak to nie koniec świata, dobrego producenta można kupić na allegroszu za 200 - 250 zł. montaż prosty jak konstrukcja cepa. Wystarczy się odpowiednio pochyli ćnad tym.
nomad

#10 Post autor: nomad »

Znaczy się, że mogę sam go zainstalować i potem pojechać na przegląd ??
Nie potrzebny jest żaden świstek z pieczątką, że zainstalował jakiś tam zakłąd ....

bo montaż to oczywiście banał ...ale myślałem do tej pory, że sam nie mogę tego zrobić
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#11 Post autor: MieHor »

nomad, widzę, że masz ZB i to zmienia nieco sprawę ze względu na instalację na szynie CAN i podłączenie haka tak jak sugerują koledzy posiadający ZA nie jest takie proste - polecam lekturę na ten temat tutaj http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=6923&start=15
nomad

#12 Post autor: nomad »

Dzięki poczytam.
ZAKROPIOLO

#13 Post autor: ZAKROPIOLO »

Ja też miałem na myśli oczywiście ZA, sorry nie spojrzałem na opis kolegi. Na temat ZB się nie wypowiadam. W ZA montaż to bajka.
Aston

#14 Post autor: Aston »

Dziś montaż haka mam nadzieję że wraz z aktywacją może da radę Opem może uda się jakiś tutek nawet zrobić :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”