Problemy związane z użytkowaniem klimatyzacji

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Paweł S.

#31 Post autor: Paweł S. »

Witam
Właśnie debiutuję na tym forum. Pozdrawiam użytkowników i spieszę podzielić się swoim problemem z klimą.
Coś syczy, kiedy włączam klimę, ale to da się jeszcze przeżyć. Gorsze jest jednak, że zaświeca mi się ikonka chłodnicy z wiatraczkiem. Sprawdziłem- wentylator klimy nie chce się włączyć, za to hula na maksa drugi wiatrak. Wyjąłem wtyczkę zasilania wentylatora klimy, żeby miernikiem sprawdzić napięcie - wskazało 10V. Kiedy włączyłem wtyczkę, wiatrak ruszył. Zdziwiłem się, ale radość jednak przedwczesna. Po ponownym odpaleniu auta wentylator ani drgnie. Kolejne rozłączenie i złączenie wtyczki pomaga na jedno pdpalenie klimy. Czary, czyco?
Widzę na forum, że Niektórzy mają sporą wiedzę w temacie. Może ktoś raczy się podzielić.
Dodaję,że to klimatronic w zafirze 2.0 DTI z 2003 roku.
Pozdrawiam
Paweł

skurek7

#32 Post autor: skurek7 »

może sprawdzić na innym wiatraku, jak jest taka możliwość
znajomemu raz chodził a raz nie, okazało się (chyba - nie słuchałem uważnie) ze wiatrak był przepalony

podbiel

#33 Post autor: podbiel »

Witam też miałem problemik z klimą ale w innym aucie włączniki działały sprężarka się włączała a nie chłodziło okazało się że padła sama sprężarka chodziła ale nie pompowała

malpa28

#34 Post autor: malpa28 »

może ma ktoś informację jaki może być zamiennik sprężarki oznaczanej jako sx mam padnięte sprzęgiełko wycięty frez na ośce mechanik ożekł że sprężarka do wymiany ile może kosztować taka sprężarka :?

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#35 Post autor: Lorry »

Ja patrzyłem kiedyś z ciekawości to do mojej lekko używana w okolicach 4-5stów myślę ze u Ciebie podobnie lub taniej ;)

malpa28

#36 Post autor: malpa28 »

wszystko by grało tylko że u mnie jest pasek 6pk a wszystkie sprężarki jakie znalazłem miały koła przystosowane do paska 5 pk

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#37 Post autor: Mattai »

Witam wszystkich forumowiczow. wlasnie nabylem ladna Zafirke z rocznika 2001 z tym mocniejszym silnikiem.
Moj model nie posiada klimy, czy w tych autach jest ona tak na prawde konieczna?
Czy jezeli jest to jest jakies panaceum na ten "brak"?
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

sylmar

#38 Post autor: sylmar »

klima to kwestia komfortu w upalne dni. Jeśli nie odczuwasz potrzeby posiadania klimy, to wszystko ok.
Choć wydaje mi się, że brak klimy w rodzinnym aucie, takim jak Zafira, to co najmniej nieporozumienie.

giant19s

#39 Post autor: giant19s »

Na to pytanie to raczej powinieneś sobie sam odpowiedzieć :)
Jakby nie patrzeć to przy tej klasie auta to raczej klima winna być pierwszą z rzeczy na jakie raczej powinieneś zwrócić uwagę. Czy jest konieczna? Tak i nie :) Nie masz to trudno kiedyś też ich nie było i nikt nie narzekał, jednak szkoda że jej nie ma :? Choćby najprostszy przykład: Latem kiedy Ty jedziesz sobie autem z włączoną klimą w niczym nie przeszkadza Ci fakt że na zewnątrz temperatura jest dużo wyższa niż przeciętna za to inni bez klimy jadą z otwartymi oknami (najchętniej otwarli by też przednią szybę :P) i marzą o najmniejszym powiewie wiatru ;)
Taka moja mała uwaga :) Klima dobra rzecz ale jej brak nie dyskwalifikuje auta :) Sam musisz sobie odpowiedzieć czy jej brak nie będzie Ci przeszkadzał.

Bynajmniej szerokiej drogi nowym nabytkiem ;)

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#40 Post autor: Mattai »

Wiem czy jest klima bo w poprzednim aucie miale zwykla klime bez bajerow. I starczala- fakt rzadko wlaczalem.

Czy jest oplacalne szukanie jakiejs klimy do tego auta czy odpuscic sobie i zadowolic "klimatyzacja centralna" :-)?

Z tym pierwszym pytaniem, to moze deko niedoprecyzowalem. Chodzilo mi o to czy auto sie mocno nagrzewa i czy gabaryt nadrabia klimatem wewnatrz?
Ostatnio zmieniony 15 lis 2009, 19:57 przez Mattai, łącznie zmieniany 1 raz.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#41 Post autor: Mattai »

No akurat mamy podobnie, dwojka maluchow juz jest :-)
Stawialme nawet nie tyle na wyposarzenie co wlasnie na stan i rocznik...roznie z tym bywa jak widzialem i czytalem na forach.

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#42 Post autor: Maciek »

W moim mniemaniu dokładanie klimy nie ma sensu.
Jak się zdecydowałeś na egzemplarz bez klimy, tzn. że aż tak Ci na niej nie zależy i powinieneś być zadowolony ;)

tomekuza

#43 Post autor: tomekuza »

Niestety środek Zafiry nagrzewa się i to nawet bardzo. Tapicerka i plastiki są w większości koloru czarnego lub ciemnego i chłoną ciepło jak cholera. Co prawda nie tak jak w polonezie ale jednak. Na dłuzsze jazdy z dziećmi lub w kilka osób klima konieczna, na jedną lub dwie wytrzymałe na przeciągi osoby spoko. Z tyłu jest jeszcze do wytrzymania, ale z przodu za tą wielką szybą to faktycznie daje popalić.
Moja rada. Na postojach zasłaniaj szybe przednią jakąś zasłonką aluminiową z superhipermarketu (pomaga) :P , na boczne tylne i tylną zasłonki teeż dużo dają, a najlepszym sposobem to przyciemnienie szyb folią która ogranicza UV naprawdę dużo chłodniej jest wtedy w aucie ale to kosztuje niestety trochę.

powodzenia i ....... pochmurnego lata :P

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#44 Post autor: Mattai »

Ten temat sie na forach juz pojawial , ale jak to jest naprawde z montazem klimatyzacji w oplach?
W golfie mialem "nieoryginalna" w scorpio mialem nawet wiazki do podpiecia do fabrycznych komponentow.

Podobno sie montuje jakies takie wynalazki...w ASO maja cennik ale to lepej pominac , po co sobie humor na wieczor psuc :-)

TUX

#45 Post autor: TUX »

vectra B - bez klimy
godzina jazdy w upał i po wyjęciu z fotelików dzieci można było wykręcać
po postoju na parkingu - 10 min wietrzenia i można wsiadać
teraz chwilka klimy i jazda

szukając zośki - postawiłem warunki - b.dobry stan, min 2 poduszki, wspomaganie abs i klima
mogłaby nie mieć elektryki, radia i innych popierdółek :P

wydaje mi się, że na razie to dla Ciebie mniej ważne - ale podejrzewam, że latem będziesz montować klimę :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”