przestawianie korbki do szyb w drzwiach tylnych

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
twardypt91
Mieszkaniec
Model:

przestawianie korbki do szyb w drzwiach tylnych

#1 Post autor: twardypt91 »

Taki dosyć nietypowy problem. Chodzi o korbki to odsuwania szyb w tylnych drzwiach. Czy da się je jakoś zdemontować by móc przestawić? Bo o co chodzi: gdy szyba jest zasunięta to korbka jest w takim położeniu, że zawadzam (nie tylko ja) o nią kolanem. Więc pasowałoby ją przestawić. Chyba wiecie co mam na myśli. Próbowałem to wyciągnąć, ale nie chciałem ryzykować siłą.
btw: u Was te korbki po obu stronach są w tej samej pozycji tj jak okna zasunięte to obie przykładowo są pionowo?
Opel Zafira A (po lifcie) - jedyne słuszne auto :driver:

lukaszek_0583

#2 Post autor: lukaszek_0583 »

twardypt91 pisze:Taki dosyć nietypowy problem. Chodzi o korbki to odsuwania szyb w tylnych drzwiach. Czy da się je jakoś zdemontować by móc przestawić? Bo o co chodzi: gdy szyba jest zasunięta to korbka jest w takim położeniu, że zawadzam (nie tylko ja) o nią kolanem. Więc pasowałoby ją przestawić. Chyba wiecie co mam na myśli. Próbowałem to wyciągnąć, ale nie chciałem ryzykować siłą.
btw: u Was te korbki po obu stronach są w tej samej pozycji tj jak okna zasunięte to obie przykładowo są pionowo?
idzie przestawić korbkę, musisz tylko wyjąć taką blaszkę w kształcie podkowy co trzyma klamkę. jak troszke popchniesz tapicerkę tak, żeby było widać trzonek na którym siedzi klamka, to ją zobaczysz. trochę gimnastyki z tym miałem (wykorzystałem nóż "tapeciak",on był na tyle cienki i elastyczny że mi tam dotarł) dlatego teraz jeżdże bez zablokowanej klamki. Może ktoś ma jakiś patent na wyciąganie tej zawleczki ale mi się tak udało, pozdrawiam.
ps. co do położenia korbki to nie zwracałem uwagi, ale przypuszczalnie nie są.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”