Problemy związane z użytkowaniem klimatyzacji
Moderator: Sebu$
-
BajBus
-
jacek76
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
Przy kolorze Twojego samochodu to trochę dziwne, ona nagrzewa się nawet w cieniu, ale są ludzie którzy uwielbiają wylegiwać się na plaży, ja wolę lekki chłodek i używałem bardzo często.BajBus pisze:ja dodam tyle że tego lata klimę włączyłem może za 4razy...
-
TUX
-
bondzo001
-
Paweł S.
Witam
Jest na forum kilka postów o syczeniu klimy. Mnie też to wkurza. Niby chłodzi, ale słychać coś, jakby tarcie, syczenie, może zgrzyt. Sam wentylator nie wydaje tych dźwięków. Kiedy się jedzie i motorek gra glośniej, to nie ma znaczenia, ale na wolnych obrotach słychać. Czasem macham ręką, a czasem chcę wszystko rozbierać i poprawiać. Może ktoś ma złoty środek?
Jest na forum kilka postów o syczeniu klimy. Mnie też to wkurza. Niby chłodzi, ale słychać coś, jakby tarcie, syczenie, może zgrzyt. Sam wentylator nie wydaje tych dźwięków. Kiedy się jedzie i motorek gra glośniej, to nie ma znaczenia, ale na wolnych obrotach słychać. Czasem macham ręką, a czasem chcę wszystko rozbierać i poprawiać. Może ktoś ma złoty środek?
-
cinek1507
Witam serdecznie.Jesienią wyleciał mi gaz całkowicie z klimatyzacji i od tamtego momentu jej nie włączałem,czy może się coś stać innym urządzeniom towarzyszącym.Dziękuję wszystkim,którzy mi odpiszą,gorąco pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
-
Anony Mous
-
gwizdenson
Wiesz Marki to nie do końca tak.Jak nie ma płynu czyli musi być jakis przeciek,którym sie wydostał.Obecnie w układzie klimy nie ma żadnego ciśnienia i w tym miejscu gdzie czynnik chłodniczy sie wydostał zacznie zbierac do układu wilgoć.I tu zaczyna się problem bo później nie wystarczy znależć tylko miejsca wycieku ,uszczelnić i napełnić.Trzeba będzie cały układ "odwilgocić". Gdy tego się nie zrobi czynnik w układzie będzie zamarzał i zero klimy.A nie daj bóg jeżeli woda umiejscowi się w sprężarce to wtedy tylko wymiana spręzarki.W układzie orginalnie istnieje filtr,który zbiera wilgoć ale prawie nikt go nie wynienia bo za drogo.Ale on zbiera wilgoć w minimalnej ilości z układu na bieżąco lecz z wiekszą ilością sobie nie poradzi.Nie piszę tego żeby straszyć ale jako .że z zawodu jestem mechanior chłodniczy to znam się na tym.A zresztą to co przekazałem jest chyba logiczne. Zrobisz to teraz to możesz dużo zaoszczędzić. A kontrolka taki kwadracik z gwiazdką świeci się na desce?
-
Anony Mous
-
cinek1507
Dzieki bardzo chłopaki za super informację,pytałem w pracy kumpli też mogę powiedzieć,że osób które mają więcej pojęcia o tym niz ja,ale nikt mi nic nie mówił o tej wilgoci,że może się zbierać i należałoby ją wpierw odwilgocić.Z uwagi,że rzadko mam możliwość przeglądania tego forum i mogę do świąt tego nie robić,to już chciałem wam życzyć z okazji nadchodzących świąt wszystkiego najlepszego i jeszcze raz pieniędzy.
-
rafi
Witam pisze bo nie znalazłem podobnego przypadku mianowicie nie działa wentylator i klima . Ostatnio doszłem do tego że poprzednik wyjoł bezpiecznik nr 35 ,kiedy go wkładam to wentylator od klimy startuje i nie można go wyłączyć pali się kontrolka wentylatora z gwiazdką co to może być. oczywiscie klima nie działała jak tylko auto kupiłem. Dięki za odpowiedzi 
-
TUX
to pewnie gorafi pisze:kiedy go wkładam to wentylator od klimy startuje i nie można go wyłączyć
bo zwarcie jakieś może jestrafi pisze:poprzednik wyjoł
- hmm popraw na wyjął - ewentualnie napisz zdekompletował zestaw bezpiecznikowyrafi pisze:wyjoł
- popraw na doszedłem - lub napisz -tak sobie wydedukowałemrafi pisze:Ostatnio doszłem
sorry ale musiałem