Air Bag - poduszki powietrzne - usterki, demontaż, wymiana
Moderator: Sebu$
Witam, przymierzam się do zakupu zafiry A 1999, sprzedający na pytanie czy wszystkie kontrolki gasną tak jak trzeba odpowiedział że po sprowadzeniu auta zostały wymienione drzwi kierowcy ( lekkie wgniecenie - drzwi stoją w garażu do wglądu) i po rozpięciu oraz połączeniu wszelkich połączeń zaczęła świecić kontrolka poduszek - w związku z tym mam pytanie czy taka sytuacja jest możliwa (poduszki są przecież w fotelach), czy jest to ściema czy pozostaje tylko ASO?
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
Najlepiej by było to w ASO sprawdzić ale.... :
Jeśli wymienii fotel na uzywany, to może świecić dlatego że nie ma on właśnie poduchy , albo jest to fotel z angola i w związku z tym system może to wyczuwać.
Jesli przy ogledzinach by normalnie gasła, to uwaga bo może to być prosty rezystorek.
IMO poduchy to taka rzecz z którą nie warto się cackać i najlepiej do ASO podjechac, ew jakiegoś naprawde dobrego elektryka (np Bosch Service).
Zastrzegł bym jednak sprzedawcy ze jeśli coś nie będzie OK to on pokrywa koszty inspekcji poduch, jak nie będzie chciał to cos kręci
Jeśli wymienii fotel na uzywany, to może świecić dlatego że nie ma on właśnie poduchy , albo jest to fotel z angola i w związku z tym system może to wyczuwać.
Jesli przy ogledzinach by normalnie gasła, to uwaga bo może to być prosty rezystorek.
IMO poduchy to taka rzecz z którą nie warto się cackać i najlepiej do ASO podjechac, ew jakiegoś naprawde dobrego elektryka (np Bosch Service).
Zastrzegł bym jednak sprzedawcy ze jeśli coś nie będzie OK to on pokrywa koszty inspekcji poduch, jak nie będzie chciał to cos kręci
cześć Wszystkim
mam pytanie - czy w ZA można wyłączyć poduszkę pasażera (przednią i boczną) tak, żeby przewozić dziecko w foteliku na przednim fotelu?
w instrukcji piszą tylko tyle, że jak się ma oryginalny fotelik opla z jakimś tam osprzętem, to fotel "wyczuwa" niską wagę pasażera i odłącza automatycznie poduszkę boczną
z tego co wiem w innych autach np VW można samemu odłączyć poduchę kluczykiem, ale w ZA nic takiego nie zauważyłem
czy ktoś jest może w temacie? z góry dzięki za odzew
mam pytanie - czy w ZA można wyłączyć poduszkę pasażera (przednią i boczną) tak, żeby przewozić dziecko w foteliku na przednim fotelu?
w instrukcji piszą tylko tyle, że jak się ma oryginalny fotelik opla z jakimś tam osprzętem, to fotel "wyczuwa" niską wagę pasażera i odłącza automatycznie poduszkę boczną
z tego co wiem w innych autach np VW można samemu odłączyć poduchę kluczykiem, ale w ZA nic takiego nie zauważyłem
czy ktoś jest może w temacie? z góry dzięki za odzew
Witam, czeka mnie wymian poduszki powietrznej od strony kierowcy. Znany problem popękanych gumek od klaksonu. Zastanawiam się tylko czy konieczne jest do tej operacji odłączanie akumulatora, czy wystarczy tylko wyłączony zapłon. Nie znam kodu do radia i dlatego wolałbym uniknąć odłączania akumulatora. Da radę z podpiętym aku to zrobić?
Chcę powymieniać poduchy w Zafirze A. Po zczytaniu fejsem mam takie błędy:
4 Nieaktywny
33 Aktywny
35 Aktywny
37 Aktywny
44 Nieaktywny
56 Aktywny
65 Aktywny
66 Aktywny
67 Aktywny
Po interpretacji wychodzi coś takiego:
DTC 04 Compressor Relay Short to Ground/Open
DTC 33 Pass. Air Bag Deploy. Loop Resistance High
DTC 33 Rear Window Defog Signal Voltage Open CKT
DTC 35 A/C Request Signal Voltage High
DTC 35 Driver Pretens Deploy. Loop Resistance High
DTC 37 Heater and A/C Control Switch Stuck
DTC 37 Pass. Pretens Deploy. Loop Resistance High
DTC 44 Warning Lamp Circuit Open or Short to GND
DTC 44 Last Message Received with Encryption Error (Escalade)
DTC 56 SDM Not Reusable
DTC 65 Passenger Air Bag Deployment Commanded
DTC 66 Driver Air Bag Deployment Commanded
DTC 67 Pretensioner Only Deployment Commanded
Nie wiem jak to rozumieć bo niektóre kody mają taki sam numer a co innego oznaczają, podejrzewam że u mnie chodzi o poduszki.
Poduszka pasażera na pewno jest wystrzelona, sprawdziłem:
Poduszka pasazera
Natomiast co do kierowcy nie mam pewności, z błędów wychodzi że też wystrzelona a po wyjęciu wygląda jakby na dobrą ale nie mam pewności bo widze to pierwszy raz, może ktoś doświadczony looknął by na zdjęcia:
Poduszki
Może została wymieniona, tylko nie wymieniony(zresetowany) sterownik
Od razu nadmienie że szukam pomocy w kwesti zresetowania sterownika(płatnie lub nieodpłatnie)chętni proszeni na priv.
4 Nieaktywny
33 Aktywny
35 Aktywny
37 Aktywny
44 Nieaktywny
56 Aktywny
65 Aktywny
66 Aktywny
67 Aktywny
Po interpretacji wychodzi coś takiego:
DTC 04 Compressor Relay Short to Ground/Open
DTC 33 Pass. Air Bag Deploy. Loop Resistance High
DTC 33 Rear Window Defog Signal Voltage Open CKT
DTC 35 A/C Request Signal Voltage High
DTC 35 Driver Pretens Deploy. Loop Resistance High
DTC 37 Heater and A/C Control Switch Stuck
DTC 37 Pass. Pretens Deploy. Loop Resistance High
DTC 44 Warning Lamp Circuit Open or Short to GND
DTC 44 Last Message Received with Encryption Error (Escalade)
DTC 56 SDM Not Reusable
DTC 65 Passenger Air Bag Deployment Commanded
DTC 66 Driver Air Bag Deployment Commanded
DTC 67 Pretensioner Only Deployment Commanded
Nie wiem jak to rozumieć bo niektóre kody mają taki sam numer a co innego oznaczają, podejrzewam że u mnie chodzi o poduszki.
Poduszka pasażera na pewno jest wystrzelona, sprawdziłem:
Poduszka pasazera
Natomiast co do kierowcy nie mam pewności, z błędów wychodzi że też wystrzelona a po wyjęciu wygląda jakby na dobrą ale nie mam pewności bo widze to pierwszy raz, może ktoś doświadczony looknął by na zdjęcia:
Poduszki
Może została wymieniona, tylko nie wymieniony(zresetowany) sterownik
Od razu nadmienie że szukam pomocy w kwesti zresetowania sterownika(płatnie lub nieodpłatnie)chętni proszeni na priv.
Nie widać na prawdę żadnych śladów grzebania, jak by ktos kombinował to by było porysowane, podiablone a tu na prawdę nic nie widać nawet najdrobniejszych rysek, te nity to tak są w oryginale? Czy ktoś może sprawdzic po numerze od czego jest ta poduszka, jeśli np nie od zafiry to jest wymieniona. Chcę mieć pewność bo boję się że jak wymienie sterownik i ta poducha będzie walnięta to znowu zapisze mi błąd i znowu sterownik do wymiany - czy dobrze myślę ?!!
A od czego jest ta taśma w kierownicy czy to też się równolegle wymienia z poduszką, czy jak by było walnięte to by był błąd ?
A od czego jest ta taśma w kierownicy czy to też się równolegle wymienia z poduszką, czy jak by było walnięte to by był błąd ?