Nawigacja - polecane i niepolecane urządzenia i mapy

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#166 Post autor: Zdenek2007 »

No cóż, ja jednak najczęściej korzystam z wbudowanej (fabrycznej) navi w Zafirze a to dlatego że zawsze jest w autku, mam doświadczenie z TomTomem i AutoMapą (w nowej wersji) i uważam że AM z nowym interfejsem jest przeładowana i małoczytelna w porównaniu z TomTomem, niestety.
marrybus

#167 Post autor: marrybus »

co do procesora w NAVI to wg mnie minimum obecnie to 500MHz - jak już było napisane - "szybkie liczenie" - bardzo przydatne jak zjedziesz z trasy i NAVI przelicza nową trasę. Nowe wersje AM i innych mają coraz większe wymagania - tak jak Windows ;) Np na rondzie jak miniesz pierwszy zjazd, zanim dojedziesz do drugiego NAVI już przeliczy nową trase.

Dobrze jak urządzenie może zczytywać karty SD - na szczęście to już prawie standard - można wgrać alternatywne mapy.

Polecam te urządzenia które mają CE6 - na niego jest najwięcej map z najpopularniejszą u nas AM
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#168 Post autor: MieHor »

W tym tygodniu w Biedronce jest w ofercie nawigacja GoClever 5060 - ekran 5" w cenie 199,0 zł.
Mam pytanie: czy ktoś używa nawigacji tej firmy, czy można bez jakichś specjalnych działań zainstalować w tym urządzeniu mapy innych dostawców, np. AM i jak to cudo ewentualnie się sprawuje :?:
Lorry

#169 Post autor: Lorry »

Podłączam się pod pytanie, bo chyba dojrzałem do zakupu GPSa :mrgreen:
Anony Mous

#170 Post autor: Anony Mous »

MieHor pisze:W tym tygodniu w Biedronce jest w ofercie nawigacja GoClever 5060 - ekran 5" w cenie 199,0 zł.
Mam pytanie: czy ktoś używa nawigacji tej firmy, czy można bez jakichś specjalnych działań zainstalować w tym urządzeniu mapy innych dostawców, np. AM i jak to cudo ewentualnie się sprawuje :?:
GoClever ma jedną wadę......nic nie widać na słońcu....totalnie nic....człowieka szlag trafia. Kolega to kupił....ja mu dałem swojego larka a on mi GC i sam przyznał , że na larku super. Oczywiscie cena jest tak śmieszna, że mimo wszystko warto...bo ileż tych dni słonecznych mamy :) ...... Ja jednak wole Larka....dużo jaśniejsze. Po odblokowaniu, masa instrukcji w necie, AM śmiga, filmiki...divixy.....to jest super.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2011, 11:12 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#171 Post autor: MieHor »

kaliope, trochę to dziwne bo GoClever jest następcą Larka i jeśli jest tak jak mówisz to coś pogorszyli z ekranem
Anony Mous

#172 Post autor: Anony Mous »

MieHor pisze:kaliope, trochę to dziwne bo GoClever jest następcą Larka i jeśli jest tak jak mówisz to coś pogorszyli z ekranem
bynajmniej, to są dwie inne firmy i zawsze były oddzielnie.

zobacz tutaj:
http://allegro.pl/urzadzenia-67094
masz 203 oferty na larka
i
209 ofert na GC

także popularność podobna

a na potwierdzenie moich słów opinie z neta:

@GUTEK@ napisał/a:
sandra napisał/a:
nie zawracajcie sobie tym glowy to szajas .

Ponieważ?

Ponieważ mialam to urzadzenie i moge stwierdzic ze w sloncu nic nie widac na wyswietlaczu a chyba jest on po to zeby od czasu do czasu popatrzec i przynajmniej zobaczyc zarysy trasy kropka

Ja nie mówie, że to szajs...bo mapki fajnie śmigają i chyba nawet szybciej niż na Larku ale ten ekran mnie dobija.....wiem że ludzie kupują jakieś folie do poprawienia widoczności w słońcu.
Anony Mous

#173 Post autor: Anony Mous »

Zawsze możesz nakleić folie która poprawi widoczność w słońcu
Przemcio

#174 Post autor: Przemcio »

MieHor ..... Kaliope ma racje, to inna marka. Parę postów wstecz pisałem o Larku Jest bardzo elegancko wykonany i świetnie działa. Za tą cenę nie znajdziesz nic lepszego.Ja polecam :>
Anony Mous

#175 Post autor: Anony Mous »

miałem larka 4,3 cala nie pamietam jaki model bardzo wolno łapał sygnał. Mam goclever 5066 łapie dużo szybciej sygnał. znajomy ma najtańszego Vordona ledwo AM się uruchomiła a on już sygnał złapał.

Dla mnie lepszy GoClever ze względu na szybkość łapania sygnału w AM
greco

#176 Post autor: greco »

Mam GC od jakiegoś czasu i jestem bardzo zadowolony.
Wszystko idzie na tym zainstalować, filmiki też działają.

Ekran... jak ekran w nawigacji za małe pieniądze, mnie wystarcza.
Kupowałem ostatnio koledze podobny model i navi naprawdę super, bardzo szybko łapie fixa.

Ja polecam.
Anony Mous

#177 Post autor: Anony Mous »

No to ja polecę coś takiego Modecom FreeWAY MX2 ;) wiem że droższy ale już 128 MB Ram reszta opisu tu i w necie

http://www.euro.com.pl/nawigacja-samoch ... bhtml#opis

http://www.euro.com.pl/search/nawigacja ... eWAY%20MX2 - jak ktoś chciałby AutoMapę Polska XL to z navi. wychodzi 120zł :roll:

Programy nawigacyjne typu: AutoMapa , IGO 8 do poprawnego działania potrzebują coraz wiecej pamięci Ram. Kiedyś np. Mio moov 200 z 32 MB Ram pociągło AutoMapę a od wersji 6.0 to już porażka :>

Co do GoClever 5060 gorszy procek i 64 MB Ram (to już minimum) - ale to tylko moje zdanie :D
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=28886
Anony Mous

#178 Post autor: Anony Mous »

1. Chciałbym wymienić mojego Larka na coś szybszego. Mój model ma tylko 32 mb ramu, co sprawia, że trasę do np CHorwacji przelicza ponad 2 minuty. A jak sobie dodawałem po kolei granice jako punkty przejazdowe, to po każdym takim wprowadzonym punkcie od nowa przeliczał trasę, co łącznie zajęło mi około 15 minut....a jak planowałem tą samą trasę na domowym PC-cie to wszystko przeliczał w mgnieniu oka.

Dziś w najtańszych modelach wkładają 64 ramu....ale ja doszedłem do wniosku, że potrzebuję min 128 mega. Co możecie polecić taniego za około 300zł, żeby AM śmigała?

W sklepie nie dla idiotów, pan powiedział mi żeby brać smarta....że jest tani i ma 128 ramu ale widzę, że pan jest w błędzie bo tam 64 mb
http://allegro.pl/nowy-smart-gps-sg600- ... 53424.html

Znalazłem coś takiego: (PENTAGRAM NOMAD EVO 5.0):
http://allegro.pl/pentagram-nomad-evo-5 ... 35640.html

Ktoś ma doświadczenie z tą firmą?

2. Ponadto, pan twierdził, że pewne firmy mają podpisaną umowę z AM i ich urządzenia będą działały szybciej z AM, z uwagi na dopasowaną rozdzielczość. Pan twierdził, że Lark nie ma takiej umowy i mimo, że pod odblokowaniu Lark chodzi z AM, to nigdy nie będzie śmigał….nawet jak by miał 128 mb ramu. Czy to prawda? Twierdził, że właśnie Smart ma taką umowę i będzie dużo szybszy z AM. Polecał również Navigona, że niby też ma umowę z AM.
Ostatnio zmieniony 23 sie 2011, 23:20 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
sQcha

#179 Post autor: sQcha »

kaliope pisze:1. Chciałbym wymienić mojego Larka na coś szybszego. Mój model ma tylko 32 mb ramu, co sprawia, że trasę do np CHorwacji przelicza ponad 2 minuty. A jak sobie dodawałem po kolei granice jako punkty przejazdowe, to po każdym takim wprowadzonym punkcie od nowa przeliczał trasę, co łącznie zajęło mi około 15 minut....a jak planowałem tą samą trasę na domowym PC-cie to wszystko przeliczał w mgnieniu oka.

Dziś w najtańszych modelach wkładają 64 ramu....ale ja doszedłem do wniosku, że potrzebuję min 128 mega. Co możecie polecić taniego za około 300zł, żeby AM śmigała?

W sklepie nie dla idiotów, pan powiedział mi żeby brać smarta....że jest tani i ma 128 ramu ale widzę, że pan jest w błędzie bo tam 64 mb
http://allegro.pl/nowy-smart-gps-sg600- ... 53424.html

Znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/pentagram-nomad-evo-5 ... 35640.html

Ktoś ma doświadczenie z tą firmą?

2. Ponadto, pan twierdził, że pewne firmy mają podpisaną umowę z AM i ich urządzenia będą działały szybciej z AM, z uwagi na dopasowaną rozdzielczość. Pan twierdził, że Lark nie ma takiej umowy i mimo, że pod odblokowaniu Lark chodzi z AM, to nigdy nie będzie śmigał….nawet jak by miał 128 mb ramu. Czy to prawda? Twierdził, że właśnie Smart ma taką umowę i będzie dużo szybszy z AM. Polecał również Navigona, że niby też ma umowę z AM.
Chińszczyzna jak wszystko dookoła, ale serwis w Polsce i to na bardzo wysokim poziomie obsługi.
Sprzedawałem dziś taką, tylko 4,3", za niewiele niższą kwotę. Z czystym sumieniem polecam.
Szybko łapie fixa i AM bez problemu się na tym odpaliło.
Anony Mous

#180 Post autor: Anony Mous »

sQcha pisze: Z czystym sumieniem polecam.
Szybko łapie fixa i AM bez problemu się na tym odpaliło.
rozumiem, że mówisz o tym Pentagramie? czy o Smarcie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio + navi + CB radio”